Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
ABA Somes-Tisa - Proiecte de peste 65 de milioane de euro, finantate din fonduri europene.

Administratia Bazinala de Apa (ABA) Somes-Tisa face demersurile pentru aprobarea aplicatiilor de finantare a doua proiecte, cofinantate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, axa prioritara 5.

 Este vorba despre proiectele: 

  • "Marirea gradului de siguranta a Acumularii Colibita, judetul Bistrita-Nasaud", in  valoare totala estimata de  21.286.619 EURO cu TVA inclus;
  • "Cresterea capacitatii de atenuare a Acumularii Calinesti si de tranzitare a debitelor de viitura pana la frontiera cu republica Ungara, judetul Satu Mare", in  valoare totala estimata de 44.120.500 EURO cu TVA. 

Proiectele sus-mentionate, prevazute si in Planul de Management al Riscului la Inundatii, prezinta solutii integrate, la nivelul bazinului hidrografic Somes-Tisa. Astfel, acestea combina masuri structurale si non-structurale, solutii clasice, conventionale si masuri "verzi", prietenoase cu mediul.

 Proiectele au la baza cele mai noi informatii privind evolutiile factorilor hidrometeorologici, climatici, de mediu, care caracterizeaza fiecare amplasament, precum si integrarea efectelor schimbarilor climatice in modelele hidrologice si hidraulice, care fundamenteaza solutiile propuse.

 De asemenea, implementarea proiectelor va avea beneficii socio-economice, in principal:

  • cresterea valorii terenurilor;
  • reducerea pagubelor materiale;
  • imbunatatirea calitatii infrastructurii.

 Amplasamente

Acumularea Colibita este amplasata pe cursul raului Bistrita Transilvana, afluent de ordinul II al raului Somes, la 40 de kilometri amonte de orasul Bistrita, la aproximativ 400 de metri amonte de confluenta cu paraul Repedea, intre localitatile Bistrita Bargaului si Mita din judetul Bistrita-Nasaud.

 

 .

 

  • "Cresterea capacitatii de atenuare a Acumularii Calinesti si de tranzitare a debitelor de viitura pana la frontiera cu republica Ungara, judetul Satu Mare".
  • Lucrarile hidrotehnice vizate de proiectul "Cresterea capacitatii de atenuare a Acumularii Calinesti si de tranzitare a debitelor de viitura pana la frontiera cu republica Ungara, judetul Satu Mare" sunt situate in bazinul hidrografic Tisa, pe cursul raului Tur, in amplasamentul barajului Calinesti, amonte de localitatea Coca, in zona localitatii Calinesti-Oas si pe raul Tur si afluentii acestuia pe sectorul cuprins intre acumulare si frontiera cu republica Ungaria.

 

 

Compartimentul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

0 comentarii2842 vizualizări28 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0