Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Lucia Varga: Vrem sa oprim jaful din padurile Romaniei!(15 poze)

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, la Bisttrita, in cadrul intalnirii cu primarii si sefii coalelor silvice de stat si private, ca modificarile aduse Codului Silvic au rolul de a stopa defrisarile necontrolate. Aceasta a mentionat ca este decisa sa mearga pana la capat si ca exista vointa politica la nivelul Guvernului pentru aceste modificari radicale, lucru garantat si de premierul Victor Ponta.
Oficialul guvernamental a anuntat ca draf-ul acestui proiect legislativ va fi prezentat, pentru o prima lectura, in sedinta de Guvern de miercuri, iar apoi va sta in dezbatere publica pentru o luna, timp in care sunt asteptate toate propunerile factorilor implicati (autoritati locale, administratori, sindicate, patronate, mediul academic, ong-uri). Si ideile bune din cele cinci-sase initiative legislative inregistrate la Parlament vor fi "culese" in actul normaiv pregatit de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
"Principala cauza a producerii inundatiilor, a producerii alunecarilor de teren, a colmatarii cursurilor de apa sunt taierile necontrolate, defrisarile ilegale din padurile Romaniei. Avem la nivelul Guvernului, al ministerului vointa politica pentru a clarifica acest Cod Silvic, pentru a-l modifica astfel incat sa avem un cadru legislativ cat mai bun pentru a gestiona durabil padurile din Romania", a precizat ministrul delegat Varga.
Potrivit acesteia, noul Cod Silvic este gandit pe patru directii clare. In primul rand, se doreste introducerea unor practici europene in exploatarea durabila a fondului forestier, in sensul ca "nu se va mai vinde lemn pe picior", ci doar "de la drum, din depozite". "Comerciantul nu se duce in padure, ci doar firmele care exploateaza, acestea il predau administratorului (n.n. - ocolul silvic privat) care il identifica si il pune in vanzare", a explicat Lucia Varga, spre nemultiumirea primarilor si sefilor de ocoale bistriteni.
O alta directie vizeaza inasprirea pedepselor, astfel ca furtul de arbori sa fie sanctionat prin prevederile Codului Penal, iar nu doar prin sanctiuni contraventionale. De asemenea, va fi interzis transportul de material lemnos pe timp de noapte. O prevedere ii va viza si pe silvicultori, pentru care se va reintroduce autorizatia de practica, iar in caz de nerespectare aprevederilor legale, acestea pot fi retrase. Adica padurarul nu mai calca prin padure vreo sase luni.
Alte prevederi fac referire la gestionarea mai buna a micilor proprietati. "Sunt mici proprietari care nu isi asigura paza, care nu platesc, nu au un contract, iar o padure nepazita este la indemana hotilor. Unii nu pot sa-si plateasca aceasta paza, nu au venituri, iar acestia pot sa dea in administrare unui administrator privat sau de stat padurea, pe o perioada de 10 ani, iar in schimb primeste o suma de bani sau 2-3 metri cubi de masa lemnoasa. Pentru cei care nu vor sa-si plateasca paza, care sunt indiferenti, pentru aceia vom introduce un impozit de neadministrare a proprietatii, iar daca acest impozit nu este platit, se poate trece la o executare silita", a explicat Lucia Varga.
Nu in ultimul rand, ministerul propune stimularea agentilor economici din domeniu, astfel ca Romania sa nu devina doar un exportator de …busteni, ci sa dezvolte si o industrie de prelucrare a lemnului, fapt care ar conduce la crearea de locuri de munca si la un plus valoare pentru economie.
Ministrul Varga a adaugat ca ce a fost bun in actualul Cod Silvic va fi mentinut, inclusiv exploatarea prin amenajament sau formele de administrare a fondului forestier.


***
Lucia Varga a mentionat ca, in ciuda nemultumitilor exprimate de primari si de silvicultorii din ocoalele silvice private, va duce acest proiect pana la capat.
"Modificarile la Codul Silvic sunt modificari majore, radicale, care vor duce la scaderea cu cel putin 60-70% a furtului de lemn. Este de asteptat ca cei care au fost - direct sau indirect - implicati in acest furt de lemn sa spuna ca nu este bun. Ma astept ca tot mai multe persoane sa spuna ca nu e bun Codul Silvic. (…)
Sunt decisa sa merg pana la capat, doresc sa avem de exploatat rational si noi si generatiile viitoare. Daca vom continua in acest ritm, in 15-20 ani nu vom mai avea ce exploata. (…)Suntem mai multi cei care vrem modificarile Codului Silvic decat cei care striga impotriva.
Am pus pasiune, poate e bine sau nu, pentru ca atunci cand pui pasiune mai faci si greseli. Eu sunt decisa sa schimb lucrurile, sa nu mai toleram ca institutii ce se intampla in Romania. Aceasta vointa politica ma incurajeaza sa facem aceste modificari si sa oprim odata jaful acesta din padurile din Romania", a precizat ministrul delegat.

***
Pana la un nou Cod Silvic, vin controalele incrucisate, cu echipe mixte de la IRTSV, Jandarmerie si Politie. Se va merge in amenajamentele silvice pentru verificarea respectarii prevederilor legale pentru ultimii 5 ani. Echipe de control din Bihor vor merge la Suceava, de la Neamt la Bistrita, pentru a se elimina posibilele "fratii" locale.

.

.
Foto - Marius Chiuzan.
0 comentarii2828 vizualizări29 martie 2013




rss 2.0
rss 2.0