Toata lumea asteapta primavara, dar exista, totusi, locatari care nu sunt incantati de trilurile primaveresti ale pasarilor. Inainte de a-i condamna, trebuie sa va spunem ca vorbim de caraitul ciorilor de semanatura. Cioara (griva sau cea de semanatura - personaj principal) este o pasare cantatoare, si oricat de neplacuta este pentru noi, asta e vocea ei. Iar unii localnicii nu au ce face daca aceste pasari cuibaresc chiar langa ei! De la inceputul lui martie si pana in mai, sunt obligati sa asculte concertul acestor pasari.
Cum problemele legate de ciorile de semanatura apar in fiecare an, consideram ca este necesar sa va prezentam opinia Grupului Milvus si sa oferim cateva sfaturi.
Si noi ne-am dori ca ciorile de semanatura sa cuibareasca cat mai putin in orase si localitati si cat mai mult in afara lor. Din mai multe motive:
- Este mai benefic din punct de vedere al conservarii daca coloniile in care cuibaresc ciorile de semanatura sunt in afara oraselor. Cuiburile lor ar fi ocupate si de alte pasari mai rare, care la randul lor le-ar folosi pentru cresterea puilor, un lucru important din punct de vedere al protejarii naturii. Printre pasarile care refolosesc aceste cuiburi sunt - ciuful de padure, vanturelul rosu (cuibareste si in oras, dar in numar mai mic) si vanturelul de seara, o specie rara si periclitata care cuibareste doar in afara oraselor si doar in cuiburile ciorilor de semanatura.
- Noi iubim cioara de semanatura, stim ce rol important are in natura, dar mai stim si ce greu este sa protejezi o specie cand majoritatea oamenilor o dispretuiesc. Din acest motiv nici noi nu ne bucuram ca locuitorii sunt deranjati.
Ce se poate face?
Cu privire la ciorile de semanatura care deranjeaza locuitorii oraselor, problema nu se poate rezolva fara implicarea mai multor institutii locale, iar fiecare caz in parte are solutia lui. Rezolvarea nu consta in taierea arborilor sau ciuntirea lor anuala doar pentru a alunga ciorile, in acest mod si putinul spatiu verde va disparea.
Grupul Milvus este dispus la colaborare cu conducerile acelor primarii unde au fost semnalate probleme cu ciorile de semanatura. Iata cateva solutii:
- Daca nu vrem ca numarul ciorilor sa creasca in orase, atunci NU TREBUIE sa deranjam acele colonii din apropierea oraselor, pentru ca altfel nu vom ajunge decat sa "invitam" si aceste ciori in oras.
- Ar trebui realizata o strategie prin care sa se infiinteze zone de cuibarit. Mutarea ciorilor in oras se intampla pentru ca au disparut acele palcuri de arbori sau aliniamente in care pasarile puteau cuibari in liniste. De exemplu, la marginea multor orase s-ar putea planta arbori cu crestere rapida.
- Pentru multi locatari din zonele unde exista si ciori de semanatura, deranjul este mare. Pasarile pot fi alungate, primavara devreme, in primele saptamani ale lunii martie deoarece inca isi construiesc cuiburile si nu depun oua, nu sunt pui. Nu sustinem acest lucru, pentru ca, fara sa le oferim un loc de cuibarire adecvat la marginea orasului, le alungam la cativa metri mai incolo, unde vor deranja alti locatari. Practic, aruncam problema in curtea altcuiva. Problema nu va fi rezolvata, situatia nu se va imbunatati in oras.
Ce trebuie stiut despre cioara de semanatura?
- In perioada de cuibarit este o specie protejata in toate tarile membre UE. In Romania, nu pot fi vanate in perioada 31 ianuarie - 31 august, iar in perioada de cuibari, pasarile nu pot fi deranjate sub nicio forma.
- In ultimii ani, numarul ciorilor de semanatura din orase a crescut, insa acest fapt nu inseamna ca populatia la nivel national a crescut. La nivel european s-a constatat o mica crestere.
- Trebuie sa facem o diferenta intre ciorile care cuibaresc si cele care innopteaza in oras, mai ales iarna. De altfel, am primit mai multe reclamatii cu privire la acestea din urma, dar noi consideram ca aceste cazuri se pot rezolva. Pasarile cuibaritoare ocupa cuiburile de la mijlocul lunii martie si pana la sfarsitul lunii mai. Pasarile pe care le observam iarna la noi, vin din regiunile nordice, primavara si ele sunt asteptate acasa asa cum si noi ne bucuram de revenirea randunelelor si a berzelor.
- De ce se muta in orase? Ar putea fi mai multe motive, unul ar putea fi arborii inalti, propice pentru cuibarit, unde se simt in siguranta. Clima localitatilor este mai blanda, ajung la mai multe surse de mancare - mai ales din gunoaie, dar au si mai putini dusmani naturali.
0 comentarii | 63 vizualizări | 18 martie 2019 |