Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Joi 28 Martie 2024 - 14587
Dropia cuibareste in Romania!

Dupa mai multe decenii, avem, in sfarsit, dovada faptului ca dropia cuibareste in Romania. Ne-au trebuit 13 ani demunca pe teren si, poate, putin noroc ca sa primim aceasta confirmare.

Dropia (Otis tarda) este cea mare pasare zburatoare din Europa. Clasificata ca specie vulnerabila pe plan global, acunoscut un declin covarsitor in urma fragmentarii habitatelor sale intregi de odinioara - stepa eurasiatica. Pana lamijlocul anilor 1950, ea a disparut din cea mai mare parte a Europei si acest lucru s-a intamplat si in cazul Romaniei,unde, in urma nationalizarii, pajistile (habitatele sale naturale) au fost arate si transformate in culturi agricole. Laaceasta scadere au contribuit si mecanizarea agriculturii si vanatoarea, respectiv braconajul.

Daca in secolul XIX existau populatii stabile in Banat, Crisana, Podisul Transilvaniei, Campia Romana, Dobrogea si-ncateva locuri din Moldova, conform fondurilor de vanatoare din 1988 mai erau in jur de 48 de exemplare in toatatara. Astfel ca dupa 1990, e considerata specie disparuta din fauna Romaniei.

Pe de alta parte, avem toate motivele sa credem ca la Salonta (Bihor) si-au pastrat un ultim centru de rezistenta.

Observatiile noastre de pe teren din ultimii 13 ani ne confirma faptul ca exista aici o mica populatie transfrontaliera,de aproximativ 40 de exemplare, care folosesc teritorii de-o parte si de alta a granitei cu Ungaria, in zona Salonta-Mez?gyán.

La aceasta mai putem adauga si psihologia speciei, intrucat dropiile tind sa foloseasca locuri traditionalepentru rotit (ritualul de curtare al masculilor) si pentru cuibarit. (vedeti aici un video cu un dropioi in sezonul de rotit,filmat la Salonta)

Fotografia cuibului de dropie ne-a fost trimisa de Ioan Matiu jr., student la Medicina veterinara, care a descoperitcuibul intamplator, in timpul unor munci agricole.

Pentru noi, Asociatia Grupul Milvus, aceasta fotografie are oinsemnatate istorica. Ea dovedeste cuibaritul unei specii considerate candva disparute din Romania si, in acelasitimp, ne arata importanta muncii pe teren, implicarea localnicilor si a administratiilor locale in conservarea naturii,dar si necesitatea eficientizarii programelor de agro-mediu care sa ofere plati compensatorii atractive pentrufermierii prietenosi cu dropiile.

In prezent, impreuna cu Primaria Municipiului Salonta si alti doi parteneri din Ungaria (Primaria Békés si KörösökVölgye Natúrpark), avem in derulare proiectul "Conservarea, protejarea si promovarea valorilor naturale din zonatransfrontaliera Salonta - Békéscsaba, ROHU-14 - The Nature Corner", finantat de UE prin Programul Interreg V-ARomania-Ungaria, care, cel putin pe partea romaneasca, a fost construit exclusiv in jurul dropiei.

Va invitam sa aflatimai multe despre dropie pe pagina de Internet a proiectului: www.dropia.eu, sau ne puteti urmari pe Facebook,respectiv pe Instagram.

Asociatia Grupul Milvus

0 comentarii2968 vizualizări15 mai 2020




rss 2.0
rss 2.0