Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Din 1 iunie, pentru persoanele fizice fara venituri, se stabileste o procedura optionala de plata a CASS.

Administratia Judeteana a Finantelor Publice a Judetului Bistrita-Nasaud  informeaza contribuabilii persoanele fizice, ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 408 din 30 mai 2016, a fost publicata Legea nr.112/2016 prin care se reglementeaza, printre altele, conditiile privind modul de declarare si de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate de catre persoanele care nu realizeaza venituri, astfel incat acestea sa poata beneficia de serviciile oferite de sistemul de asigurari sociale de sanatate. 

Actul normativ prevede, in principal urmatoarele:

Persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei, precum si cele care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, pot opta sa plateasca CASS lunar sau la data la care solicita servicii medicale, astfel:

    a) lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia prevazuta la art. 181 din Codul fiscal, sau

    b) la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei prevazute de Codul fiscal, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe tara, valabil la data depunerii declaratiei;

            In acest sens, persoanele fizice vizate au obligatia depunerii unei declaratii  la organul fiscal competent, in vederea stabilirii contributiei de asigurari sociale de sanatate.

          Procedura de declarare si stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

 

 

            Plata contributiei

           In cazul optiunii prevazute  la lit. a), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza lunar pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei prevazute la art. 181 din Codul fiscal, pe toata perioada declarata, iar in cazul prevazut la lit. b), plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se efectueaza la data depunerii declaratiei.   

           Persoanele fizice din categoria celor prezentate mai sus, care incep sa realizeze venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei ori cu plata contributiei suportata din alte surse, trebuie sa depuna la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, o cerere al carei model se aproba prin ordin al presedintelui A.N.A.F.

Daca au fost deja  emise decizii de impunere pentru plata CASS, persoanele fizice care nu realizeaza venituri si carora le sunt aplicabile prevederile noului act normativ, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiintarea deciziei incepand cu luna urmatoare celei in care se depune cererea.

Potrivit legislatiei in vigoare, veniturile din investitii cuprind: venituri din dividende, dobanzi,  castiguri din transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate,  castiguri din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, venituri din lichidarea unei persoane juridice, iar veniturile din alte surse cuprind o categorie mai larga de venituri realizate ocazional, precum veniturile realizate de persoanele fizice din contracte si conventii civile.

Persoanele fizice care realizeaza, in cursul anului fiscal, exclusiv venituri din investitii si/sau din alte surse, pentru care baza anuala de calcul se situeaza sub nivelul valorii a douasprezece salarii de baza minime brute pe tara, pentru aceste venituri nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, acestea avand posibilitatea  de a opta  sa plateasca CASS lunar sau la data la care solicita servicii medicale conform noilor reglementari.

 

Baza legala:

- Legea nr. 112 din 27 mai 2016 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri bugetare, publicata in MO nr. 408 din 30 mai 2016

 

 

 Parasca C-tin Cristian,

Sef administratie

0 comentarii3038 vizualizări03 iunie 2016




rss 2.0
rss 2.0