Astazi va voi vorbi despre investitia in valuta, mai precis in Euro sau dolari dar se poate face si in alte valute. Pentru noi cel mai simplu si mai corect este sa se faca doar in euro si dolari pentru ca aceste valute sint cel mai cunoscute de toti oamenii si pentru faptul ca ele se tranzactioneaza si in afara sistemului bancar. Orice investitie are gradul ei de risc, dar eu personal vad aceasta investitie foarte sigura din simplul motiv ca se cumpara "bani cu bani" deci teoretic nu ar trebui sa se piarda nimic. [dar practica ne arata ca in perioade de fluctuatie importanta a valutelor se cistiga sau se pierd sume importante de bani]. Cu toate ca, atentie, daca privim aceasta investitie din punct de vedere psihologic nu se pierde nimic fiindca 1 euro este tot un euro, atrag inca odata atentia ca se pierde atunci cind se face schimbul din valuta in lei. [doar atunci avem o pierdere].
Cumpararea de euro sau dolari se face foarte usor la ghiseele bancilor comerciale care va vor schimba lei fara nici un fel de comision si va vor da valuta respectiva. Il puteti cumpara binenteles si de la casele de schimb [care sint acum ca ciupercile dupa ploaie ] sau de la coltul strazii dar.......cu anumite riscuri . Eu NU recomand acest tip de cumparare nici daca ni se ofera valuta sub pretul pietei. Riscurile sint enorme iar daca se-ntimpla ceva nu va poate ajuta nimeni, nici chiar Politia. Parerea mea este ca nimeni nu va ofera ceva gratuit fara sa va ia ceva in schimb, sa tineti minte bine acest sfat: tot ceea ce cistigi cu sudoarea fruntii sau cu intelepciune va dainui in timp si te poti bucura de el. Cistigul care nu este muncit este la fel ca o adiere de vint, asa cum vine se si duce ..... de aceea trebuie sa fim foarte atenti cu resursele noastre banesti mai ales acum in aceasta criza groaznica in care ne aflam, si in care vad ca ne afundam tot mai tare datorita "griji celor ce ne conduc ".
Acum, ca sa revin, dupa ce am achizitionat aceasta valuta, procedeul de investitie este identic ca la depozitele in lei [vezi Puterea banilor 4] doar ca nu mai sint lei ci valuta [euro sau dolari].
Vreau sa observati un lucru extrem de important: atunci cind economisiti in depozite in valuta cistigul poate veni din 2 cai:
1- din cistigul care este dobinda la acest depozit si
2- cistigul mai poate veni si din aprecierea valutei in raport cu leul in momentul in care expira acest contract de depozit . [acest lucru este dupa parerea mea foarte important si va voi explica de ce].
Vom face in continuare un calcul: Sa presupunem ca avem 10.000 euro intr-un depozit la termen de 6 luni cu o dobinda de 4-4.5 % , la sfirsitul perioadei de depunere de 6 luni vom avea un cistig brut de 37.5 euro, din care se scade impozitul pe profit si raminem cu aproximativ 31,5 euro. Putin dar este totusi un cistig. Acest cistig este mai mic decit cel al depozitului in lei, dar ce trebuie sa vedem aici este faptul ca vom putea cistiga mai mult daca vom miza pe o scadere a leului in fata euro. Cind aceasta se produce vom putea sa cerem desfiintarea depozitului si schimbarea euro in lei la cursul care sa ne dea un cistig mai bun, decit daca am fi tinut acest depozit pina la maturitate. In momentul cind cursul redevine la cotatia de dinaintea schimbului [daca va reveni], atunci vom schimba inapoi leii in euro si astfel vom marca un cistig suplimentar. Euro rezultati i vom depune inapoi in banca pe termen de 6 luni, si vom astepta o alta devalorizare a leului. Aparent ce v-am aratat eu poate este putin greu, dar odata ce ati realizat un cistig o sa capatati experienta si curaj.
Sfatul meu: nu asteptati cu bani in banca pina la terminarea celor 6 luni. fiti curajosi asumati-va un risc minim fiti atenti la fluctuatiile leului in raport cu euro sau dolar, nu va panicati sau nu exaltati in momente de cumpana, si o sa vedeti ca veti fi cistigati.
Adrian R. V.
0 comentarii | 133 vizualizări | 05 octombrie 2010 |