Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 21 Iunie 2024 - 14587
Berzele au revenit in judetul nostru si sufera de frig. Iata cum le putem salva!

Primele berze s-au intors in judetul Bistrita-Nasaud,  insa  au fost surprinse de zapada cazuta in ultimile zile. Ele  trebuie sa indure frigul si foamea, ca sa poata avea ce manca, cunoscut fiind faptul ca se hranesc cu animalute vii, ori acest tip de hrana este imposibil de gasit in conditiile in care gerul a inghetat lacurile, iar campiile sunt acoperite cu zapada inghetata.

         Potrivit comunicatului transmis de Societatea Ornitologica  Romana, valul de frig a adus sute de apeluri si sesizari de berze albe aflate in pericol.
         Specialistii sustin ca adevaratul pericol pentru berze este ploaia cu gheata, care se pune pe aripi, iar astfel nu mai pot zbura, fenomen care a avut loc si in judetul nostru.

         Berzele pot rezista in frig o saptamana, insa daca nu fug, atunci cand se apropie un om, e semn ca au nevoie de ajutor. 

Societatea Ornitologica  Romana  recomanda :

 1. Oferiti hrana pasarilor care au coborat din cuib (peste, carne cruda taiata cuburi). Hrana le da energie, pot rezista mai bine la frig.
 2. Daca este inghetata, nu se poate misca - atunci luati pasarea si adapostiti-o in grajd, intr-o anexa a gospodariei etc.
 3. Limitati contactul cu barza, este pasare salbatica si lovitura de cioc este foarte puternica, va poate rani. Lasati pasarea singura, sa se calmeze.
 4. Oferiti apa pasarii, continuati hranirea.
 5. Din momentul in care isi revine, eliberati pasarea. Nu eliberati pasarea seara, doar dimineata sau la ora pranzului.
 6. Daca pasarea este lovita, are aripa rupta sau sange, luati legatura cu un medic veterinar.

Pentru ca  pasarile sa nu sufere de  inghet, cel mai bine este sa prevenim acest lucru. Oferiti-le mancare la o hranitoare din gradina sau din curtea blocului - poate fi chiar si pervazul ferestrei. Hraniti pasarile cu nuci, seminte crude de floarea soarelui, fructe. Nu cu PAINE! Painea e un aliment procesat, nu le confera si nutrienti, pe langa energie, sa reziste frigului".

Daca totusi ati gasit o pasare inghetata, atunci urmati aceste instructiuni:

 1. Puneti pasarea intr-o cutie de carton, cu servetele de hartie sub ea, la temperatura camerei.
 2. Aflati ce specie este - intrebati un biolog. Societatea Ornitologica Romana raspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook  - https://www.facebook.com/SOR.BirdLifeRomania/
 3. In functie de specie, puteti procura hrana ideala pentru ea. (Viermusii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea cruda pentru rapitoare).
 4. Puneti-i apa alaturi.
 5. Cand pasarea se revigoreaza, TREBUIE eliberata. Dar nu pe seara, ci dimineata sau in jurul pranzului.
 6. 6.    Daca a fost lovita (are sange pe cioc, aripa rupta) - apelati la un medic veterinar.

  Ajutati berzele sa aduca primavara!

 

  Cu deosebita consideratie,

 

 Director Executiv

 Sever Ioan ROMAN                                                                                           

 

 

 

 

 

0 comentarii3010 vizualizări22 martie 2018
rss 2.0
rss 2.0