Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Munca cinstita a forestierilor este in folosul oamenilor - nu este o rusine si nu poate fi o crima !

ASOCIATIA FORESTIERILOR DIN ROMANIA - ASFOR isi exprima dezaprobarea cu privire la modul in care activistii de mediu promoveaza mesaje prin care instiga la ura, discriminare si duc in derizoriu munca cinstita a forestierilor. Prin afirmatiile agresive cu trimitere la constitutia forestierilor "masivi" si acuzatiile fara nici un fundament de "criminali" este desconsiderata o intreaga breasla.

Suntem masivi pentru ca desfasuram in fiecare zi cea mai grea munca fizica - pe soare, vant, ploaie, zapada sau ger. Aceasta breasla este tinta acuzatiilor si discriminarilor continue, ce nu sunt fondate in realitatea obiectiva. Munca cinstita a forestierilor este in folosul oamenilor - nu este o rusine si nu poate fi o crima !

Fara lemn in Romania nu ar exista constructii, mobilier, drumuri, caldura. Chiar si banalele scobitori sau betisoarele de inghetata sunt tot din lemn. Nu putem accepta ca dupa o zi de munca in cele mai grele conditii sa fim catalogati - hoti si criminali.

Domeniul forestier s-a aflat si se afla in ultimii 10 ani sub o presiune continua a organizatiilor de mediu, presiune transpusa in controale ale caror rezultate nu au aratat "dezastrul" clamat de acestia. Nu sunt identificati si nici nu sunt condamnati mari infractori, dar suntem continuu blamati pentru fapte nedovedite. Toata aceasta situatie are un singur efect - distrugerea unui important domeniu de activitate, unul dintre putinele in care activeaza in marea lor majoritate doar operatori economici romani.

In perioada 2008-2017, cei aproape 14.000 de operatori economici care activeaza pe lantul de exploatare, transport si prelucrare si industrializare a lemnului au fost verificati de catre institutiile competente de cca. 1,6 milioane de ori, cu o medie de cca. 160.000 de controale pe an, reprezentand cca. 76% din totalul actiunilor de control ce vizeaza fondul forestier national. Aceste cifre ne fac sa credem ca nici macar teroristii nu beneficiaza de o asemenea atentie din partea organelor de control ale statului roman. Anual, operatorii economici mari sunt verificati in actiuni complexe, la care participa toate institutiile de forta ale statului roman, inclusiv unitati aeriene ale politiei romane si jandarmeria calare. Tot tranzitul de bunuri si marfuri din Romania este monitorizat de peste 60 mii de specialisti din Garda Forestiera, Garda de Mediu, Ocoale si Directii Silvice, Politie, Jandarmerie, ANAF si Vama.

Atragem inca o data atentia ca economia forestiera este responsabila de producerea a 3,5% din PIB-ul national, cca. 3 miliarde de euro aport de valuta in economia nationala, 186.000 de angajati direct productivi, indirect productivi - altii, cel putin 180.000 de angajati, 2,5 milioane de gospodarii si doua municipii au asigurata incalzirea pe timpul iernii cu lemn, toate constructiile din Romania se realizeaza cu lemn din padurile Romaniei. Importam anual in medie 2,5 milioane de mc de lemn, pe care ii prelucram si ulterior exportam cherestea si alte produse finite. Economia forestiera nationala este dependenta de exportul de cherestea si produse finite din lemn, piata interna neputand consuma volumul de lemn recoltat legal conform prevederilor amenajamentelor silvice.

In aceeasi masura in care vorbim de padurari morti, trebuie sa vorbim si de forestieri morti. Forestierii lucreaza pe o infrastructura care nu a mai fost dezvoltata dupa 1989. Comparand domeniul agricol si domeniul forestier, vom observa usor ca sprijinul statului s-a concentrat in ultimii ani numai in agricultura, iar forestierii si silvicultorii nu au primit nici un sprijin in ultimii 30 de ani. Nu au existat finantari nationale ! Nu a existat nici un sprijin pentru accesarea de finantari europene !

ASOCIATIA FORESTIERILOR DIN ROMANIA - ASFOR, membrii sai si toti forestierii de buna credinta, consideram ca cei care sunt vinovati de taieri ilegale, demonstrate in teren si in instantele de judecata, trebuie sa raspunda pentru faptele lor - insa, daca nu facem distinctie intre cei care comit ilegalitati si cei care muncesc corect, la final este posibil sa ramana in padure doar hotii! Ne exprimam intreaga noastra disponibilitate de a participa activ la orice initiativa ce urmareste dezvoltarea si transparentizarea activitatilor ce se desfasoara in economia forestiera, cu asigurarea unui just echilibru intre functiile economica, sociala si de mediu pe care trebuie sa le indeplineasca padurea.


BIROUL DE PRESA AL ASOCIATIEI FORESTIERILOR DIN ROMANIA - ASFOR.

0 comentarii2926 vizualizări03 decembrie 2019




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0