Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Ora PAMANTULUI, sarbatorita impreuna prin activitati ACASA.

Chiar daca, in acest an, Ziua Mondiala a Apei si Ora Pamantului au fost sub incidenta distantarii sociale, Administratiile Bazinale de Apa Somes-Tisa, Crisuri, Arges-Vedea, Siret si Prut au gasit o forma accesibila publicului larg de a marca aceste evenimente, de acasa, prin activitati educative si recreative.

 Sambata seara, timp de o ora, s-au stins luminile in toata lumea. In fiecare an, in ultima sambata din luna martie, pe tot globul se sarbatoreste Ora Pamantului, cel mai mare eveniment de mediu din istorie. Peste 180 de tari si teritorii s-au reunit si anul acesta pentru a atrage atentia asupra schimbarilor climatice si pierderii biodiversitatii, dar si pentru a inspira oameni, comunitati, companii, guverne sa actioneze pentru a stopa declinul.


Initiatorii proiectului Ziua Mondiala a Apei 2020, cele cinci administratii bazinale de apa, au lansat pe pagina de Facebook a proiectului provocarea de a stinge luminile timp de o ora, in intervalul 20:30-21:30.

 Provocarea a fost lansata de Luca, un ecologist convins din Cluj-Napoca, in varsta de 9 ani, care, printr-un clip video, a indemnat tinerii sa stinga luminile si apoi sa trimita fotografii sau clipuri pe aceasta tema. Mai multi tineri din tara s-au alaturat proiectului si au raspuns provocarii, aratand ca le pasa. Primul care a raspuns provocarii a fost Vlad, printr-un clip video, in care ne citeste, la lumina lumanarilor, povestea raului Arges.  Surorile Mara si Ilinca, din Oradea, au creat "casuta povestilor" de unde, la lumina unei lanterne cu acumulator solar, au adus la viata povestea celor trei Crisuri. Din provocare nu au lipsit nici raurile din Moldova, astfel ca, Teodora, o povestitoare talentata din Bacau, ne-a prezentat legenda raului Siret, citita tot la lumina lumanarilor. 

Provocarea ramane valabila pe pagina de Facebook a proiectului Ziua Mondiala a Apei 2020, unde puteti gasi informatii practice si educative dedicate in mod special protectiei apelor. Pana in prezent, proiectul, lansat in data de 16 martie 2020, are aproape 20.000 de vizualizari si 500 de aprecieri ale paginii din toata tara. Activitatile se adreseaza prescolarilor, elevilor, studentilor, cadrelor didactice, precum si parintilor.

 "Ora Pamantului" a fost organizata pentru prima data de WWF-Australia in Sydney, pe 31 martie 2007. Atunci, mai mult de 2.2 milioane de oameni si 2000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o ora, ca semn al constientizarii problemei schimbarilor climatice. In tara noastra, Ora Pamantului se sarbatoreste din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globala de peste doua miliarde de oameni.

 Proiectul Ziua Mondiala a Apei 2020 continua. Specialistii institutiei noastre sunt conectati cu partenerii din intreaga tara si cu publicul larg.

 

   

Compartimentul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa 

0 comentarii2940 vizualizări31 martie 2020




rss 2.0
rss 2.0