Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, informeaza contribuabilii ca, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 661/29.10.2013, a fost publicata Legea nr. 277/2013 prin care au fost aduse o serie de modificari si completari Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, care vizeaza in principal urmatoarele aspecte:
Se extinde aria termenului: "beneficiar de lucrari", astfel ca forta de munca in regim ziler poate fi utilizata, pe langa persoane juridice si de catre persoane fizice, persoane fizice autorizate si intreprinzatori persoane fizice titulari al intreprinderii individuale, intreprinderii familiale.
Se precizeaza de asemenea ca, beneficiarii nu pot utiliza zilieri pentru desfasurarea unor activitati in beneficiul unui tert.
Plata remuneratiei se poate realiza si la sfarsitul perioadei activitatii, numai cu acordul scris al partilor.
Se aduc noi precizari referitoare la activitatea desfasurata de minori, respectiv:
- Zilierul minor poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional la implinirea varstei de 16 ani;
- Prin exceptie, minorul cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani poate presta activitati necalificate cu caracter ocazional numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate dezvoltarea si sanatatea personala;
- Zilierul minor nu va efectua activitate in timpul noptii.
Referitor la Registrele de evidenta a zilierilor se introduce obligativitatea pastrarii acestora si/sau la punctele de lucru, dupa caz, precum si posibilitatea transmiterii Extrasului Registrului de evidenta a zilierilor catre Inspectoratul Teritorial de Munca si pe suport electronic.
Se abroga din categoria activitatilor cu caracter ocazional care pot fi prestate cu zilieri "activitati de intretinere si curatenie" si totodata se adauga urmatoarea prevedere: "Activitatile de manipulare marfuri si activitatile de curatenie si intretinere se presteaza numai in domeniile de activitate prevazute la alin.(1)", respectiv activitatile prevazute de lege, care pot fi prestate cu zilieri.
Din punct de vedere al asigurarilor sociale, activitatea desfasurata in conditiile prezentei legi nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemele de asigurari publice. Acesta se poate asigura, optional, la sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si la sistemul de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.
Baza legala: Legea nr. 277/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 661/29.10.2013.
Sef Administratie,
Pantea Valentin Crin .
1 comentariu | 35 vizualizări | 04 noiembrie 2013 |