Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Crestere semnificativa a numarului de incendii produse in primul semestru in fondul forestier al Romsilva.

Numarul incendiilor produse in fondul forestier administrat de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a crescut semnificativ in prima jumatate a anului, fiind inregistrate 711 incendii, fata de 98 de incendii inregistrate in perioada similara a anului trecut. Majoritatea acestor incendii, 693 din 711, s-au inregistrat in zone de deal si de campie, principala cauza fiind extinderea incendiilor de vegetatie produse in proprietatile agricole vecine fondului forestier, in urma arderii miristilor si a vegetatiei uscate.

          Incendiile au afectat 10.304 hectare, din care 10.191 hectare au fost incendii de litiera, iar 98,93 hectare sunt suprafete regenerate recent, 285.041 de puieti forestieri fiind distrusi. De asemenea, in incendii au fost distrusi si 1.129 metri cubi de lemn.

Valoarea totala a pagubelor provocate de aceste incendii in fondul forestier administrat de Romsilva, in primele sase luni ale anului, este de 951.302,64 lei.

          Cele mai multe incendii s-au inregistrat in fondul forestier administrat de directiile silvice Gorj, cu 124 incendii, Sibiu, cu 73 incendii, Caras - Severin cu 48 de incendii si Mehedinti cu 44 incendii in fondul forestier administrat.  

          Avand in vedere ca marea majoritate a acestor incendii din fondul forestier au fost provocate de extinderea celor din proprietatile agricole invecinate, facem un nou apel la cetateni sa fie responsabili, sa nu incendieze resturile vegetale si sa nu lase focul nesupravegheat in apropierea padurilor. De asemenea, rugam turistii care aleg sa petreaca timpul liber in natura sa nu aprinda focul decat in locurile special amenajate si sa nu lase focul nesupravegheat.

Pentru a preveni si a stinge incendiile din fondul forestier administrat, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a adoptat o serie de masuri suplimentare, avand in vedere riscurile sporite de producere a acestora, pe fondul caniculei si secetei prelungite, a cresterii activitatii turistice si a intensificarii activitatilor agricole pe terenurile limitrofe fondului forestier. Intre aceste masuri suplimentare se numara sporirea actiunilor de patrulare si supraveghere a fondului forestier si a lizierelor padurilor, in special a zonelor cu risc de producere a incendiilor si a traseelor frecventate de turisti, precum si intretinerea liniilor izolatoare, colnicelor si santurilor de minim sanitar.

Mentionam ca toate suprafetele de fond forestier administrate, afectate de incendii, sunt refacute de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, prin lucrari de regenerare a padurilor.

          Regia Nationala a Padurilor - Romsilva administreaza 3,13 milioane hectare paduri proprietatea publica a statului, circa 48% din padurile tarii, si asigura servicii silvice pentru circa un milion hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si nationale, precum si 12 herghelii de stat.

Din totalul padurilor proprietatea publica a statului, 80% detin certificarea managementului forestier in standard international.

 

 

BIROUL DE PRESA AL REGIEI NATIONALE A PADURILOR - ROMSILVA

 Bucuresti, 18.07.2022

0 comentarii2030 vizualizări18 iulie 2022
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0