Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Vineri 22 Septembrie 2023 - 14587
Firmele isi vor putea achita online taxele catre bugetul de stat pe ghiseul.ro.

Sistemul National Electronic de Plata, operabil de pe ghiseul.ro, va fi extins pentru a introduce posibilitatea de plata a obligatiilor datorate bugetului general consolidat si pentru persoanele juridicesi alte entitati fara personalitate juridica.

Guvernul a aprobat astazi o Hotarare in acest sens.

Totodata, prin extinderea acestui portal, persoanele juridice vor putea plati, pe langa taxe si impozite catre bugetul de stat si alte obligatii datorate altor institutii publice  (ex. amenzi, tarife), daca acea entitate este inrolata in Sistemul National Electronic de Plata. 

Prin reglementarea introducerii posibilitatii persoanelor juridice de a-si plati obligatiile catre buget prin intermediul ghiseului virtual de plati, mediul de afaceri va beneficia de aceleasi avantaje pe care SNEP le ofera cetatenilor.

Principalul impact al acestei masuri este transformarea digitala a relatiei dintre cetateni, mediul de afaceri, mediul ONG si institutii publice, pe de o alta parte, iar pe de alta parte, reducerea sau eliminarea timpului de asteptare pentru plata serviciilor publice, facilitarea  comunicarii dintre sectorul public si cel privat, precum si cresterea calitatii serviciilor oferte de entitatile din sectorul public.

Utilizatorii institutii publice care nu detin sisteme electronice de gestionare a obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat vor avea posibilitatea de a efectua plati cu completarea individuala, manuala, a sumei si tipului de tranzactie.

Comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operatiunile de tranzactionare online aferente incasarii obligatiilor de plata catre bugetul general consolidat prin intermediul SNEP nu vor depasi tarifele maximale aprobate prin decizie emisa de Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei.

In cazul tranzactiilor cu cardul, comisionul perceput de institutia de credit care accepta plata este de maximum 1% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mare de 30 de lei.

Sistemul National Electronic de Plata (SNEP) este administrat de catre Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei, care va asigura corelarea evolutiei tehnice a SNEP cu sistemele informatice ale altor autoritati publice implicate  in acest proces si va monitoriza implementarea mijloacelor de plata. 

Normele metodologice precum si normele tehnice privind Sistemul national electronic de plata online a obligatiilor fiscale se stabilesc in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei Hotarari.

Informatii suplimentare:

In prezent, Sistemul National Electronic de Plata (SNEP) se adreseaza exclusiv platii taxelor si impozitelor si exclusiv persoanelor fizice.

SNEP este operabil de pe adresa  de internet ghiseul.ro si a functionat  in parametri foarte buni pana in prezent.

In anul 2019, au fost inrolate in ghiseul.ro un numar de 384 institutii publice locale si centrale si au fost inregistrate 1,268 milioane de tranzactii online, in crestere cu 34% fata de cele operate in 2018.

 

 

Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

Telefon: +40741252555

Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

 

0 comentarii3276 vizualizări09 aprilie 2020
rss 2.0
rss 2.0