Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 24 Mai 2024 - 14587
Sedinta Comitetului de Bazin Somes-Tisa. ZIUA MONDIALA A APEI 2024.

Administratia Bazinala de Apa (ABA) Somes-Tisa a organizat miercuri, 20 martie 2024, la Cluj-Napoca, sedinta festiva a Comitetului de Bazin Somes-Tisa. Evenimentul marcheaza Ziua Mondiala a Apei, care este sarbatorita anual in data de 22 martie.

In cadrul acestui eveniment, au fost abordate tematici care vizeaza monitorizarea calitativa si cantitativa a resurselor de apa, parteneriatele transfrontaliere ale institutiei noastre si aplicarea Directivelor Uniunii Europene in domeniul apelor.

La intalnire au participat reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai utilizatorilor de apa, precum si factori decizionali din domeniul mediului din judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu Mare si Salaj.

Sloganul din acest an, "Apa pentru pace", ales de catre UN-Water, organismul de coordonare a problemelor legate de apa al Organizatiei Natiunilor Unite, evidentiaza doua elemente esentiale ale vietii noastre. Aceste doua concepte par distincte, la prima vedere, dar in profunzime ele sunt strans legate si esentiale pentru bunastarea si supravietuirea umanitatii.

Totodata, tema subliniaza implicit rolul esential pe care il are apa in istoria si evolutia popoarelor, dar si in mentinerea stabilitatii globale.

Avand in vedere specificul trasfrontalier al spatiului hidrografic Somes-Tisa, institutia noastra colaboreaza permanent cu partenerii in directia rezolvarii problemelor comune legate de managementul resurselor de apa. 

Activitatile pentru implementarea prevederilor Directivei Cadru Apa si a altor directive in domeniul apelor reprezinta provocari importante pentru gestionarea resurselor de apa. 

Demersurile pe care le facem in calitate de administratori ai aceste importante resurse au ca scop protejarea si securitatea populatiei.

 

Caseta explicativa

Comitetul de Bazin Somes-Tisa

La nivelul fiecarui bazin hidrografic din Romania este organizat un Comitet de Bazin. La nivelul arealului Somes-Tisa, acesta are in componenta 20 de membri, numiti si alesi in conditiile legii.

Rolul Comitetului de Bazin:

- Promovarea participarii tuturor celor implicati ca parte consultativa in luarea deciziilor din domeniul gospodaririi apelor; 

- Prin atributiile ce-i revin, comitetul se implica in implementarea politicii europene in domeniul apei, respectiv a Directivelor Uniunii Europene, care au fost transpuse si armonizate in legislatia romaneasca;

- Activitatea Comitetului de Bazin se desfasoara dupa principiile gospodaririi durabile a resurselor de apa: gospodarirea apelor pe bazine hidrografice, solidaritatea umana si interesul comun.

Pentru desfasurarea activitatii, comitetul are un Secretariat Tehnic Permanent, asigurat de catre Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa.

 

 

Compartimentul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

 

 

 

 

 

0 comentarii2947 vizualizări20 martie 2024
rss 2.0
rss 2.0