Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Pericol in caz de inundatii pe canalul Valea Rusului.

Inundatiile si in special marile inundatii constituie unele dintre fenomenele naturale care au marcat si marcheaza profund dezvoltarea societatii umane, ele fiind din punct de vedere geografic cele mai raspandite dezastre de pe glob si totodata si cele mai mari producatoare de pagube si victime omenesti.

 Judetul Bistrita-Nasaud a fost, este si va fi si in continuare un judet in care efectele negative ale inundatiilor si-au aratat coltii, lovind nemilos, mai ales acolo unde populatia nu s-a pregatit din timp, s-au nu se pregateste in permanenta, pentru diminuarea efectelor inundatiilor.

 Inundatiile produse in Cosbuc, Tarlisua, Bistrita si in alte zone ale judetului, cu consecintele ce le-au urmat, au condus, pe fodul unei cresteri a responsabilitatii sociale la o mai serioasa abordare a managementului riscului la inundatii, abordare in care constientizarea si implicarea comunitatilor umane au un rol esential in evitarea pierderilor de vieti omenesti si reducerea substantiala a pagubelor materiale.

Conform legislatiei, autoritatile locale sunt responsabile pentru mobilizarea populatiei la actiunile de aparare impotriva inundatiilor, dar si in ceea ce priveste asigurarea scurgerii apelor provenite din precipitatii de pe micile cursuri de apa sau canale, santuri, de pe raza lor de actiune administrativa, de intretinerea si imbunatatirea capacitatii de transport ale albiilor micilor cursuri de apa ce traverseaza localitatile din jurisdictia lor.

Referitor la acest aspect al responsabilitatii, in centrul resedinta de judet-Bistrita-nu putem spune ca s-a facut ceva bun, din moment ce pe un canal mic, numit Valea Rusului, acesta este total colmatat, cu zeci de baraje ce blocheaza la maxim capacitatea de transport a albiei.

Unele din aceste baraje sunt naturale (salcii uriase crescute in mijlocul canalului), ele fiind crescute pe parcursul a catorva ani de zile, asa cum se poate vedea pe portiunea de canal ce trece prin fata blocurilor de pe str. Aviator Mihai Berbecariu si intra in curtea S.C.Oblio, unde, ca sa-si protejeje proprietatea, cei de acolo au confectionat chiar un gard din fier pe mijlocul canalului.

De vreo luna de zile, un cetatean mai nevoias a gasit o solutie pentru asi rezolva lemnele pentru iarna. A taiat salcile mai mari, lasand insa in canal toate crengile si cioturile salciilor. Acesta s-a gandit doar la lemnele de foc, nicidecum la decolmatarea canalului.

Intr-o zi de luni ploiasa (11 noiembrie), in zona a sosit o echipa de femei, probabil acele femei ce asigura infrumusetarea orasului cu flori, cu intentia de a curata canalul. Ploaia nu le-a dat voie, asa ca au abandonat actiunea.

Daca aceasta iarna va fi asa cum s-a anuntat, o iarna grea si cu zapada multa-Bistrita- cu siguranta va simti din plin ceea ce inseamna o inundatie, asa cum, tot din cauza acestui canal, a simtit-o in primavara anului 1970, cand pluteau obiectele pe strada Gl.Grigore Balan.

Atragem atentia autoritatilor locale, ca acestea vor purta toata responsabilitatea, tocmai prin neluarea de masuri, in ceea ce priveste asigurarea prevenirii si minimalizarii riscurilor la inundatii atat a bunurilor publice-comunitare, cat si a gospodariilor personale din zona.

0 comentarii2492 vizualizări25 noiembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0