Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Nu poporul roman este culpabil de acest etnocid. (H O L O C A U S T )

Holocaustul produs in Romania nu este cum cred unii "o problema a evreilor". Este deasemenea "o problema a romanilor". Dar evident ca nu poporul roman este culpabil de acest etnocid.

Responsabilitatea istorica, juridica si etica revin autoritatilor regimului Antonescu, precum si gruparilor si elementelor extremiste care au incitat sau au participat la actiuni genocidale.(1) De fapt Holocaustul din Romania este o problema a noastra a tuturora. Comemorarea decenta impreuna a romanilor si evreilor a "Zilei Holocaustului"si implicit a victimelor unor orori petrecute cu numai sapte decenii in urma este un important simptom de maturizare si democratizare a societatii romanesti.

Rolul jucat de cetatenii romani in salvarea unor concetateni evrei de la deportare si ucidere, s-a materializat si in orasul nostru(n.r.Bistrita). Astfel familia Craciun a salvat viata familiei Kapel ascunzand-o in grajdul cu animale, tatal farmacistului si a stomatologului Moldovan care era tamplar, a ascuns chiar in centrul orasului, intr-un beci zidit pe baiatul familiei Fleishman, ducandu-i zilnic mancare si apa. Si nu in ultimul rand rolul jucat de protopopul ortodox al Bistritei, care l-a ascuns pe rabinul Spitz, salvandu-i astfel viata, acesta fiind singurul care a scapat cu viata din totalul de 14 rabini care existau in judetul Nasaud.

Datorita acestui fapt familiile respective au primit din partea Statului Israel recunoasterea si medalia de DREPT INTRE POPOARE.

Deasemenea aducem un prinos de recunostiinta zecilor de oameni simpli, care chiar cu riscul libertatii au dus mancare si apa evreilor incartiruiti in Ghetoul aflat pe actuala locatie a Statiunii Pomicole din Bistrita.

.

 

Fredi Deac - presedintele Comunitatii Evreilor din B-N.

.

 

1. .n.r. - in Muntenia, Moldova, Basarabia si Bucovina dar in Transilvania vina exclusiva pentru crime, genocid si Holocaust o poarta armatele maghiare-hortiste si germane-hitleriste, unde victime au fost si mii de romanii, aici fiind de mentionat masacrele savarsite de trupele maghiari asupra civiliilor romani de la Ip, Moisei si Traznea.

0 comentarii2422 vizualizări10 octombrie 2013
rss 2.0
rss 2.0