Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Diplomatie cu ingineri din scularie si dame din parfumerie.

Minciuna prin omisiune si mai recent prin comisiune, la romani le-a adus numai deservicii. Romania a pierdut enorm ca urmare a faptului, ca nu a beneficiat de un apart diplomatic traditional, cu diplomati de cariera, cu radacinile puternic infipte in istoria neamului, de unde nimeni sa nu-i poata smulge. Numai asa se pot apara interesele unui stat, ce se vrea puternic si respectat. Astazi sistemul nostru diplomatic este umplut cu rudele si cunostintele politicienilor potentati, fara o pregatire in diplomatie, ingineri proveniti din scularie si dame de la parfumerie. Sunt piese pe tabla de sah a unuia, sau altuia, vremelnic la putere, care din varful pixului le muta direct in cabinetele ambasadelor de pe mapamond. Din aceasta perspectiva, Romania nu poate fi credibila. Boala aceasta la (unii) romani este ereditara. Pe fondul acesta, Romania nu a avut decat de pierdut, de fiecare data in momentele cruciale, fapt reiesit din documentele istorice.

     In luarea unor decizii majore, diplomatia trebuie sa vina cu expertiza ei, peste care de cele mai multe ori, nu se poate trece. Ori daca treci peste un calcul matematic, constructia pica. Asa se intampla si in cazurile cand expertizele diplomatice sunt ignorate de factorul politic. Nu de putine ori in politicile decizionale, majoritatea constructiilor au cazut, pentru ca anumite personaje vremelnic aflate la guvernare, au neglijat structura de rezistenta reiesita din calculele diplomatilor.

Nu trebuie pierduta din vedere perioada premergatoare anului  1914, cand izbucneste primul razboi mondial, cand  diplomatia romaneasca prezinta politicului solutia cea mai benefica pentru Romania si anume sa joace cartea neutralitatii, pozitie  respectata primii  doi ani de razboi. Nici nu avea alta solutie, avand in vedere nivelul pregatirii militare, ca urmare a numarului redus al ofiterilor de cariera si dotarea ei precara. Apoi pozitia ei geopolitica intre doi licurici ce nu-i permitea sa adopte decat aceasta pozitie de neutralitate.

Ambitia unor politicieni vanitosi, ce au crezut ca marea unire se poate face si pe calea armelor, a dus Romania in pragul dezmembrarii. Stim cu totii ce s-a intamplat. In numai trei luni am fost inghesuiti intr-un spatiu moldovenec asediat, mutand capitala in Iasi. Istoria a demonstrat, ca unirea s-a putut face pe cale diplomatica, intr-un moment bine ales. Nici o unire nu poate rezista daca ea  se face prin forta armelor.

Prin intrarea in razboi nu am avut decat de pierdut, economic si uman, dar si din punct de vedere al credibilitatii, pentru ca trebuie sa nu uitam ca Romania a avut incheiat tratat de alianta cu Puterile Centrale pe care nu l-am respectat. Ori cum vrei sa fii respectat, daca la randul tau nu respecti! Ba mai mult, Germania pe acest considerent, in tratatul de pace incheiat la Buftea-Bucuresti, ca urmare a pierderii razboiului, intentiona sa transforme Romania in colonie si sa-i anuleze toate tratatele si intelegerile ei, incepand cu anul  1393 si pana la acea data. Insusi  pacea incheiata separat cu Germania a deranjat Franta si Marea Britanie in momentul negocierii tratatului de pace de la Versailles pe buna dreptate, pentru ca nu a fost respectata intelegerea cu Antanta. Este adevarat, ca nu s-a tinut seama de situatia in care se gasea Romania. Este adevarat, ca s-a adus in discutie un contraargument, cazul Serbiei,  care a fost intr-o situatie mai tragica decat Romania,  de ocupatie totala si nu a semnat asa ceva. Acum sa nu cadem in cealalta latura, pentru ca nu s-a dovedit candva, ca a existat, sau ca exista pe undeva licurici recunoscatori si de buna credinta. Unele surse dezvaluiau mai tarziu, ca si marele puteri din Aliata, Franta si Anglia se intelesese-ra in secret sa nu-i satisfaca Romaniei la finalul razboiului, pretentiile teritoriale.

 

Nu putem trece peste gafa de proportii a vanitosilor vremii, pentru ca tine tot de aceasta guvernare. Bratianu parca-si pierduse busola, luand o decizie pe genunchi, de a trimite tezaurul si aurul Bancii Nationale la Moscova. Hotararea a fost luata in conditiile cand la rusi, era ceata densa. Nu se intelegea nimeni, cu nimeni si nu se respecta nimic, in intreg spatiul imperiului rus. Si pentru a veni in sprijinul celor prezentate mai sus, trebuie sa adaug ca acelas guvern, pe 20 ian 1918 aproba interventia trupelor romanesti pentru restabilirea ordinii in Republica Democratica Moldoveneasca recent proclamata, interventie pe care noul stat  Sovietic, a luat-o ca pe o declaratie de razboi. Tot ce fusese cladit cu greu de aparatul diplomatic roman pana atunci, a cazut, s-a sfaramat si personalul diplomatic expulzat ori arestat. Iata de ce aceste chestiuni trebuiesc spuse la un moment dat, ca ele sa nu se mai intample, pentru ca ne afecteaza pe toti. O masura luata trebuie sa aiba in vedere, in mod obligatoriu interesul national, valorile intregii natiuni. Fara expertiza diplomatica o masura de o asemenea dimensiune nu se ia. Consecinta imediata a acestui demers, a fost confiscarea ca prada de razboi , tot ce a putut rechizitiona inclusiv tezaurul romanesc care fusese trimis numai cu  7 luni inainte.

Am extras din istorie, aceasta perioada  grea pentru Romania de  atunci, cand a fost nevoie sa se ia  decizii cruciale pentru natie, fara a tine seama de expertiza diplomatiei. Pe de alta parte, perioada care a urmat a fost de satisfactie, diplomatia aducandu-si aportul din plin la infaptuirea marii uniri, cand Transilvania  s-a unit cu tara mama, act istoric infaptuit fara folosirea armelor. Totul s-a infaptuit prin eforturi diplomatice la momentul oportun favorabil. Acolo unde unirea s-a facut fortat, ea nu a rezistat. Daca populatia Basarabiei, in majoritatea ei covarsitoare, nu simte alipirea la tara mama de unde isi trage originea, unirea nu va rezista pentru ca  istoria nu poate fi pacalita. Cine incearca sa o faca,  nu are decat de pierdut.

             Col.(r) Nour Constantin.

0 comentarii2443 vizualizări03 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0