Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
DESPRE ZIUA NATIONALA.

Miscarea populara romaneasca de la sfirsitul anului 1989 a provocat caderea regimului lui Ceausescu. Un rol hotaritor in mobilizarea populatiei protestatare a avut intonarea cintecului "Desteapta-te Romane". Puterea instalata atunci in Romania a decretat acest cintec ca Imn National si 1 Decembrie ca Zi Nationala.

            "Desteapta-te Romane" a mai  mobilizat romanii ardeleni  si in timpul revolutiei din 1848  precum si in timpul evenimentelor din Transilvania din luna noiembrie 1918,  evenimente ce au culminat cu Marea Adunare Nationala a Romanilor din Transilvania si Ungaria desfasurata la Alba Iulia, unde au participat in jur de 100.000 de oameni din toate colturile tari. Cu aceasta ocazie a fost elaborata Rezolutia Unirii care a fost citita de catre   episcopul greco-catolic Iuliu Hosu:  "Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare." Restul rezolutiei cuprinde programul de aplicatie: autonomia provizorie a teritoriilor pana la intrunirea Constituantei, deplina libertate nationala pentru popoarele conlocuitoare, deplina libertate confesionala, infaptuirea unui regim curat democratic pe toate terenurile vietii publice, reforma agrara radicala, legislatie de ocrotire a muncitorimii industriale.

            Pregatirea acestei Adunari a fost realizata de fruntasii politici ai romanilor din Transilvania  in strinsa  colaborare cu Regele Ferdinand I al Romaniei

            Pe 14 decembrie regele si guvernul au intampinat la Gara de Nord delegatia Marelui Sfat National Roman din Transilvania, care aducea Rezolutia Unirii de la Alba-Iulia pentru a fi predata sefului statului. Cu acest prilej, Ferdinand a declarat:

                "Ne-ati adus nu numai dorul implinit a catorva milioane de suflete, ne-ati adus inimile lor si in primirea plina de dragoste frateasca ce ati gasit-o la noi, ati putut simti pulsul tarii mume, ce bate in acelasi ritm cu al vostru [...] Dupa Basarabia si Bucovina, mai lipsea o piatra dintre cele mai scumpe: Ardealul, cu tinuturile din Ungaria locuite de romani. Azi ne-ati adus si aceasta ultima piatra a cladirii, care incoroneaza marea opera de unire. Putem privi cu incredere in viitor, caci temeliile sunt puternice."

            Prin decretul nr. 3631 din 24 decembrie 1918, regele Ferdinand a ratificat Unirea Transilvaniei cu Romania, care a devenit efectiv a doua zi.

            In timpul lui Ceausescu la Alba Iulia s-au organizat manifestari mai mult sau mai putin oficiale care sarbatoreau Marea Unire; manualele scolare evidentiau doar participarea masiva a populatiei romanesti de la Marea Adunare de la Alba Iulia minimizind rolul organizatorilor acesteia si nepomenind nimic de rolul decisiv Regelui Ferdinand I in reusita acesteia.

            Dupa cum  vedem din datele istorice concrete, la 1 Decembrie ar trebui sarbatorita desprinderea Transilvaniei de Ungaria si la 25 Decembrie Unirea cu Romania.

            Oare de ce am senzatia ca adevarata zi nationala a romanilor este 25 Decembrie pe care acestia o sarbatoresc neincetat de aproape 2 000 de ani.

.

 Mihai Fuca-Tomescu .

 

0 comentarii2457 vizualizări02 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0