Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
Facilitati fiscale pentru contribuabili.

Contribuabilii platitori de impozit pe profit care platesc impozitul datorat pentru trimestrul I 2020, respectiv pentru plata anticipata aferenta aceluiasi trimestru, pana la termenul scadent de 25 aprilie 2020, inclusiv, beneficiaza de o bonificatie calculata asupra impozitului datorat, astfel:

5% pentru contribuabilii mari;

           10% pentru ceilalti contribuabili.

Bonificatiile se aplica in mod corespunzator si pentru:

- contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare. Acesti contribuabili beneficiaza de bonificatii daca platesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie-25 iunie 2020;

- contribuabilii care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020, determinat pentru activitatile desfasurate, altele decat cele corespunzatoare codurilor CAEN prevazute de lege.

Pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pana la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.

Contribuabilii determina impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor de plata prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei.  

Totodata, Guvernul a aprobat, ca nu se face plata efectiva a TVA la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal,  care importa, in perioada pentru care s-a instituit starea de urgenta conform Decretului            nr. 195/2020, si in urmatoarele 30 de zile calendaristice de la data incetarii starii de urgenta, medicamente, echipamente de protectie, alte dispozitive sau echipamente medicale si materiale sanitare care pot fi utilizate in prevenirea, limitarea, tratarea si combaterea        COVID-19, prevazute in anexa la OUG 33/2020.

Organele vamale nu solicita plata TVA pentru importurile acestor produse.

Taxa aferenta acestor importuri realizate in cursul perioadei fiscale se evidentiaza de catre importatori in decontul de taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila, in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-301 din Codul fiscal.

Precizam ca Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 33  din 26 martie 2020 privind unele masuri fiscale si modificarea unor acte normative  a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 260 din 30 martie 2020.

Eforturile tuturor vor contribui la depasirea cu bine a acestei situatii exceptionale!

 

#alaturidevoidarladistanta! 

Reamintim contribuabililor ca obligatiile fiscale se pot indeplini utilizand metode de comunicare la distanta prin intermediul Spatiului Privat Virtual (pentru depunerea declaratiilor si obtinerea de informatii), iar plata poate fi efectuata prin internet banking sau ghiseul.ro.

Informatii generale in domeniul fiscal si IT se pot obtine prin apelarea Call-center-ului, la numarul de telefon 031.403.91.60. De asemenea, contribuabilii care nu sunt  inrolati in Spatiul Privat Virtual pot utiliza Formularul de contact de pe site-ul Agentiei pentru a obtine informatii generale in domeniul fiscal si IT.

 

Sef administratiei,           Compartiment Comunicare,       

Dorina Sanda CICIOC         Maria BIRIS

0 comentarii3122 vizualizări02 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0