Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 29 Martie 2024 - 14587
ABA Somes-Tisa a sanctionat SC Aquabis SA cu 40.000 de lei.

Administratia Bazinala de Apa (ABA) Somes-Tisa s-a autosesizat dupa ce jurnalistul Rares Nastase, de la emisiunea "Romania, te iubesc!", a postat pe o retea de socializare, un filmulet in care prezinta deversari ale apelor uzate in raul Bistrita.

Dupa prima verificare in teren, realizata in data de 6 martie 2020, Ioana Diaconescu, directorul ABA Somes-Tisa, a dispus un nou control. Astfel, specialistii institutiei noastre, din cadrul Inspectiei Bazinale a Apelor si din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Bistrita-Nasaud, insotiti de reprezentantul SC Aquabis SA au reverificat, in data de 10 martie 2020, cele cinci deversoare, situate pe malul drept al raului Bistrita, autorizate pentru descarcarea de ape uzate, in amestec cu ape pluviale, doar in conditii de precipitatii abundente.

In urma controlului, SC Aquabis SA a fost sanctionata contraventional, cu amenda in cuantum de 40.000 de lei, in conformitate cu art.87, alin.2 din Legea Apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru ca nu a respectat prevederile autorizatiei de gospodarire a apelor.

Reiteram faptul ca reteaua de canalizare de pe raza municipiului Bistrita este administrata de SC Aquabis SA si functioneaza in sistem unitar, preluand ape uzate urbane si ape pluviale. Prin autorizatia de gospodarire a apelor, emisa in conditiile legislatiei in vigoare, de catre ABA Somes-Tisa, operatorul poate descarca ape uzate, in amestec cu ape pluviale, doar in situatii de precipitatii abundente, cand capacitatea de preluare a retelei de canalizare este depasita, avand obligatia sa notifice institutia noastra si sa efectueze monitorizarea cantitativa si calitativa a apelor evacuate, in perioada descarcarii.

Subliniem ca operatorul de apa va fi atent monitorizat in perioada urmatoare de catre specialistii SGA Bistrita-Nasaud.            

 

 

Compartimentul  de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa 

 

0 comentarii2989 vizualizări13 martie 2020




rss 2.0
rss 2.0