Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 11 Mai 2021 - 14587
Fenomenul de poluare accidentala pe cursul de apa Paraul Bailor a incetat!

In data de 17 octombrie a.c., s-a identificat de catre Sistemul de Gospodarire a Apelor Bistrita-Nasaud un aspect modificat al apei paraului Valea Bailor, avand o culoare rosiatica.
Comisarii CJ, impreuna cu reprezentanta APM BN s-au deplasat de urgenta la fata locului pentru a gestiona acest eveniment.

Conform analizei de la fata locului, s-au identificat faptul ca pe cursurile de apa Somesul Mare si Valea Bailor era prezenta o coloratie portocalie a apei pe raul Somesul Mare si pana in localitatea Maieru si portocalie pe paraul Valea Bailor si depuneri de namol de aceeasi culoare pe pietre si maluri.

Aceste coloratii au fost produse de o deversare accidentala de ape uzate amestecate cu namol, urmare a unor avarii produse la conducta si vana de golire aferente decantorului radial, precum si la conducta de legatura dintre bazinul de reactie si decantorul radial.

Pe amplasament s-a verificat caminul aferent bazinului de reactie unde unde este amplasata conducta si vana defecta, precum si conducta de legatura dintre bazinul de reactie si decantorul radial care prezentau fisuri si degradari ca urmare a coroziunii.

In momentul efectuarii controlului, erau in derulare lucrarile necesare pentru remedierea defectiunilor intervenite, apele de mina fiind evacuate direct in cursul de apa prin conducta de by-pass. Au fost prelevate probe din mai multe puncte pentru determinarea metalelor.

Pentru a remedia avariile si a reporni statia, vor fi inlocuite conductele pentru golirea bazinului decantor, conducta de legatura dintre bazinul de reactie si decantor, precum si vana de golire.

Statia de epurare din Valea Vinului este administrata de SC CARTEL BAU SA, astfel ca aceasta va lua masuri urgente in vederea remedierii avariilor si repunerii in functiune a acesteia la parametrii optimi, avand termen limita data de 22 octombrie a.c. De asemenea, lucrarile de remediere se vor efectua astfel incat sa se evite evacuarea de ape uzate si namol din Statia de epurare in emisar.

Responsabilii poluarii accidentale au fost sanctionati conform prevederilor legale.

Este de retinut faptul ca pe nici unul din cele doua cursuri de apa nu a fost semnalata mortalitate piscicola.

Inca din data de 18 octombrie, nu au mai fost inregistrate scurgeri de namol, aspectul cursurilor de apa revenind la normal. Astfel, fenomenul de poluare a fost declarat incetat la aceasta data.


0 comentarii3647 vizualizări21 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0