Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 24 Martie 2023 - 14587
Societatea civila propune solutii durabile pentru gestionarea deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud.

ADUNARE PUBLICA - Solutii durabile pentru gestionarea deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud. Stimate Doamne, Stimati Domni, Locuitorii judetului Bistrita-Nasaud si organizatiile semnatare, active in domeniul protectiei mediului, dezvoltarii durabile si drepturile omului va solicita  prezenta in cadrul adunarii publice "Solutii durabile pentru gestionarea deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud", care are ca scop manifestarea publica in legatura cu:

1. Acoperirea si stoparea depozitarii in celula I a Centrului Integrat de Management al Deseurilor Tarpiu, ca urmare a gestionarii necorespunzatoare din ultimii 2 ani;

 2. Constituirea de urgenta a unui Consiliu Consultativ (care sa implice cetateni, reprezentanti ai sistemului informal de reciclare, angajati din administratie, consilieri locali si judeteni, experti, operatori de salubritate, reciclatori, firme locale, organizatii non-guvernamentale) care sa participe la punerea in aplicare a strategiilor, care sa evalueze etapele critice, sa redefineasca termenele limita, sa programeze si sa faciliteze implementarea solutiilor.

Este vitala transparenta decizionala cu privire la Sistemul de Management Integrat al Deseurilor in judetul Bistrita-Nasaud pentru ca proiectul sa functioneze mai eficient si sa poata fi efectiv implementat;

 2. Stoparea poluarii cu levigat a panzei freatice si a apelor de suprafata din zona prin verificarea si asigurarea unei bune functionari pentru statia de tratare prin osmoza inversa;

 3. Compostarea deseurilor organice, biodegradabile, atat in zona urbana, cat si in cea rurala, la sursa pentru a nu mai fi necesar transportul inutil la CMID Tarpiu. Studiile arata ca deseurile municipale si asimilabile constau in proportie de peste 50% in materie organica, biodegradabila, care poate fi valorificata prin compostare;

 4. Utilizarea statiilor de transfer (platforme temporare de sortare intermediare) pentru depozitare intermediara, care tine sub control ceea ce ajunge in rampa, poate fi eliminata aproape in totalitate depozitarea in rampa.

 5. Implementarea sistemului PAYT - "platesti-pentru-cat-arunci" prin taxarea doar pentru deseurile reziduale/mixte/fractia umeda eliminata de cetateni, ceea ce va motiva cetatenii sa arunce mai putin, va incuraja colectarea selectiva si va penaliza producerea deseurilor mixte. Solicitam GRATUITATE pentru colectarea deseurilor biodegradabile si reciclabile.

 6. Solicitam interzicerea prin HCL a construirii de incineratoare de deseuri, fara sau cu recuperare de energie, intrucat incineratoarele au un impact negativ major asupra sanatatii publice, economiei locale si mediului inconjurator"

 7. Lansarea unei campanii de informare si educare a cetatenilor cu privire la separarea la sursa, preventie si compostare a deseurilor biodegradabile;

 Evenimentul autorizat va avea loc joi 25.08.2016, intre orele 10.00 - 13.00, la "groapa de gunoi" din localitatea Tarpiu, comuna Dumitra. Cu aceasta ocazie se va da citire unui Memoriu de revendicari, document care va fi comunicat ulterior presei, administratiilor publice si institutiilor de resort.

 Vor fi prezenti locuitori si fermieri din localitatea Tarpiu si zonele invecinate, reprezentanti ai institutiilor de profil locale si ai companiilor private care gestioneaza deseurile pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud, specialisti de mediu, reprezentanti ai societatii civile si ONG.

Cu stima,  Semnatari:

 1. Daniel NIMIGEAN
 2. Florin Ioan SUTEA
 3. Gabriel Abel BUTUZA
 4. Cristian Gabriel LEANCA
 5. Rodovica MUTI
 6. Reteaua/Coalitia Zero Waste Romania formata din peste 30 de ONG-uri si grupuri locale
 7. Asociatia G.A.L. pentru Dezvoltare Durabila in Microregiunea Bistrita-Sieu-Somes "RURALIS"
 8. Asociatia pentru Democratie si Liberalism ADEL - Bistrita
 9. Partidul Verde - filiala Bistrita-Nasaud
 10. Autoritatea Nationala de Combatere a Braconajului si Poluarii
 11. Fundatia Alfa si Omega - Tarpiu
0 comentarii2772 vizualizări24 august 2016
rss 2.0
rss 2.0