Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 11 Mai 2021 - 14587
Campanie de colectare a uleiului uzat alimentar de la populatia din Municipiul Bistrita.

Agentia pentru Protectia Mediului Bistrita-Nasaud in colaborare cu  SC Alpin Recycling SRL - Satu Mare a demarat in cursul anului 2016 o campanie de colectare a uleiului uzat alimentar de la populatia din Municipiul Bistrita prin amenajarea a doua puncte de colectare a uleiurilor si grasimilor vegetale uzate, puncte amplasate in Piata Decebal si Independentei Nord. Pe parcursul perioadei celor trei ani, a fost colectata o cantitate de aproape 1000 litri ulei uzat generat de populatia municipiului Bistrita.

In cursul zilei de 15.11.2019 containerul tip IBC de capacitate 1100 litri din Piata Independentei Nord a fost ridicat de catre firma TKM OIL GROUP SRL Bacau, iar in urma  filtrarii va fi trimis in scopul fabricarii biodieselului (biocombustibil sintetic), in afara tarii.

Cetatenii au avut posibilitatea de a preda, cu titlu gratuit, uleiul folosit in propriile gospodarii. Fiecare container fiind dotat cu palnie, astfel incat cetatenii sa poata goli usor flacoanele cu ulei in containere.

Acesta campanie va continua si va avea ca scop principal incurajarea cetatenilor Bistritei sa colecteze o cantitate cat mai mare de ulei alimentar uzat generat in gospodaria proprie, astfel incat acesta sa ajunga cat mai putin in mediul inconjurator.

Este important de stiut faptul ca un litru de ulei alimentar uzat, care este aruncat in sistemul de canalizare, polueaza un milion de litri de apa. Aceasta cantitate reprezinta necesarul pentru supravietuire pentru un adult pe o durata de 14 ani. Apoi odata ajuns in resursele naturale de apa , uleiul formeaza o pelicula la suprafata apei care impiedica oxigenul sa ajunga la plantele si vietuitoarele acvatice. Ca urmare, atat vietuitoarele cat si plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen.

Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale care obliga atat utilizatorii economici de ulei, cat si persoanele fizice, sa colecteze separat uleiul rezidual si sa-l predea agentilor economici autorizati care se ocupa de valorificarea acestui tip de deseu, acestia avand obligativitatea eliberarii, in conformitate cu legislatia in vigoare, a documentelor oficiale aferente procesului de colectare si reciclare a acestui tip de deseu.

 Cu deosebita consideratie,

 

Director executiv

Sever Ioan ROMAN

0 comentarii4179 vizualizări20 noiembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0