Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 07 Decembrie 2024 - 14587
METODE DE STABILIRE PRIN ESTIMARE A BAZEI DE IMPUNERE .

 Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita- Nasaud informeaza contribuabilii ca, in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 804/14.11.2011, a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.389/2011 privind stabilirea prin estimare a bazei de impunere.

In articolul de mai jos, prezentam principalele prevederi ale acestui act normativ.

 Situatiile in care este necesara stabilirea prin estimare a bazei de impozitare 

Stabilirea prin estimare a bazei de impunere pentru impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului consolidat al statului de catre organele de inspectie fiscala in situatii cum ar fi:

- documentele si informatiile prezentate in cursul inspectiei fiscale sunt incorecte sau incomplete;

- documentele si informatiile solicitate nu exista sau nu sunt puse la dispozitia organelor de inspectie fiscala.

                Obiectul stabilirii prin estimare a bazei de impozitare

Valoarea estimata a bazei de impunere va fi utilizata pentru stabilirea impozitelor, taxelor sau contributiilor, precum si a eventualelor diferente ale acestora  datorate bugetului general consolidat al statului.

Contribuabilii care pot face obiectul stabilirii prin estimare a bazei de impunere sunt atat persoane juridice sau fizice, precum si orice alte entitati fara personalitate juridica care realizeaza venituri pentru care se datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume la bugetul general consolidat al statului, cu exceptia impozitului pe venit datorat de persoanele fizice prevazut la art. 79 indice 1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Stabilirea bazei de impunere se va face prin estimarea atat a veniturilor, cat si a cheltuielilor aferente acestora.

                Metode de estimare 

In scopul stabilirii prin estimare a bazei de impunere, organele de inspectie fiscala pot folosi urmatoarele metode:

1. metoda sursei si cheltuirii fondurilor se bazeaza pe faptul ca orice cheltuiala care excede veniturilor declarate reprezinta un venit nedeclarat, elementul principal fiind compararea cheltuielilor cu veniturile declarate.;

2. metoda fluxurilor de trezorerie presupune o analiza a operatiunilor bancare in sensul corelarii sumelor depuse in conturi cu veniturile declarate. Se analizeaza si volumul cheltuielilor decontate din conturile bancare. Veniturile nedeclarate sunt stabilite prin diferenta intre incasarile depuse, soldurile existente sau/si utilizate pentru platile prin banca si veniturile declarate;

3. metoda marjei presupune ca activitatile identice dintr-un domeniu au elemente comune atat din punct de vedere tehnic cat si financiar. Se au in vedere veniturile realizate si costurile de productie sau achizitie, stabilindu-se daca marja de profit corespunde veniturilor declarate;

4. metoda produsului/serviciului si a volumului porneste de la determinarea costului de productie sau achizitie a unei unitati de produs. Se identifica costurile unitare pentru un produs sau serviciu. Prin impartirea costurilor totale la costul unitar rezulta numarul de unitati de produs/serviciu ce rezulta din totalul cheltuielilor angajate. Aceasta se compara cu numarul de unitati declarate la vanzare. Metoda furnizeaza informatii pentru sumele incasate si neevidentiate;

5. metoda patrimoniului net are in vedere cresterea patrimoniului net al unui contribuabil in comparatie cu situatia de la inceputul anului fiscal. Metoda presupune ca veniturile sunt transformate in active sau sunt utilizate pentru reducerea unor datorii.

                Precizare 

Selectarea metodei de stabilire prin estimare va fi efectuata de echipa de inspectie fiscala si se va face in functie de situatia identificata la contribuabil, sursele de informatii, inscrisurile identificate si de complexitatea activitatii verificate.

  p. Director executiv,

Ec. Cicioc Dorina.

 

 

 

                                           INVITATIE

              In atentia contribuabililor persoane juridice si fizice,

            Stimata doamna/Stimate domn,

        Urmarind dezvoltarea si imbunatatirea permanenta a serviciilor de asistenta acordate contribuabililor, Directia Generala a Finantelor Publice - BN va invita sa participati la intalnirile de lucru, organizate lunar in fiecare zi de joi a ultimei saptamani din luna, incepand cu ora 12.00, care se vor desfasura in sala de sedinte a DGFP - BN din Bistrita, str. 1 Decembrie, nr.6-8, etaj I, cam.11.

           In cadrul intalnirilor se vor prezenta noutati legislative din domeniul fiscal si vor fi dezbatute tematici din acelasi domeniu, pe care le vom stabili luand in considerare propunerile dvs..

           Pentru informatii suplimentare, ne puteti contacta la telefon 0263/210661 int. 904 sau 0263/210624, D-na Mester Georgeta - Comp. Metodologie Asistenta Contribuabili, precum si la adresa de e-mail asistenta.bn@mfinante.ro,

            Va asteptam !

                                           p. Director executiv,

                                    Ec. Cicioc Dorina Sanda

 

 

3 commentarii28 vizualizări17 noiembrie 2011




rss 2.0
rss 2.0