Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Joi 20 Martie 2025 - 14587
Puterea banilor (9) Economisirea cu acordarea unei prime anuale de la stat.

Astazi  va voi arata o  alta forma de economisire a  resurselor dvs.  Se numeste "Economisirea cu acordarea  unei prime de  la  stat anuala" adica  economisirea  unei sume  anuale sau lunare  timp  de citiva  ani  [de  regula 5 ani]  unde  in fiecare  an se  acorda o prima de la stat in valoare maxima  de  250 de euro.
Vreau  sa va  spun ca eu acum accesez acest tip de investitie care la prima  vedere mie mi se  pare foarte  bun [pot sa  spun excelent ] si ca nivel al dobinzi si ca al sumei economisite. Acest tip de investitie a  existat de mai mult timp pe piata  bancare  romaneasca  dar eu nu am fost foarte interesat  fiindca in ultimii doi ani  dobinzile erau foarte bune  si nu merita  riscul sau  timpul ca sa studiez  alte investitii.
 Privind in mare  acest tip de investitie  are avantaje dar  si dezavantaje. 
1. Avantaje:  dobinda este  foarte mare [veti vedea in continuare  de ce este  asa] suma  economisita lunara sau anuala nu este excesiv  de  mare.
2. Dezavantaje:  eu personal nu mai  prea  am incredere  in statul roman.
timpul de  economisire  obligatoriu este  de  minim 5 ani. [este prea mult ]  in 5 ani  se pot schimba  5 guverne, asa  ca ....
si  faptul  ca de  cite  ori  mergeam la  banca pentru informatii suplimentare  mi se spunea tot timpul altceva, alteori nu mi se putea raspunde  la intrebari si asta ma  face  sa cred ca este  asa ca  o speranta  desarta.
Anul acesta prima de la stat s-a platit doar in proportie  de 30 % din suma  totala. [aceata  informatie am aflat-o pe  surse ]
si  5 si ultima  este   faptul ca banca nu garanteaza aceste  sume  de la stat. [  garanteaza  doar sumele  economisite plus dobinda  aferenta ] /
Observam ca  sint 2  avantaje  la  5 dezavantaze, deci scorul este  clar impotriva  acestei investitii, dar faptul ca se poate cistiga  mult mai mult ca la un depozit clasic ma  face   sa  reevaluez riscurile in favoarea  acestei investitii.  De ce ??  Va voi explica in cele  ce urmeaza.
Deci daca  vom economisi  suma de  4150 ron pentru a avea  prima maxima de  la stat  de  250 euro  vom avea o  dobinda  de 25 % . Eu spun ca este  foarte buna [in vremurile  astea]  si  plus ca  aceasta  se plateste  la cursul  din ziua in care  sa  face virarea banilor.  Daca  in fiecare an  depunem 4150 lei  vom avea  la finalul celor 5 ani o  suma de  4.150 ori 5 ani =20.750 lei , plus primele  de la  stat in valoare de  250 euro ori 5 ani =1.250 euro  care la  cursul de astazi  este de  5.350  plus o dobinda  anuala  de doar 3 % la fiecare depunere de 4.150  in valoare de  circa 625 lei.  Observam ca este  mai putin ca la  un depozit clasic cu o  dobinda  de  7-8 % , dar si aici vreau  sa  subliniez cistigam la prima de la  stat care  daca o transformam intr-o dobinda , rezulta  25 % . Deci la  finalul celor 5 ani avem cumulati  26.725 lei. 
Sfatul  meu este:  lucrul cu statul  in zilele noastre  a devenit foarte  riscant.
Eu personal  recomand  celor ce vor sa acceseze  acest tip de  investitie  sa ceara  anumite  garantii bancilor ca-si vor  lua  primele  de  la stat promise.  Altfel  este  ca  o  promisiune. De ce ??  Fiindca  daca statul va  avea bani va  plati, daca nu, nu va plati. Si  nu o sa  aveti ce  sa-i faceti  statului. Iar  sa deschizi un proces cu statul  este ca  si  cum te-ai lupta  cu un elefant cu mainile goale.
Personal  acum caut banca  care  sa-mi acorde  un minim de  garantie. Asa  sa  faceti  si  dvs. 

 

Adrian R. V.

0 comentarii112 vizualizări16 octombrie 2010




rss 2.0
rss 2.0