Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Marti 30 Aprilie 2024 - 14587
Informare privind aprovizionarea cu lemn de foc: cantitati puse la dispozitie, depozite de lemn, preturi.

Avand in vedere criza energiei la nivel national, coroborata cu apropierea sezonului rece, Garda Forestiera Judeteana a solicitat ocoalelor silvice de regim, care administreaza fond forestier propietate publica a UAT-urilor, informatii cu privire la volumul de lemn de foc destinat populatiei, preturile de referinta si stocurile existente la data de 15.09.2022, informatii care au fost centralizate in tabelul de mai jos (Anexa nr. 1).

Atat volumul de lemn de foc disponibil populatiei, cat si pretul de vanzare, sunt stabilite de catre autoritatile locale prin Hotarari ale consiliilor locale, impreuna cu ocolul silvic care administreaza fondul forestier proprietate publica a UAT-ului, anual, in functie de posibilitatea anuala de recoltare a produselor principale si de volumele rezultate atat din efectuarea lucrarilor de ingrijire si conducere a arboretelor, cat si din produsele accidentale provenite din actiunea factorilor destabilizatori biotici sau abiotici. Cantitatile evidentiate ca si stocuri de lemn de foc sunt disponibile atat in depozitele ocoalelor silvice, cat si in platformele partizilor constituite pentru nevoi locale (populatie).

      De asemenea, trebuie specificat faptul ca la nivelul judetului Bistrita-Nasaud exista inregistrate in sistemul SUMAL 2.0 un numar de cca 400 depozite permanente de material lemnos, detinute de catre operatori economici care au ca obiect de activitate prelucrarea, depozitarea si comercializarea materialelor lemnoase, de unde, in functie de stocurile disponibile, poate fi achizitionat lemnul de foc.

          In ceea ce priveste masurile luate de catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor cu privire la stoparea cresterilor pretului la lemnul de foc, una din masurile cele mai importante a fost reducerea TVA de la 19% la 5%.

              In contextul crizei energetice pe care o traverseaza Europa, la ora actuala MMAP a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normative, care are scop plafonarea pretului la lemnul de foc si la produsele din lemn utilizate pentru incalzirea locuintelor.

 

 

Garda Forestiera Judeteana Bistrita-Nasaud

 Gabriel Pop

0 comentarii4732 vizualizări02 octombrie 2022




rss 2.0
rss 2.0