Paulownia este un arbore de esenta tare cu origini in zona Asiei Orientale (China si Japonia). Desi este binecunoscut de peste 2000 de ani si utilizat in mod traditional, abia in ultimii 20 de ani s-a sesizat valoarea lui economica inegalabila la nivel global. Datorita cresterii fenomenale dar si a insusirilor multiple pozitive el devine din ce in ce mai apreciat de catre europeni.
- Prezinta cresterea cea mai puternica din toti arborii care pot fi "cultivati" in zona temperata in aer liber (poate creste pana la 5 m pe an in conditii optime, si este exploatabil foarte repede - de obicei se recomanda 3- 4 astfel de recoltari, la 10 ani atingand un diametru de cca 40 cm)
- Are timp de exploatare f redus (14-20 ani) fata de alti arbori folositi in silvicultura, in multe tari (inclusiv Germania) fiind acceptata cultivarea lui si in zone arabile - avand o productivitate de masa lemnoasa excelenta, la o calitate deosebita (ciclul de productie este practic de 3 ani, prima recoltare la 6-7 ani)
- Dupa o recoltare, lemnul tinde sa genereze lastari astfel incat el este exploatabil in mod repetat (cca 4 cicluri) 200 ani versus 20 ani
- Lemnul de Paulownia se foloseste cu precadere in industria mobilei, instrumente musicale, aeronautica, sculptura ( in tari cu traditie - Israel, China, Japonia etc) fiind un lemn scump
- Utilizat in arhitectura urbana cu rol de perdele de protectie (vant, zapada, praf), preia cantitati inseminate de substante nocive (inclusiv metale grele)
- Utilizat si in reimpaduriri cu rol de fixare a solului
- stabilizarea malurilor de rau (radacini puternice)
- Este o sursa de energie regenerabila prin excelenta avand o putere calorica remarcabila ( comparabila cu combustibilii fosili)
- Este considerat un lemn de esenta nobila (asemanator cu nucul, lemnul de balsa, mahonul) si tare
- Sub aspect ecologic are o valoare insemnata, un ha de Paulownia preia 32 tone CO2 si elibereaza 59 tone oxigen. Sunt valori aproape inegalabile. Toate acestea datorita dimensiunii imense a frunzelor care ii dau aceasta capacitate de crestere nemaiintalnita.
- Planta melifera cu productivitate ridicata
Calitatile lemnului Paulownia.
Lemnul este mai rezistent decat stejarul si are cantarste doar jumatate din densitatea acestuia
Este foarte rezistent impotriva putrezirii
Nu sunt cunoscute insecte care sa consume lemnul de paulownia
Este rezistenta mare la foc fata de alte sente ( vb cu pompierii bistriteni) este de 400 grade fata de 320 grade
Este foarte bun in prelucrare - continut scazut de siliciu - foarte paudat de sculptori din israel si japonia
Nu are rasini si nici miros
Are greutate mica specifica (300 kg/m3 fata de 500 kg -stejar)
Nu prezinta crapaturi putrnice la uscare si nici nu se rasuceste
Nu are poprietatea e a prelua apa - se foloseste incusiv la surf
Utilizarea acestui lemn se face preponderent in zona de lux a prelucrarii lemnului (mobila, geamuri, yachturi avioane, instrumente muzicale)
Idei pentru zona bistriteana si a judetului Bistrita Nasaud:
Zona precum cartier nou de constructii - pentru realizarea de umbra
Zona de blocuri 4 etaj, zone de parcari, stadioane - tot umbra
Zona de padure in domeniul extravilan- este ideal
Realizarea de teritorii (la sate) melifere, cu scop turistic chiar- aici se poate lucra in culturi mixte incat in primii ani sa creasca o planta melifera urmata apoi de productia de miere din elongata
Fixarea malurilor de rauri si a terenurilor impotriva aluncarilor de teren (avm déjà un astfel e teritoriu in Bistrita care il fixam anul acesta (0,4 ha)
Este o planta ideala pentru fixarea metalelor grele, prafului in zona urbana (frunze foarte mari), are si rol antifonic
Parfum puternic (mai puternic si durata mai lunga decat de ex: teiul)
Telefoane de contact:
Robert Angyalosi 0745 419 364 Sever Suteu 0744 867 489.
.
Foto - Marius Chiuzan.
0 comentarii | 28 vizualizări | 01 iulie 2013 |