Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 23 Iulie 2024 - 14587
PRINCIPALELE ACTIUNI CARE VOR FI REALIZATE IN JUDETUL BISTRITA-NASAUD IN CADRUL CAMPANIEI "LUNA PLANTARII ARBORILOR 2015".

In conformitate cu art. 81 din Legea nr. 46/2008 - Codul Silvic, in perioada 15 martie - 15 aprilie a fiecarui an, autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura organizeaza o serie de evenimente reunite sub egida "Luna Plantarii Arborilor".

          "Luna Plantarii Arborilor" este una din cele mai importante manifestari  dedicate padurii, reprezentand o modalitate de senzibilizare a publicului si a factorilor decizionali cu privire la importanta padurilor  si  a rolului lor in mentinerea echilibrului ecologic. Aceasta sarbatoare isi are inceputurile inca din anul 1872, cand a debutat organizarea "sarbatorii sadirii arborilor" in S.U.A., ca o consecinta a accentuarii despaduririlor.

          In Romania a fost organizata pentru prima data in anul 1902 de catre Spiru Haret sub denumirea "Sarbatoarea Sadirii Arborilor". Traditia a fost reluata dupa 1989, astfel ca pana in anul 2008 a fost organizata sub denumirea de "Luna Padurii". Incepand cu anul 2008, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Silvic, respectiv Legea nr. 46/2008, manifestarile se desfasoara sub denumirea de "Luna Plantarii Arborilor".

          In aceasta perioada autoritatea publica central care raspunde de silvicultura prin structurile sale teritoriale (C.R.S.C.-uri),  administratorii padurilor proprietate publica a statului si ocoalele silvice private sunt obligati sa desfasoare actiuni publice de popularizare si educare privind rolul si importanta padurii precum si activitati practice constand in infiintarea plantatiilor forestiere, intretinerea si conducerea arboretelor.

          Asa cum am mentionat anterior, manifestarile urmaresc sa atraga atentia opiniei publice asupra padurii si a problemelor ei  precum si sa antreneze cat mai multe si diverse segmente sociale in actiuni concrete legate de cresterea suprafetei fondului forestier national prin infiintarea, ingrijirea si conservarea padurii.

          Regenerarea padurilor, conservarea si protectia acestora, in scopul dezvoltarii lor durabile, constitue principalele activitati ale silvicultorilor.

In cursul anului 2015 si, in special in aceasta primavara, la nivelul judetului Bistrita-Nasaud va fi parcursa cu lucrari de impaduriri integrale o suprafata totala de 371,13 ha din care 10,5 ha sunt proprietate publica a statului si 360,63 ha proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale, urmand a se planta peste 1,85 mil.puieti. Se vor face completari in plantatiile infiintate in fondul forestier  in anii anteriori, pe o suprafata de 79,31 ha din care 1,6 ha sunt proprietate publica a statului si 77,71 ha proprietate publica a unitatilor administrativ teritoriale  unde se vor folosi peste 396 mii puieti. De asemenea, se vor efectua impaduriri pe o suprafata de 6,7 ha conform art.32, alin. (1) din Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic) in paduri proprietate a persoanelor fizice care nu si-au asigurat regenerarea suprafetei de padure in cel mult  doua sezoane de vegetatie de la taierea unica sau definitiva ocazie cu care se vor planta cca.34 mii puieti.

In raza judetului Bistrita-Nasaud exista o suprafata de 146,71 ha teren agricol degradat, inapt culturilor agricole, constituit in 5 perimetre de ameliorare prin impadurire, avand urmatoarele locatii: comuna Sanmihaiu de Campie (18,9 ha) infiintat in anul 2006 cu o valoare totala a investitiei de cca. 370.000 lei; comuna Budesti (69,05 ha), constituit in trei perimetre de ameliorare, respectiv Budesti, Tagu si Tacsor, cu o valoare a investitiei de cca. 1.350.000 lei la care autoritatea contractanta este C.R.S.C.Cluj Napoca; comuna Dumitrita (58,76 ha) infiintat in anul 2011 cu o valoare a investitiei de 1.300.000 lei autoritatea contractanta fiind Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. In cazul acestor investitii finantate din fonduri bugetare si din fondul de ameliorare a fondului funciar  personalul institutiei noastre acorda asistenta tehnica de specialitate, propune si avizeaza formulele de impadurire in concordanta cu conditiile stationale, cu gradul si tipul de eroziune, executa receptia lucrarilor de impadurire, a lucrarilor de intretinere a plantatiilor,  efectueaza controlul anual al regenerarilor, constata si evalueaza eventualele pierderi provocate de calamitati.

Dupa realizarea "reusitei definitive" plantatiile respective sunt incluse in fondul forestier national, sunt predate in paza si administrare unui ocol silvic autorizat iar beneficiarii investitiilor sunt unitatile administrativ teritoriale proprietare a terenurilor respective. 

        In perspectiva se urmareste continuarea actiunii de impadurire a unor terenuri agricole degradate, inapte culturilor agricole, afectate de eroziune si alunecari de teren. In acest sens la aceasta data au fost semnate de catre C.R.S.C. Cluj Napoca contractele pentru intocmirea studiilor de fezabilitate pentru o suprafata de 103,0 ha teren agricol degradat constituit intr-un perimetru de ameliorare pe raza Comunei Nuseni precum si pentru o suprafata de 17,4 ha (5,8 km) perdelele de protectie a DN 17 ce urmeaza a se infiinta in zona Pasului Tihuta. 

In acest an s-a aprobat finantarea pentru infiintarea unui perimetru de ameliorare in suprafata de 9,85 ha pe raza Comunei Sanmihaiu de Campie urmand a se incheia, de catre beneficiarul investitiei, contractul de executie a lucrarilor.

        De asemenea, personalul institutiei noastre acorda asistenta tehnica si verifica lucrarile prevazute in proiectele de impadurire la proprietarii de terenuri agricole care au accesat fonduri europene prin masura 221,verifica si aproba proiectele de regenerare a padurilor si ajutorare a regenerarilor naturale elaborate de ocoalele silvice private, aproba rezultatele controlului anual al regenerarilor pentru pentru aceste ocoale silvice, avizeaza studiile de fezabilitate, verifica si receptioneaza proiectele tehnice de reconstructie ecologica si de infiintare a perdelelor forestiere de protectie, urmareste respectarea prevederilor legale privind producerea materialului forestier de reproducere si elibereaza certificatele de provenienta pentru acesta.

Marea majoritate a puietilor folositi pentru executarea acestor lucrari sunt produsi in pepinierele proprii ale Directiei Silvice Bistrita, ale ocoalelor silvice private si in pepinierele particulare din raza judetului nostru.

          In aceasta perioada, acolo unde conditile meteo permit, se desfasoara lucrari de scoatere a puietilor din pepiniere, transportul si plantarea lor in santierele de impaduriri, pentru a se beneficia de avantajele excedentului hidric din sol determinat de topirea zapezii.

          Lucrarile de impadurire sunt precedate de o serie de activitati desfasurate in solarii, pepiniere, plantaje etc. la care se adauga si grija constanta pentru reusita regenerarilor naturale si artificiale, activitati care sunt grupate traditional in sintagma "campanie de impaduriri". Aceasta sintagma se justifica prin dimensiunea mare a efectivelor umane, financiare si tehnice presupunand o remarcabila desfasurare de forte intr-o perioada scurta de timp.

In tabelul  alaturat  sunt prezentate in forma analitica lucrarile de regenerare a padurilor  ce urmeaza a se executa in anul 2015 de catre structurile de administrare silvica din raza judetului Bistrita-Nasaud si Inspectia Judeteana Bistrita.

 

 

 SEF I.J. BISTRITA

Ing.Pop Daniel

 

 

 

0 comentarii2961 vizualizări23 aprilie 2015
rss 2.0
rss 2.0