Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
Dezbatere europeana de succes privind protectia transfrontaliera impotriva inundatiilor.

Aproape 100 de gospodari de ape si de factori decizionali din peste 10 tari europene s-au intalnit la finele lunii octombrie la Maastricht, pentru a discuta experientele pe care le-au acumulat privind protectia transfrontaliera impotriva inundatiilor. Acestia au participat la conferinta finala a proiectului international FLOOD-WISE. Obiectivul proiectului este de a imbunatati managementul riscului la inundatii in regiunile de frontiera.

 

Ce este FLOOD-WISE?

Inundatiile sunt fenomene la nivel bazinal, care nu respecta frontierele, fie ele nationale, regionale sau institutionale. Experienta ne arata ca deseori inundatiile majore se intampla in zonele de granita. FLOOD-WISE este un proiect finantat prin programul INTERREG IVC, in cadrul caruia au cooperat 15 autoritati regionale din 10 tari europene, pentru a dezvolta abordari transfrontaliere ale managementului riscului la inundatii. In cazul a sase cursuri de apa europene, partenerii au cooperat peste frontierele regionale si nationale, cu scopul de a imbunatati siguranta in caz de inundatii. Cursurile de apa implicate sunt: Bug, Elba, Somes, Meuse, Rur si Sotla.

 

Workshop-uri interactive

Inaintea deschiderii oficiale a conferintei, s-au desfasurat o serie de workshop-uri interactive. In cadrul unuia dintre workshop-uri, gospodarii de ape europeni au purtat o discutie animata, privind identificarea obiectivelor si a masurilor posibile pentru managementul riscului la inundatii. Ei au concluzionat ca este important sa se prioritizeze obiectivele si sa se faca o conexiune mai puternica intre diferitele Directive europene.

 Intre timp, doua grupuri de participanti au jucat la modul serios jocul "Managementul transfrontalier al riscului la inundatii", care a fost dezvoltat special pentru FLOOD-WISE. Acest joc abordeaza implicarea diferitelor niveluri de guvernare din diverse tari in problematicile legate de siguranta in caz de inundatii. In afara de lectiile invatate in domeniul negocierii si al actiunilor transfrontaliere de imbunatatire a sigurantei apelor, s-a concluzionat ca utilizarea acestor jocuri duce la cresterea curajului utilizatorilor in actiunile reale.

 

Deschiderea oficiala, de catre Reprezentantul Reginei

Dupa workshop-uri, dl. Bovens, Reprezentantul Reginei pentru Provincia Limburg, a deschis oficial conferinta. Dumnealui a subliniat necesitatea cooperarii transfrontaliere in domeniul gospodaririi apelor.

 In continuare au fost prezentate, in cadrul raportului final al FLOOD-WISE,  rezultatele proiectului din diferite bazine hidrografice de catre dl. Kersten, Ministrul regional pentru Apa al Provinciei Limburg si Presedinte al proiectului. Dl. Koeppel, de la Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru             Europa(UNECE) si dl. Cruz de la Asociatia Europeana a Regiunilor de Frontiera(AEBR) au reflectat in discursurile lor procesul de invatare si produsele create prin FLOOD-WISE.

Ziua a doua a Conferintei

In cea de-a doua zi a conferintei s-a desfasurat un seminar in cadrul caruia s-au impartasit experientele dobandite la nivel international privind implementarea transfrontaliera a managementului riscului la inundatii. Expertii in politici de ape din Flandra, Polonia, Ungaria si Uniunea Europeana si-au exprimat punctele de vedere in aceasta problematica.

 Dupa seminar, factorii decizionali din diferitele tari au dezbatut subiectul. Deoarece apa nu respecta frontierele, acest lucru reprezinta oportunitatea de intensificare a comunicarii.

 Conferinta a fost incheiata cu o viziune despre cooperarea transfrontaliera si perpetuarea retelei asigurate de asa-numitului Grup de Lucru pentru Guvernarea Transfrontaliera a Apei.

 Mai multe informatii referitoare la proiectul FLOOD-WISE sunt disponibile la adresa www.floodwise.eu.

  

 Biroul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

0 comentarii2856 vizualizări07 noiembrie 2012
rss 2.0
rss 2.0