Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Situatia hidrologica in bazinul hidrografic Somes (Sieu-Bistrita) - Tisa.

Administratia Bazinala de Apa Somes-Tisa (ABA Somes-Tisa) precizeaza ca debitele cursurilor de apa din arealul administrat se situeaza la valori cuprinse intre 20-30% din mediile multianuale lunare. Valori mai mici (sub 20% din normalele lunare) se inregistreaza pe raurile Crasna, Tur si pe unele rauri din bazinul Somesului( Salauta, Ilisua, din judetul Bistrita-Nasaud, majoritatea afluentilor Somesului Mic, din judetul Cluj, Lapusul superior si Cavnic, din judetul Maramures). 

 Formatiunile de gheata( pod de gheata, naboi¹, gheata la mal) sunt in usoara extindere si intensificare, fiind prezente pe majoritatea raurilor. La nivelul spatiului hidrografic Somes-Tisa fenomenul predominant este podul de gheata. Se inregistreaza gheata la mal pe Somes si pe raurile din bazinul Viseului. Curge naboi pe Somes, sectorul Dej- Satu Mare.

 Serviciile: Dispecerat, Aparare Impotriva Inundatiilor, Hidrologie, Exploatare Lucrari, precum si cele 5 Sisteme de Gospodarire a Apelor subordonate, din judetele: Cluj, Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud si Salaj monitorizeaza permanent evolutia fenomenelor. Colaboram cu Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta si suntem pregatiti sa actionam daca vor aparea blocaje care ar putea impiedica curgerea libera a apei. Pana la aceasta data, nu s-au semnalat astfel de situatii.

 Toate cele 5 lacuri de acumulare, aflate in administrarea ABA Somes-Tisa( Gilau, din judetul Cluj, Stramtori-Firiza, din judetul Maramures, Colibita, din judetul Bistrita-Nasaud, Varsolt, din judetul Salaj si Calinesti-Oas, din judetul Satu Mare) sunt exploatate in conformitate cu Programul de lucru pe timp friguros si nu au fost semnalate probleme de intretinere a echipamentelor.

 
 Biroul de presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

 

 

¹ masa de gheata buretoasa, care pluteste pe toata latimea curentului de apa sub forma unor aglomerari de cristale de gheata, zapada si/sau gheata desprinsa de la mal.

1 comentariu2975 vizualizări10 ianuarie 2013




rss 2.0
rss 2.0