Romania face un salt in colectarea responsabila a deseurilor de echipamente electrice si electronice, cu ajutorul Patrulei de Reciclare. Programul national de educatie de mediu incheie editia cea mai de succes de pana acum, anuntand premiile nationale.
Premiile I, II si III merg in judetele Ilfov, Suceava si Constanta. In aceste 3 judete, profesorii si elevii voluntari au contribuit la colectarea celor mai mari cantitati de aparate electrice pe locuitor, la editia 2018-2019.
Al patrulea premiu national este castigat de echipele din judetul Bacau. Acestea au reusit sa atraga cei mai multi si mai generosi Suporteri - firme si institutii care au predat aparatele electrice defecte, pentru a sustine eforturile de comunicare ale elevilor.
Toate scolile eligibile din judetele care au castigat premiile nationale vor primi materiale didactice utile pentru anul scolar care a inceput. Aflati care sunt unitatile de invatamant castigatoare!
Romanii s-au mobilizat sa colecteze deseuri electrice mai mult ca oricand, la apelul scolilor - o victorie pentru educatia de mediu. Iata, mai jos, cele mai importante recorduri ale editiei.
1. Este prima editie a programului la care 25 de judete reusesc sa se califice la premiile nationale. In mai mult de jumatate dintre judetele tarii, activitatea Patrulelor de Reciclare a dus la colectarea a peste 100g DEEE/locuitor. Este un progres care demonstreaza influenta benefica a educatiei asupra obiceiurilor de colectare a deseurilor electrice, in Romania.
2. Peste 2.300 de firme, institutii publice si ONG-uri au sustinut activitatile de informare si incurajare a colectarii DEEE. Cei mai activi Suporteri din acest an scolar s-au remarcat in judetul Bacau, care castiga, astfel, unul dintre premiile nationale.
3. In cadrul celor 12 luni de program, au fost colectate, in toata Romania, 3.704.000 kg de deseuri electrice. Astfel, cantitatea totala de DEEE trimisa la reciclare datorita echipelor de voluntari, de la lansarea proiectului, depaseste 7.330.000kg la nivel national.
4. Un nou record a fost obtinut si in ceea ce priveste cantitatea de baterii colectata la editia aceasta - 16.200 kg. Daca numai o mica parte din aceasta cantitate ar fi ajuns in gropile de gunoi, ar fi devenit o sursa de poluare a solului si a apei pentru zeci de ani de acum inainte.
Patrula de Reciclare culege roadele continuitatii in performanta si a incapatanarii de a derula un program de educatie de mediu care sa aiba efecte concrete in comunitate. Dupa 8 ani de eforturi neintrerupte ni s-a confirmat faptul ca schimbarea implica solidaritate. Toate aceste recorduri au fost posibile datorita implicarii a mii de sustinatori ai programului. Vorbim de o echipa nationala de "ambasadori" ai colectarii selective a deseurilor electrice: profesorii exceptionali care si-au inscris unitatile de invatamant si au activat comunitati intregi in cautarea deseurilor electrice, directorii scolilor participante, echipa si partenerii Asociatiei RoRec, elevii voluntari si familiile lor, companiile si institutiile publice care au predat DEEE, jurnalistii care au scris despre program, liderii si influencerii care s-au implicat in promovarea cauzei noastre.
Am dovedit, impreuna, ca si un gest mic poate declansa o schimbare notabila, daca iti pasa de mediul in care traiesti si iti cresti copiii. Viitorul este al celor care pun lucrurile in miscare, nu al celor care stau si asteapta sa schimbe altii ceva", declara Andreea Idriceanu, manager de comunicare al Asociatiei RoRec.
In luna octombrie, scolile din Patrula vor participa, din nou, la Ziua Internationala a Reciclarii Deseurilor Electrice (International E-Waste Day). Elevii si profesorii conteaza pe sprijinul comunitatilor lor pentru a contribui la rezultatul Romaniei in cadrul acestei sarbatori marcate in intreaga lume.
Cu ganduri bune,
Ada Lungu
Editor PR
Patrula de Reciclare
Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec
Mobil: 0720 361 628
Fax: 021 232 71 81
www.rorec.ro
www.patruladereciclare.ro
www.facebook.com/patruladereciclare
0 comentarii | 56 vizualizări | 16 septembrie 2019 |