Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
Soimul dunarean, reintrodus cu succes in Campia de Vest.

Una dintre speciile de pasari periclitate la nivel mondial, soimul dunarean (Falco cherrug) a cunoscut o crestere importanta a populatiei in vestul tarii, mai precis in Campia de Vest. Prin anii 2000, nu se cunostea nici o pereche cuibaritoare in zona, populatia nationala fiind compusa din doar cateva perechi prezente in zona muntilor Macinului din Dobrogea. Secolul trecut, soimul dunarean era destul de raspandit pe teritoriul Romaniei, insa din mai multe cauze (otravire, disparitia locurilor de cuibarit, extinderea agriculturii, vanatoare) aproape ca a disparut cu totul.


Prin cateva masuri de conservare in cadrul unui proiect transfrontalier, Grupul Milvus in colaborare cu companiile de transport si distributie a energiei electrice, au montat peste 80 de cuiburi artificiale pe stalpii de inalta tensiune, majoritatea in judetele Timis si Arad. Daca in 2011 a fost inregistrata doar o singura pereche intr-un cuib natural de corb, in 2012 - doua, din 2015, in urma montarii cuiburilor artificiale, numerele au crescut: anul trecut - 8 perechi, anul acesta, cel putin 14! Toate in cuiburile artificiale montate la mare inaltime!


Soimii dunareni au nevoie de cuiburile altor pasari pentru a cuibari (in special ale speciilor de ciori sau altor pasari rapitoare), iar daca acestea nu exista, soimii se adapteaza usor si folosesc cuiburile artificiale. In regiunile de campie, numarul cuiburilor naturale este redus ca numar din cauza lipsei arborilor, a copacilor solitari sau a palcurilor. Astfel, interventia noastra (prin amplasarea de cuiburi artificiale pe stalpi de inalta tensiune) este necesara pentru a facilita cuibarirea unui numar cat mai mare de pasari si in Campia de Vest. Fara aceste masuri, pasarile nu ar avea nicio sansa de cuibarire in zona!
Anul acesta, majoritatea puilor din aceste cuiburi au fost inelati pentru monitorizarea populatiei de soim dunarean din Romania. Nagy Attila, angajat al Grupului Milvus si responsabil pentru monitorizarea soimilor dunareni, considera ca "pentru a intelege mai bine dinamica de raspandire a tinerilor soimi si masura in care acestia se instaleaza in teritoriile invecinate, inca neocupate, este nevoie de un sistem prin care sa fie posibila identificarea soimilor tineri la nivel de exemplar chiar si dupa ce pasaresc cuibul si se disperseaza. Folosind inele inscriptionate unice, descifrabile de la distanta cu ajutorul lunetelor ornitologice, acest obiectiv este mult mai usor de atins."


Doi dintre pui, de fapt doua surori, in loc de inele au primit transmitatoare satelitare, prin care monitorizarea lor se poate face mult mai eficient. Aceste aparate echipate cu GPS transmit zilnic zeci de semnale specialistilor, facand posibila urmarirea lor aproape in timp real. Aceste transmitatoare sunt costisitoare, motiv pentru care in fiecare an doar cativa soimi pot fi echipati cu astfel de aparate. Transmitatoarele au fost montate pe soimi de catre specialistii din Ungaria.
Vecinii maghiari au cea mai mare experienta in privinta acestei specii, datorita masurilor de conservare implementate din anii ’70. In ultimii ani, Ungaria impreuna cu Slovacia au implementat un prim proiect Life pentru conservarea soimului dunarean -http://sakerlife.mme.hu/en/content/show.
Titlul proiectului: Asigurarea surselor de hrana pentru populatiile periclitate de soim dunarean si acvila de camp din BazinulCarpatic" LIFE13 NAT/HU/000183


Din 2015, Grupul Milvus este partener in proiectul "Asigurarea surselor de hrana pentru populatiile periclitate de soim dunarean si acvila de camp din Bazinul Carpatic"LIFE13 NAT/HU/000183", implementat de 13 parteneri din Ungaria si Romania: Agentia de protectia mediului Satu Mare (RO), Bükk Mammological Society (HU), Balaton-felvidéki National Park Directorate (HU), Gradina Zoologica si Botanica din Budapesta (HU), Universitatea din Kaposvár (HU), Directoratul Parcului National Kiskunság (HU), Madárvilág Nonprofit Közhasznú Kft. (HU), Hungarian Transmission System Operator Company Ltd. (HU), BirdlLife Hungary - MME (HU),NIMFEA Nature Conservation Society (HU), Directoratul Parcului National Örségi (HU).


Unul dintre principalele scopuri ale proiectului este intarirea populatiilor de popandau din regiunea panonica a tarii, aceasta specie constituind o sursa importanta de hrana pentru soimul dunarean.
Populatia soimilor dunareni din Europa este estimata la aproximativ 450 de perechi, din care 47 la suta traiesc in Ungaria, Slovacia si tarile vecine.
Grupul Milvus este dedicat acestui proiect! Consideram ca actiunile de conservare si monitorizare vor continua sa aiba rezultate imbucuratoare in privinta acestei specii valoroase pentru biodiversitatea din Romania!

0 comentarii3052 vizualizări04 iulie 2016
rss 2.0
rss 2.0