Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Joi 30 Mai 2024 - 14587
Efectivele de lilieci din Pestera Izvorul Tausoarelor, in refacere spectaculoasa.

"In conformitate cu prevederile Planului de management al sitului de importanta comunitara ROSCI0193 Pestera Tausoare, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, cu autorizarea Comisiei Patrimoniului Speologic si potrivit metodologiei standard, a efectuat monitorizarea efectivelor de lilieci aflate in hibernare in arealul subteran.

            Inventarierea s-a facut pe traseul Intrare-Galeria de Inaintare-Trecerea Cosmuta-Galeria Kilometru-Sala Muntelui, acest traseu de referinta permitand compararea datelor obtinute cu cele ale sezoanelor precedente de hibernare.

            Dupa un declin evident al populatiei de lilieci dupa anul 2015 (constatat la nivel national si european), populatia de lilieci care hiberneaza in Pestera de la Izvorul Tausoarelor se prezinta in efective crescute cu peste 55%, fata de sezonul 2017-2018.

            Acest lucru se datoreaza implementarii masurilor de conservare a speciilor protejate, cuprinse in Planul de management (restrictionarea numarului de vizite, reconfigurarea traseelor speologice pe galerii mai greu accesibile, dar care evita habitatul folosit de lilieci, reducerea portalului de la intrare cu doua treimi si instalarea unei noi porti de restrictionare a accesului in pestera).

            Incepand cu primavara anului in curs, in metodologia de recenzare a efectivelor de lilieci va fi introdus un capitol distinct referitor la colonia de crestere a puilor din Galeria Gipsului. Reamintim ca, in urma aplicarii masurilor de vizitare a pesterii, dar si ca urmare a pierderii habitatelor de crestere a puilor din arealul transilvan (poduri de biserici, cladiri abandonate), precum si al incalzirii globale, femele din specia Rhinolophus ferrumequinum au format o colonie tip "cresa", intr-o galerie tip "fund de sac". Analiza coprolitelor din Pestera Tausoare arata ca acest tip de colonie nu a mai existat de peste 200 de ani, ceea ce va impune noi cercetari si modificari ale cadrului normativ al ariei protejate.

            In acelasi timp, printr-un proiect coordonat de dr. Oana Moldovan, cercetator stiintific la Institutul de Speologie "Emil Racovita" al Academiei Romane, pestera de la Izvorul Tausoarelor a intrat intr-un program de cercetare amplu, constand in culegere de date stiintifice ale mediului biotic si abiotic. A fost reconfigurata reteaua de dattaloggere din subteran si s-au efectuat cercetari stiintifice ample, avand ca obiective stiintifice determinarea tiparelor de diversitate a microbiomului de pestera, dar si identificarea de noi bacterii de pestera cu sinteza naturala de rezistenta la antibiotice si menakinone, in vederea utilizarii acestora pentru sanatatea umana.

            Mentionam ca accesul in pestera de la Izvorul Tausoarelor este permis doar in conditiile legii. Intrarea pesterii se afla intr-un proces natural de incaziune (prabusire), existand pericolul accidentelor subterane si al izolarii speologilor in interiorul pesterii. Pestera de la Izvorul Tausoarelor, precum si o suprafata de 190 de ha aflata in suprateranul ei, fac parte din reteaua ecologica europeana Natura 2000 si reprezinta cea mai importanta cavitate carstica din Carpatii Orientali, cu elemente de unicitate mondiala si caracteristici aparte, un adevarat rezervor de informatii stiintifice.

 

            Manager,                           Muzeograf,

 Alexandru Gavrilas                     Crin Theodorescu

0 comentarii3157 vizualizări10 aprilie 2019
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0