
Sambata, romanii din fiecare judet al tarii si-au pus manusile, au luat saci si au participat la "Let`s Do It, Romania!", cea mai mare mobilizare de voluntari din tara, cu scopul de a strange deseurile din arealele naturale. Inca de la primele ore ale diminetii, sute de voluntari au venit la punctele de inregistrare, iar actiunea s-a incheiat in jurul orei 15:00, cand partenerii de la salubritate au inceput colectarea sacilor.
Primele estimari arata ca peste 136 000 voluntari au strans peste 168 000 de saci cu deseuri in Ziua de Curatenie Nationala "Let`s Do It, Romania!". Organizata pentru cel de-al cincilea an, actiunea a devenit o traditie pentru romani, care aleg sa-si ofere timpul si energia pentru o cauza in care cred cu tarie.
In topul judetelor cu cei mai activi voluntari se gasesc Botosani (16 000 voluntari - 8000 saci - intermediar), Maramures (12 000 voluntari - 10 780 de saci), Vaslui (11 500 voluntari - 14 500 de saci), Gorj (10 140 - 14 000 de saci), Suceava (6 900 voluntari - 10 350 de saci), Prahova (6 200 voluntari - 8000 de saci), Buzau (5 582 voluntari - 10 952 de saci), Arad (5 042 voluntari - 6212 de saci).
"Let’s Do It, Romania! in judetul Bistrita-Nasaud a reusit sa mobilizeze 1.465 voluntari, care au colectat 3.260 de saci cu deseuri din mediul natural. Cei mai implicati au fost elevii si cadrele didactice, in numar de peste 800. Cei mai activi voluntari adulti provin din mediul rural, peste 400 de persoane considerand ca implicarea in proiectele de mediu este necesara si reflecta normalitatea. Au fost prezenti si reprezentanti ai institutiilor de mediu si ai organizatiilor neguvernamentale.
Inlaturarea din mediul natural a peste 200 de tone deseuri depozitate ilegal este un rezultat care face cinste tuturor voluntarilor bistriteni care au participat. Ei pot spune cu mandrie - Am reusit!" a declarat Cristian Tetcu, Coordonator judetean "Let’s Do It, Romania!" pentru judetul Bistrita-Nasaud.
Deseurile colectate de catre voluntari au fost deseuri precum: PET-uri, sticla, doze de aluminiu, vesela de plastic, materiale textile, imbracaminte si incaltaminte, dar si deseuri electronice. O problema des intalnita de voluntari au fost cadavrele de animale (caini, pisici, pasari, cai) aruncate in ape, paduri si pe marginea drumului.
Participantii la "Let`s Do It, Romania!" provin din medii variate si au varste si ocupatii diferite. Printre voluntari se numara elevi, care au venit impreuna cu profesorii si scoala, angajati din companii din diverse domenii, familii, persoane cu dizabilitati si chiar detinuti, care realizeaza astfel munca in folosul comunitatii. Daca cel mai tanar voluntar are doar 3 ani, a venit insotit de parinti si invata sa respecte natura, cel mai varstnic voluntar are 80 de ani si i-a impresionat pe cei din jur prin implicare si dedicare.
Anul acesta, Romania a facut curatenie alaturi de Republica Moldova, coordonand si activitatea de la Chisinau. Activitatea a cuprins 9 parcuri din Chisinau, iar la protestul impotriva deseurilor din spatiile verzi au participat 3 522 de voluntari, elevi, studenti, profesori, functionari publici, avocati, doctori, ingineri, programatori, cantareti, mame si tati, bunici si nepoti. Participantii la curatenie au colectat din spatiile verzi 8 068 de saci, dintre care, peste 2 500 de saci cu deseuri reciclabile. Marea parte a deseurilor colectate au fost sticle si ambalaje de plastic si vesela de unica folosinta, insa voluntarii au luptat si cu pneuri de masini, canapele si obiecte de uz de casnic.
"Multumim tuturor voluntarilor care an de an aleg sa se implice in schimbare si participa la actiunile noastre de curatenie. "Let`s Do It, Romania!" este un simbol al voluntariatului in Romania, un exemplu ca romanii se pot uni pentru o cauza pozitiva, o dovada ca romanilor le pasa de natura si de mediul in care traiesc. Ne bucuram sa vedem ca oamenii inteleg ca este nevoie de implicare constanta pentru a schimba mentalitati si a imbunatati problema deseurilor. Dorim ca, prin aceasta initiativa, sa atragem atentia autoritatilor nationale si locale ca Romania are nevoie de o reforma urgenta pentru colectarea a ceea ce aruncam, altfel riscam sa sufocam Romania de deseuri!" a declarat Andrei Cosuleanu, Director Executiv "Let`s Do It, Romania!".
We Did It Again, Romania!
"Let`s Do It, Romania!" este realizat cu sprijinul Guvernului Romaniei, Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si Kaufland Romania.
Cristian TETCU, Coordonator judetean Let’s Do It, Romania! pentru Bistrita-Nasaud
cristian.tetcu@ruralis.ro, 0722 494865, https://www.facebook.com/Lets-Do-It-BN-248946121901069/
http://www.letsdoitromania.ro / http://www.facebook.com/LetsDoItRO
0 comentarii | 2702 vizualizări | 26 septembrie 2016 |