Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 11 Mai 2021 - 14587
"Marsul pentru paduri" organizat pe 3 noiembrie 2019, incepand cu ora 18.00 la nivel national.

Marsul pentru paduri se apropie cu pasi repezi. A devenit un subiect de discutie pentru iubitori de natura, autoritati, presa nationala si internationala. Grupuri din intreaga tara s-au unit si au organizat marsuri locale: pe 3 noiembrie Timisoara, Brasov, Cluj, Iasi, Corabia, Craoiova si nu numai, ies in strada pentru paduri. 

Se face putina lumina in ultimele date din Inventarul Forestier National, nu mai pot ascunde 20,6 milioane metri cub de lemn taiati ilegal ca si cand n-ar fi existat. Cu un sistem de urmarire a lemnului performant, putem reduce semnificativ cantitatea furtului.  Avem multe revendicari si toate sunt importante. Dar revendicarile noastre nu vor insemna nimic daca tu nu iesi in strada. 

Cum poti sa ne ajuti sa promovam marsul? 

  • Confirma participarea la eveniment si da-i share pe pagina ta;
  • Foloseste facebook frame pe poza ta de profil;
  • Trimite unui prieten pe email;
Ai prieteni celebri? Invita-i si pe ei sa se implice in mobilizare.

Avem nevoie de tine. Dureaza foarte putin sa te implici, iar fiecare actiune va mari impactul Marsului. Ne vedem duminica!

 In numele naturii, 

Gabi Paun
Presedinte Agent Green

 

Douazeci de milioane. Tine minte numarul asta! Acestea sunt noile cifre dezvaluite din Inventarul Forestier National privind volumul de lemn care dispare anual fara acte din padurile Romaniei. Mai grav este ca aceasta cifra a fost tinuta secret de autoritati. 

 

Ce inseamna 1 metru cub de lemn? Cam atat se gaseste intr-un arbore inalt de 8 metri cu circumferinta medie a trunchiului de 125 cm. Ca sa ajunga la grosimea asta, copacul creste incet timp de vreun sfert de secol, acumuland dioxid de carbon si oferind oxigen, umiditate, umbra, viata. De-a lungul intregii sale existente, un arbore fixeaza cam 20 de tone de carbon din atmosfera si produce 118 kg de oxigen pe an, suficient pentru ca doi oameni sa poata respira.

Prea multe cifre? E de ajuns sa retii un lucru: cele 20 de milioane de metri cubi de lemn care dispar fara urma in fiecare an din padurile Romaniei inseamna ca fiecarui roman i se fura nu doar cate un arbore, ci si oxigenul pentru umatorii doi ani.

Duminica, 3 noiembrie, vom fi in Piata Universitatii din Bucuresti pentru a cere oprirea taierilor ilegale. Hai la Marsul pentru Paduri si da-le de veste prietenilor tai!

 

Pentru unii dintre noi e mai simplu de inteles dimensiunea dezastrului daca si-l exprima in bani. E dificil sa stabilim valoarea exacta a prejudiciului in urma jafului celor 20 de milioane de metri cubi de lemn pe an din padurile Romaniei, dar haide sa incercam un calcul simplu.

Ce stim sigur — ne-o spun datele din Inventarul Forestier National (Ciclul II) — este ca dispar cei mai valorosi, mai sanatosi si mai falnici arbori, fiindca acestia pot fi vanduti pentru cherestea cu un pret mult mai mare decat lemnul de foc. 

O estimare retinuta a pretului mediu al metrului cub de lemn pe piata din Romania ar fi de 250 lei. In schimb, lemnul pentru mobila sau constructii se vinde la poarta fabricii cu de 4-5 ori mai mult.

Deci Romania pierde in fiecare an peste 5 miliarde de lei din proprietatea publica (0,6% din PIB-ul intregii tari!), fara sa mai adaugam costurile sociale, de sanatate, de mediu, biodiversitatea si habitatele distruse, viiturile, inundatiile, alunecarile de teren.

Daca si tie iti place sa respiri, foloseste rama asta pentru poza de profil!

Ne vedem la mars!

Alexandru Oprita
Digital campaigner Greenpeace Romania

 

 

Mesajul Agent Green si Greenpeace pentru informarea cititorilor dumneavoastra cu privire la evenimentul "Marsul pentru paduri" organizat pe 3 noiembrie 2019, incepand cu ora 18.00 la nivel national.

Asociatia RURALIS a sprijinit pe parcursul timpului demersurile privind conservarea si protectia mediului initiate de Agent Green si Greenpeace la nivelul judetului Bistrita-Nasaud.

Cu speranta ca si judetul nostru va raspunde acestei initiative de salvare a padurilor din Romania, va multumim anticipat.

 

Cu stima,

Cristian TETCU

Presedinte Asociatia RURALIS

 

 

0 comentarii4221 vizualizări30 octombrie 2019
rss 2.0
rss 2.0