
In urma propunerii de modificare si completare a HG nr. 1005/2012 privind organizarea si functionarea Garzii Nationale de Mediu, cu modificarile si completarile ulterioare, care, spre surprinderea noastra, a generat o serie de temeri si speculatii aparute in o parte din mass-media, respectiv "Garda de Mediu, nou cosmar al firmelor: Poate controla pe oricine, la orice ora, poate opri masini in trafic si sigila active", Garda Nationala de Mediu face urmatoarele precizari:
Referitor la afirmatiile din articolele de presa, potrivit carora Garda Nationala de Mediu:
- "Poate controla pe oricine" - in HG 1005/2012, articolul 13 alin. (1) lit. b1 se precizeaza ca "Garda de Mediu controleaza activitatile cu impact asupra mediului (...)", iar modificarea propusa pentru noua varianta de HG este ca GNM "controleaza activitatile a caror desfasurare poate avea impact asupra mediului si/sau poate conduce la deteriorarea mediului". Ceea ce se urmareste este corelarea legislatiei de mediu in vigoare cu atributiile Garzii de Mediu, astfel incat sa poata fi controlate si activitatile care nu necesita acte de reglementare, dar pentru care trebuie respectate normele de mediu stabilite prin acte normative (de exemplu: persoane juridice/fizice generatoare de poluare fonica, olfactiva sau care genereaza deseuri dar nu necesita, conform legislatiei, autorizatie de mediu, cum ar fi: depozite necontrolate de deseuri, service auto, restaurante sub 100 locuri, microferme, cluburi generatoare de poluare fonica etc.) Activitatile mentionate nu necesita autorizare din punct de vedere al mediului, dar fac obiectul majoritatii reclamatiilor primite din partea cetatenilor.
- "Poate controla la orice ora" - formularea propusa de catre noi este "efectueaza inspectia (...) pe timp de zi si de noapte (...)" motivarea noastra fiind aceea ca, de regula, activitatile ilegale se desfasoara in afara orelor de program (de exemplu: transporturi ilegale de deseuri, deversari de substante periculoase in ape, emisii de poluanti in atmosfera, abandonari de deseuri in locuri nepermise, poluari accidentale etc.).
- "Poate opri masini in trafic" - afirmatia este incorecta intrucat atat in HG 1005/2012, cat si in noua propunere de HG se specifica in mod clar faptul ca mijloacele de transport sunt "oprite in trafic de personalul de specialitate din cadrul autoritatii publice din domeniul Internelor (...)" (de exemplu: Politia Rutiera etc).
Garda de Mediu nu opreste autovehiculele in trafic, ci doar controleaza daca incarcatura autovehiculului oprit respecta legislatia de mediu.
- "Poate sigila active" - este o situatie prezentata incorect pentru ca in noua varianta de Hotarare se indica "(...) aplicarea de sigilii asupra unor parti din instalatii, in vederea prevenirii utilizarii necontrolate, precum si pentru verificarea modalitatii de utilizare in situatia in care partea respectiva din instalatie nu este autorizata din punct de vedere al protectiei mediului, sau in situatia in care actul de reglementare prevede utilizarea numai in cazuri exceptionale. Procedura de aplicare a sigiliilor se aproba prin ordin al Ministrului Mediului, Apelor si Padurilor". Cu alte cuvinte, este vorba despre aplicarea unui sigiliu pe sistemul de ocolire a sistemelor de filtrare, in cazul emisiilor de noxe in atmosfera. Sunt sigilii cu regim special care pot fi rupte de titular numai in cazul in care apare o situatie exceptionala de exploatare a instalatiei (pericol de explozie, incendiu etc.). In acest fel, Garda Nationala de Mediu poate verifica ori de cate ori este ocolit sistemul de filtrare si poate avea garantia ca emisiile nu sunt eliberate nefiltrate in atmosfera.
- "Patronii vor fi obligati sa prezinte orice document li se cere, chiar daca nu are legatura cu mediul" - afirmatia trebuie nuantata pentru ca in noul proiect de Hotarare se mentioneaza ca "Garda de Mediu poate solicita documente (...) financiar-contabile, necesare efectuarii inspectiei si controlului de mediu" (de exemplu: copii dupa facturi care atesta achizitionarea de substante periculoase, servicii de eliminare/valorificare deseuri, achizitionarea de material filtrant etc., care sa certifice corectitudinea raportarilor si declaratiilor agentului economic; de asemenea, aceste documente pot reprezenta probe in instantele de judecata, in cazul constatarii unor abateri de la normele legale). Prin verificarea acestor acte se poate depista disimularea deseurilor in marfuri, precum si evaluarea lor cantitativa.
In concluzie, consideram afirmatiile aparute in presa ca fiind tendentioase intrucat propunerile noastre vin in sprijinul cetateanului, asigurand o protectie sporita atat in ceea ce priveste sanatatea mediului cat si a populatiei.
Mai mult decat atat, in conditiile in care atributiile pe linie de protectie a mediului sunt din ce in ce mai complexe si diversificate (in ultima perioada, competentele trasate prin directivele europene au fost extinse pe toate componentele de mediu: apa, aer, sol) am solicitat revenirea la numarul de comisari anterior reducerii de personal din 2013. De altfel, multe din aceste posturi au fost recastigate in instanta de cei disponibilizati.
Noua propunere de modificare a organigramei in cadrul GNM presupune suplimentarea cu 60 de posturi de comisari la nivel national. Chiar si cu aceasta rectificare, consideram ca personalul este insuficient intrucat, in prezent, la nivelul fiecarui comisariat activeaza, in medie, un numar de 13 comisari care trebuie sa desfasoare o gama larga de activitati si sa detina multiple competente in diferite domenii (cunoasterea si interpretarea legislatiei nationale si internationale in vigoare, capacitatea de intelegere a instalatiilor din diferite domenii de activitate, aptitudini privind utilizarea la un nivel inalt a sistemelor de operare - competente IT/electronice - sisteme de monitorizare, colaborarea institutionala la nivel national si international, accesarea de fonduri nerambursabile etc).
De asemenea, munca unui comisar implica riscuri inerente activitatii de inspectie si control (verificari la instalatii care utilizeaza deseuri sau substante periculoase, agresiuni verbale si fizice etc.).
In lumina celor prezentate,atat conducerea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, cat si a Garzii Nationale de Mediu fac toate eforturile pentru asigurarea resurselor materiale si financiare (inclusiv prin accesarea de fonduri nerambursabile - in prezent GNM deruleaza 3 proiecte cu finantare externa) astfel incat, comisarii investiti cu autoritatea publica a statului sa se prezinte la un inalt standard de profesionalism si conduita. De asemenea, una din prioritatile conducerii este corelarea veniturilor salariale cu a altor institutii de control din Romania (exemplu: la ora actuala, salariul de incadrare al unui comisar debutant este de 925 lei, al unui comisar principal este de 1027 lei, iar al unui comisar superior este de 1381 lei, fapt care arata un nivel scazut de salarizare comparativ cu alte institutii de control).
Pentru orice lamuriri si explicatii suplimentare, conducerea Garzii Nationale de Mediu va sta la dispozitia oricaror institutii media.
COMISAR GENERAL
BOGDAN TRIF
0 comentarii | 2891 vizualizări | 26 septembrie 2016 |