
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, informeaza contribuabilii, persoane fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere sau subinchiriere la sfarsitul anului 2013 ca incepand cu anul fiscal 2014, au obligatia sa declare aceste venituri care sunt definite ca venituri din activitati independente. Numarul de cinci contracte de inchiriere sau subinchiriere reprezinta contractele aflate in derulare la 31 decembrie 2013.
Inregistrarea contractelor de inchiriere si procedura declararii veniturilor
Persoanele fizice prevazute mai sus au obligatia de a inregistra contractele de inchiriere/ subinchiriere, la organul fiscal competent si anume:
- administratia fiscala unde contribuabilul are adresa sau unde locuieste efectiv pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania;
- administratia fiscala in a carei raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.
Important! Persoanele fizice fara domiciliu fiscal in Romania ale caror contracte de inchiriere se afla in raza teritoriala a mai multor organe fiscale, au obligatia sa desemneze o sursa principala de venit, iar inregistrarea contractelor si declararea veniturilor se va face la organul fiscal pe teritoriul caruia se afla sursa principala de venit.
Declararea veniturilor
Odata cu inregistrarea contractelor se depune formularul 220 "Declaratie privind venitul estimat/norma de venit", pana la 15 ianuarie 2014.
In urma depunerii declaratiei estimative, organul fiscal competent stabileste platile anticipate si emite formularul 260 "Decizie de impunere privind platile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contributii de asigurari sociale de sanatate, precum si privind obligatiile de plata cu titlu de contributii de asigurari sociale" pentru anul 2014.
Termenul limita pentru platile anticipate de impozit este data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).
Pentru regularizarea impozitului, persoanele fizice au obligatia sa depuna "Declaratie privind veniturile realizate din Romania", cod 200, pana la 25 mai 2015.
Organizarea contabilitatii
Persoanele fizice stabilesc venitul net in sistem real si conduc contabilitatea in partida simpla conform Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla.
Documentul principal pe baza caruia se tine evidenta veniturilor si cheltuielilor este Registrul jurnal de incasari si plati. Veniturile si cheltuielile luate in calcul pentru stabilirea venitului net sunt cele realizate la nivelul tuturor contractelor de inchiriere/subinchiriere aflate in derulare in anul de raportare. Venitul brut reprezinta totalitatea sumelor incasate in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura. Acesta se majoreaza cu valoarea cheltuielilor care, conform dispozitiilor legale, erau in sarcina proprietarului, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta (exemplu: modernizari, reparatii, inlocuirea unor componente importante etc.).
Pentru a fi deduse, cheltuielile aferente veniturilor trebuie:
- sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului si justificate prin documente;
- sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursului caruia au fost platite.
Evidenta contabila in partida simpla a cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, in functie de natura lor: cheltuieli cu reparatii, zugraveli exterioare, cheltuieli cu instalatii electrice, termice, canalizare etc.
Baza legala: Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 2.333/2007 pentru aprobarea procedurii privind declararea si stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 868 din 19 decembrie 2007; Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal; art. 61 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
.
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, informeaza contribuabilii, ca in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 10/08.01.2014, a fost publicat Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.854/2013 pentru aprobarea modelului si continutului formularului 014 "Notificare privind modificarea anului fiscal".
Reamintim contribuabililor ca posibilitatea de modificare a anului fiscal a fost introdusa prin Ordonanta Guvernului nr. 102/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale potrivit careia, urmare a modificarii art. 16 alin. (3), contribuabilii care au optat, in conformitate cu legislatia contabila in vigoare, pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, pot opta ca anul fiscal sa corespunda exercitiului financiar.
Primul an fiscal modificat include si perioada anterioara din anul calendaristic cuprinsa intre 1 ianuarie si ziua anterioara primei zi a anului fiscal modificat, acesta reprezentand un singur an fiscal.
In acest context, pentru efectuarea optiunii de modificare a anului fiscal, contribuabilii vor utiliza formularul 014 "Notificare privind modificarea anului fiscal", pe care il vor depune la organul fiscal competent, cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul anului fiscal modificat, direct la registratura sau la posta, prin scrisoare recomandata.
.
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, reaminteste contribuabililor ca obligatiile declarative cu termen in luna ianuarie 2014 sunt urmatoarele:
Pana la 31 ianuarie 2014 inclusiv:
Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010. Se depune de catre persoanele juridice, platitoare de impozit pe profit in 2013 care indeplinesc la 31.12.2013 conditiile prevazute la art. 112^1 din Codul Fiscal pentru aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor si de catre persoanele juridice platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor care nu mai indeplinesc conditiile de microintreprinderi.
Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, formular 010; Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, formular 070. Se depune de catre persoanele impozabile platitoare de TVA pentru schimbarea perioadei fiscale la TVA de la luna la trimestru, respectiv de la trimestru la luna, dupa caz.
Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220. Se depune de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale care au obligatii declarative prevazute la art. 49 alin. (9), art. 62^1 - 62^2; art. 81 Cod Fiscal.
Notificarea privind modificarea sistemului anual/trimestrial de declarare si plata a impozitului pe profit, formular 012. Se depune de catre contribuabilii platitori de impozit pe profit prevazuti la art. 34 alin. (2) care opteaza pentru declararea si plata impozitului pe profit anual cu plati anticipate, efectuate trimestrial.
Declaratia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, formular 600. Se depune de catre: intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale; membrii intreprinderii familiale; persoanele cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice; persoanele care realizeaza venituri din profesii libere; persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la care impozitul pe venit se determina pe baza datelor din evidenta contabila in partida simpla, care desfasoara activitate in anul 2014 si care nu sunt asigurati in sistemul public de pensii sau in sisteme proprii de asigurari sociale, in vederea stabilirii obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale (CAS - 31,3%).
.
Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud, reaminteste contribuabililor ca obligatiile declarative cu termen in luna ianuarie 2014 sunt urmatoarele:
Pana la 15 ianuarie, inclusiv:
Declaratia privind venitul estimat/norma de venit, formular 220. Se depune de catre persoanele fizice care au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal.
Pana la 27 ianuarie, inclusiv:
Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat, cu termen lunar, trimestrial pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii decembrie, trimestrului IV 2013, formular 100;
Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, cu termen lunar, trimestrialpentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii decembrie, trimestrului IV 2013, formular 112.
Declaratia privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii decembrie 2013, formular 224.
Decontul de taxa pe valoarea adaugata, cu termen lunar, trimestrial, semestrial, anual pentru obligatiile bugetului de stat aferente lunii decembrie, trimestrului IV, semestrului II 2013, dupa caz, formular 300.
Atentie! Decontul se depune si de contribuabilii care au solicitat scoaterea din evidenta ca platitor de TVA conform art. 152 alin. (7) Cod Fiscal pana la 10 decembrie 2013.
Decontul special de taxa pe valoarea adaugata, formular 301.
Declaratia privind sumele rezultate din ajustarea taxei pe valoarea adaugata, formular 307.
Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat conform art. 153 alin. (9) lit. a) - e) din Codul Fiscal, formular 311.
Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare pentru obligatiile de declarare aferente operatiunilor desfasurate in luna decembrie 2013, formular 390 VIES.
Declaratia informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national, formular 394, pentru declararea operatiunilor desfasurate in luna decembrie, trimestrul IV, semestrul II 2013, de catre platitorii de TVA cu perioada fiscala lunara, trimestriala, semestriala.
Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, formular 208. Se depune de catre notarii publici care au obligatiacalcularii,incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal efectuate in semestrul II al anului 2013.
Declaratia privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent, formular 094.
Notificarea privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare, formular 097.
Declaratia privind comunicarea proratei provizorii care va fi utilizata in anul 2014 de catre platitorii de TVA.
.
SEF ADMINISTRATIE,
PANTEA VALENTIN CRIN
INTOCMIT,
BIRIS MARIA
0 comentarii | 91 vizualizări | 15 ianuarie 2014 |