Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Solutiile la problemele de mediu vin de la fiecare dintre noi.

Avem teme, cautam solutii! Am dat startul celei de-a X-a editii a Patrulei de Reciclare, provocand profesori si elevi din toata tara sa gaseasca, sa aplice si sa ne comunice solutiile lor la problemele de mediu ale comunitatilor in care locuiesc. Viata si sanatatea fiecaruia dintre noi depind de mediul inconjurator, deci si solutiile pot veni de la fiecare dintre noi, mic sau mare, nu doar de la autoritati.

 

 

Si daca ne-am apuca, pur si simplu, sa facem ce avem nevoie?

La Editia a X-a a Patrulei de Reciclare, tinerii si profesorii lor iau initiativa, caci ei au puterea de a crea, de a schimba! Oferim cadrelor didactice informatii si resurse pe baza carora sa implice copiii si tinerii in dezbateri si ateliere pe cele 10 teme de mediu ale anului. Oferim copiilor un cadru in care sa isi imagineze cum s-ar putea trai cu mai multa responsabilitate fata de mediu, sa se organizeze pentru a-si influenta comunitatea la schimbari benefice sau sa ne comunice initiativele care dau, deja, rezultate!

 

Orice gradinita, scoala sau liceu, orice sat, comuna, cartier sau oras poate deveni un exemplu de creativitate si mobilizare in adoptarea unor masuri utile pentru mediul inconjurator.

 

Vom vorbi, in 2021, despre economia de resurse, reducerea si reciclarea deseurilor, ecologizarea si refacerea zonelor naturale degradate. In fiecare luna, vom lansa noi subiecte si vom prezenta solutiile, planurile si reusitele echipelor de voluntari din diferitele comunitati.

 

 

Ce a facut diferenta, la colectarea deseurilor electrice?

Incepem cu tema "de traditie" a Patrulei - colectarea selectiva a deseurilor electrice. A reprezentat misiunea programului in primii 8 ani, cat a fost desfasurat de Asociatia Romana pentru Reciclare RoRec.  Incepem cu acest domeniu nu doar pentru ca ramane una dintre cele mai acute probleme de mediu, ci si pentru ca, aici, avem, deja, acele povesti despre cum au facut diferenta o mana de copii, un profesor, un parinte, un sustinator.

 

Avem comuna Izbiceni, din judetul Olt, unde Patrula a organizat cea mai ampla si de succes actiune de colectare DEEE din istoria locului, in 2013. Intr-un moment cand aceasta practica era la inceput, iar romanii abia descopereau cum se procedeaza cu aceste obiecte, o duzina de elevi si un profesor ambitios - Rudolph Kuttesch, si-au jurat ca isi vor convinge vecinii sa colecteze 10 tone de aparate electrice vechi, in acel an scolar. E drept, n-au reusit 10 tone, ci… 12.

 

 

Ne amintim si de Marius Galan, tanarul botosanean in varsta de 9 ani care, din proprie initiativa, s-a inscris ca voluntar la actiunile de colectare din anul 2009. Apoi, si-a facut din promovarea acestui gest o misiune personala care l-a dus pana in biroul primarului. Fara audienta. "Cand m-a vazut in biroul lui, primarul m-a intrebat: "Tu cum ai ajuns pana aici?" Si am zis: "Pe scari si pe usa…." I-am spus ca avem nevoie de ajutor si ne-a sprijinit", spunea, la momentul ispravii, Marius.

 

 

Onoram, de asemenea, sutele de profesori care au facut tot ce era necesar pentru ca in scolile lor FIECARE elev, FIECARE profesor, sa colecteze cu grija aparatele electrice si electronice defecte, de la fotocopiatoare la baterii. Profesorii care au schimbat obiceiurile unui cartier intreg, si gratie carora vecinii vin singuri sa aduca DEEE, la punctul de colectare din scoala. Parintii care au negociat cu asociatia de proprietari si au instalat cutii pentru colectarea bateriilor uzate, in holul blocului. Domnul Gaftoneanu, pensionarul care a strans, singur, sute de kg de baterii consumate, ca sa ajute si sa incurajeze copiii destonici despre care a auzit la radio.

 

Avem de unde ne inspira, avem, ca reper, atatea povesti care dovedesc cum se poate misca, in directia cea buna, o tara intreaga, cu oamenii care nu asteapta, ci fac, ei insisi, ceea ce considera bun pentru comunitatea lor - ca este vorba de scoala, blocul, satul, cartierul sau orasul lor.

 

 

Saga continua, cu episoade noi si interesante

In ianuarie, continuam saga Patrulei la colectarea deseurilor electrice cu noi povesti de succes si modele de urmat. Apoi, vom continua cu teme diferite, dar la fel de importante.

 

La editia a X-a, Patrula de Reciclare implica adolescentii, copiii si cadrele didactice intr-o actiune colectiva de anvergura, cu rezultate tangibile, pe 10 teme de mediu. In fiecare luna, echipele vor primi provocarea sa descopere, sa invete, sa priveasca in jur, sa isi dea seama ce ar dori sa se schimbe si cum, sa gaseasca acele cai prin care pot genera, ei insisi, aceste schimbari.

 

Va vom impartasi solutiile si exemplele lor de bune practici, la care va invitam sa reactionati si sa contribuiti cu parerile si experientele voastre!

 

Actionand impreuna, noi, cei care ne preocupam, practicam si incurajam obiceiurile responsabile fata de mediu, vom reusi sa transformam lumea din jurul nostru asa cum ne dorim.

 

Fiti pe receptie, revenim cu vesti si idei bune!

0 comentarii3542 vizualizări28 ianuarie 2021




rss 2.0
rss 2.0