Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Sambata 07 Decembrie 2024 - 14587
MODIFICARILE DIN OUG NR. 30/2011 CARE INTRA IN VIGOARE LA 1 IANUARIE 2012. Sistemul simplificat de contabilitate.

Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud reaminteste contribuabililor ca, incepand cu 1 ianuarie 2012, intra in vigoare modificarile stabilite prin Ordonanta Guvernului nr. 30/31.08.2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale.

 1. Impozit pe profit

Termenul de depunere al declaratiei anuale de impozit pe profit

Incepand cu anul fiscal 2012, se modifica termenul de depunere al declaratiei anuale de impozit pe profit de la 25 aprilie, inclusiv, a anului urmator la 25 martie, inclusiv, a anului urmator.

De asemenea, incepand cu anul fiscal 2012, se elimina posibilitatea unor categorii de contribuabili platitori de impozit pe profit  sa depuna declaratia anuala de impozit pe profit si sa plateasca impozitul pe profit aferent, pana la data de 25 februarie, inclusiv, a anului urmator.

 Atentie! Impozitul pe profit datorat pentru anul 2011 se declara si se plateste potrivit prevederilor Titlului II "Impozit pe profit" aplicabile pana la data de 31 decembrie 2011.

 

 2. Impozit pe venit  si contributii sociale

Deducerea contributiilor sociale obligatorii

Incepand cu 1 ianuarie 2012, cota de impozit de 10% retinuta la veniturile realizate din: drepturi de proprietate intelectuala; vanzarea bunurilor in regim de consignatie; activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial; activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil; activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, se aplica la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit Titlului IX indice 2 "Contributii sociale obligatorii".

Incepand cu anul 2012, contribuabilii obligati la depunerea trimestriala a formularului 112, pot opta pentru depunerea formularului 112 lunar,daca fac optiunea pana la data de 31 ianuarie inclusiv.

Depunerea trimestriala consta in completarea si depunerea cate unei declaratii pentru fiecare luna din trimestru.

De retinut! Numarul mediu de salariati se calculeaza ca medie aritmetica a numarului de salariati din declaratiile 112 depuse pentru fiecare luna din anul anterior iar veniturile totale se stabilesc pe baza informatiilor cuprinse in situatiile financiare ale anului anterior.

 Optiunea de a stabili venitul net anual in sistem real

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real.

Incepand cu 1 ianuarie 2012, optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita determinarea venitului net anual pe baza normelor de venit, prin completarea corespunzatoare a declaratiei de venit estimat si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv. 

Optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea declaratiei de venit estimat cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie, inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

 Fise fiscale

De la 1 ianuarie 2012, se vor elimina fisele fiscale pentru drepturile salariale si asimilate salariilor realizate dupa aceasta data.

De asemenea, de la aceeasi data, a fost stabilita obligativitatea platitorilor de venituri din salarii de a elibera, la cererea contribuabilului, un document care sa cuprinda informatii privind: datele de identificare ale contribuabilului, venitul realizat in cursul anului, deducerile personale acordate, impozitul calculat si retinut.                       Acest document nu este un formular tipizat.

Foarte important! Pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor aferente anului 2011, exista obligatia completarii si depunerii fiselor fiscale pana in ultima zi a lunii februarie a anului 2012, de catre angajatori.

 

Termene de depunere a declaratiilor

Incepand cu 1 ianuarie 2012, s-a reglementat un singur termen de depunere pentru Declaratia 205. Astfel, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului au obligatia sa completeze si sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat. Anterior, platitorii de venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului (dividende, dobanzi, lichidare, premii si jocuri de noroc, pensii, activitati agricole, alte venituri) depuneau formularul 205 pana la 30 iunie.

Tot de la 1 ianuarie 2012, s-au modificat termenele de declarare a veniturilor realizate din:

- activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, venituri din activitati agricole, din transferul titlurilor de valoare altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, operatiuni de vanzare cumparare de valuta la termen, prin formularul 200, de la 15 mai la 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului;

- strainatate, prin formularul 201, de la de la 15 mai la 25 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.

 Impunere la norma de venit

De la 1 ianuarie 2012, contribuabilii care desfasoara activitate de transport de persoane si de bunuri in regim de taxi, care in anul 2011 au fost impusi in sistem real conform art. 69 din Legea nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, vor avea posibilitatea sa opteze pentru determinarea venitului la norma de venit, optiune care se va face prin completarea formularului 220 "Declaratie privind venitul estimat" pana la 31 ianuarie 2012.

 Impunerea nerezidentilor

Incepand cu 1 ianuarie 2012, se modifica termenul de depunere al Declaratiei informative privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu retinere la sursa/venituri scutite pe beneficiari de venituri nerezidenti de la 30 iunie la ultima zi a lunii februarie.

 

 3. Impozite si taxe locale

Impozitul pe cladiri

In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:

a) 10 si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, fata de 5 si 10%).

b) 30 si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.

Cota impozitului pe cladiri prevazuta mai sus se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare.

Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25 si 1,50%, inclusiv.

La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

 Impozitul pe cladirile cu destinatie turistica

Cota de impozit pentru cladirile cu destinatie turistica ce nu functioneaza in cursul unui an calendaristic este de minimum 5% din valoarea de inventar a cladirii.

Sunt exceptate de la prevederile mentionate anterior structurile care au autorizatie de construire in perioada de valabilitate daca au inceput lucrarile in termen de cel mult 3 luni de la data emiterii autorizatiei de construire.

 

De retinut! Impozitele pe cladiri si pe terenurile acestora se reduc cu 50% numai pentru acele imobile situate pe litoralul Marii Negre detinute de persoane juridice si care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o durata de minimum 6 luni in cursul unui an calendaristic.

 

 Declararea cladirilor

Declararea cladirilor pentru stabilirea impozitului aferent nu este conditionata de inregistrarea acestor imobile la oficiile de cadastru si publicitate imobiliara.

 Noi modalitati de stabilire a datei dobandirii cladirii

Atat in cazul persoanelor fizice, cat si in cazul persoanelor juridice, pentru cladirile construite potrivit Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile ulterioare, data dobandirii cladirii se considera dupa cum urmeaza:

a) pentru cladirile executate integral inainte de expirarea termenului prevazut in autorizatia de construire, data intocmirii procesului-verbal de receptie, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data terminarii efective a lucrarilor;

b) pentru cladirile executate integral la termenul prevazut in autorizatia de construire, data din aceasta, cu obligativitatea intocmirii procesului-verbal de receptie in termenul prevazut de lege;

c) pentru cladirile ale caror lucrari de constructii nu au fost finalizate la termenul prevazut in autorizatia de construire si pentru care nu s-a solicitat prelungirea valabilitatii autorizatiei, in conditiile legii, la data expirarii acestui termen si numai pentru suprafata construita desfasurata care are elementele structurale de baza ale unei cladiri, in speta pereti si acoperis. Procesul-verbal de receptie se intocmeste la data expirarii termenului prevazut in autorizatia de construire, consemnandu-se stadiul lucrarilor, precum si suprafata construita desfasurata in raport de care se stabileste impozitul pe cladiri.

Declararea cladirilor in vederea impunerii si inscrierea acestora in evidentele autoritatilor administratiei publice locale reprezinta o obligatie legala a contribuabililor care detin in proprietate aceste imobile, chiar daca ele au fost executate fara autorizatie de construire.

Taxa hoteliera

Cota taxei hoteliere aplicata la tarifele de cazare este de 1% (fata de 0,5 - 5%) din valoarea totala a cazarii/ tariful de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului si se incaseaza de persoanele juridice prin intermediul carora se realizeaza cazarea, o data cu luarea in evidenta a persoanelor cazate

p. Director executiv,

Ec. Cicioc Dorina.

 

 

 

Sistemul simplificat de contabilitate

 In documentarul fiscal de mai jos, Directia Generala a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud  prezinta principalele aspecte privind aplicarea de catre contribuabili a Sistemului simplificat de contabilitate.

 

Generalitati

Sistemul simplificat de contabilitate cuprinde reglementarile contabile simplificate si regulile privind aprobarea, semnarea si publicarea situatiilor financiare anuale simplificate.

Pot opta pentru sistemul simplificat de contabilitate persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro.

Pentru verificarea incadrarii in criteriile mentionate mai sus se au in vedere indicatorii determinati din situatiile financiare anuale, respectiv balanta de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.

Nu pot opta pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate: 

a) persoanele juridice ale caror valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata;

b) persoanele juridice care apartin unui grup de societati si intra in perimetrul de consolidare al unei societati-mama cu sediul in Romania, care are obligatia de a intocmi situatii financiare anuale consolidate conform prevederilor legale in vigoare;

c) societatile/companiile nationale, societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste;

d) persoanele juridice a caror activitate este reglementata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si cele a caror activitate este reglementata de Banca Nationala a Romaniei;

e) subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin persoanelor juridice cu sediul in strainatate, precum si subunitatile din strainatate ale persoanelor juridice din Romania a caror activitate este reglementata si supravegheata de institutiile prevazute la lit. d).

Atentie! In cazul persoanelor nou-infiintate, acestea pot opta in primul exercitiu financiar, fie pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, fie pentru aplicarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare. Daca in al doilea exercitiu financiar de raportare, aceste persoane inceteaza sa indeplineasca criteriile, ele sunt obligate sa aplice Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

            Alte precizari

Persoanele care indeplinesc cele doua criterii, dar nu opteaza pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate, aplica Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoanele care au optat pentru aplicarea sistemului simplificat de contabilitate utilizeaza pentru evidentierea operatiunilor economico-financiare planul de conturi simplificat si tratamentele contabile prevazute de reglementarile contabile simplificate. In functie de necesitatile de informatii si complexitatea operatiunilor economico-financiare, aceste persoane pot utiliza si conturi din planul de conturi general, precum si tratamente contabile cuprinse in Reglementarile contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Persoanele care au utilizat o parte sau toate conturile din planul de conturi general cuprins in Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, completeaza situatiile financiare anuale simplificate pe baza informatiilor corespunzatoare elementelor prezentate in aceste situatii.

 Cele care au optat pentru sistemul simplificat de contabilitate, inclusiv cele care au utilizat unele tratamente contabile cuprinse in Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009 si/sau o parte sau toate conturile din planul de conturi general cuprins in aceleasi reglementari, intocmesc situatii financiare anuale simplificate, care se compun din bilant si cont de profit si pierdere simplificate, in conditiile prevazute de legea contabilitatii.

Situatiile financiare anuale simplificate trebuie insotite de o declaratie scrisa de asumare a raspunderii conducerii persoanei pentru intocmirea acestora in conformitate cu sistemul simplificat de contabilitate.

Persoanele care la finele exercitiului financiar precedent depasesc limitele unuia sau ambelor criterii, aplica Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatilor Economice Europene, parte componenta a Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 3.055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu prima raportare contabila efectuata in exercitiul financiar urmator celui pentru care limitele respectivelor criterii au fost depasite. Ulterior constatarii depasirii limitelor oricaruia dintre cele doua criterii prevazute, persoanele care au utilizat optiunea privind sistemul simplificat de contabilitate si la care contabilitatea a fost organizata si condusa pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare conform optiunii de la art. 10 alin. (31) din Legea contabilitatii, au obligatia ca, incepand cu prima raportare contabila efectuata in exercitiului financiar urmator celui pentru care s-a constatat depasirea criteriilor, sa ia masurile necesare in vederea respectarii prevederilor legale cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii, astfel incat aceste raportari contabile sa fie intocmite cu respectarea reglementarilor contabile aplicabile si sa fie semnate de persoanele prevazute de lege.

De retinut! Prevederile ordinului se aplica incepand cu situatiile financiare anuale aferente exercitiului financiar al anului 2011.

 Baza legala: Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 2.239/2011 pentru aprobarea Sistemului simplificat de contabilitate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 522/25.07.2011. 

  p. Director executiv,

Ec. Cicioc Dorina

 

 

 

1 comentariu56 vizualizări13 decembrie 2011




rss 2.0
rss 2.0