Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
MINERITUL IN PRESA VREMII .

Diminetile  reci din ultima vreme care incearca sa ne insurubeze in atmosfera sarbatorilor de iarna, mi-a oferit  prilejul ca la gura sobei sa creez  un  arc peste timp  si  sa  ancorez realitatea zilelor noastre in  atmosfera acelor timpuri.  Asadar, dam filmul cu aproape o  jumatate  de  secol inapoi  si ne oprim in anul 1967 cand potrivit  "organului " Comitetului Regional Cluj al P.C.R. si  al Sfatului  Popular  Regional (ca tot suntem in pragul regionalizarilor si al Craciunului ) - FACLIA -informa  publicul  avid  de  informatii  "de la centru " ca,  citez ,  "Un imperativ al anului1967-INVESTITIILE ".

Mi-am adus aminte atunci ca ne aflam in cel de-al doilea an al cincinalului , care inca nu se indeplinea totusi  in patru ani si  jumatate  si  imediat m-am cuplat la acelasi aspect  al anului 2013 . Descopar  astfel  ca ma  aflu  intre  doua  linii  care nu se vor  atinge in veci !!  Repede  imi  pun intrebarea  DE CE ?  Pur  si simplu,  in obiectivele "cincinalului " actual nu sunt prevederi care sa catalizeze  fortele  catre  acest domeniu. Revenind la anul de referinta 1967 , aflu ca la Cluj, exista asa numita  Intreprindere  Miniera  Cluj , care la umbra celor  aproape 100 de milioane lei, va da in exploatare  noi  zacaminte de minereuri  metalifere si  nemetalifere, largind  in  acelasi  timp  si capacitatea  de  prelucrare  a  noilor  zacaminte . Punerea  in  valoare  a noi rezerve  de  minereu de catre clujeni, m-a adus din nou cu picioarele pe pamantul drag al patriei jefuite. Ma transform instantaneu intro minge de ping-pong si culisez intre anul 1967 -2013 . Ma gandesc la faptul  ca  Suncuiusul  si  Aghiresul  duduiau atunci , din pacate nu sunt in masura acum sa afirm acelasi lucru, de teama sa nu gresesc. Cu siguranta nu gresesc atunci cand afirm ca actualii politicieni-parlamentari (majoritatea dintre ei ) se aflau cu 46 de ani in urma  pe "alte meleaguri", iar viitorii politicieni-parlamentari, INCA nu s-au nascut. Pentru ei va fi mai usor, Romania nu va mai avea nimic de prezentat peste 46 de ani, asa ca munca ideologica a generatiei viitoare o sa para o simpla joaca de copii.

                  Mori cu zile  cand  citesti ca in  urma cu  46  de  ani, se  luau  din  timp  masurile pentru  asigurarea  documentatiilor  tehnice  in  vedera   deschiderii  finantarilor  iar  repartitia "finantelor se facea pe trimestru, semestru sau mai stiu eu cand. Acum  au  disparut  finantele, planurile , trimestrul  a  intrat  in  semestru , semestrul  in  an , iar  anul in  "Campanii pre si electorale" unde  intra de altfel  si  banii  nostri.  Care  forta de  munca, ce  folosire  a ei  pentru realizarea.....CARUI  obiectiv ?......sunt intrebari care fac o trimitere la cartile sfinte si suna asa : CREDE SI NU CERCETA"

 

       P. SANGEORZAN.

.

Foto - arhiva Bistritanews.ro

0 comentarii2464 vizualizări04 decembrie 2013
rss 2.0
rss 2.0