Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Tehnicile secrete pentru controlarea opiniei publice si a dezbaterilor de pe forumuri folosite in SUA.

In data de 12 iulie anul trecut, site-ul Cryptome, un fel de precursor al WikiLeaks, care publica documente pe care guvernele si corporatiile nu ar dori sa le vada pe net, a postat explicatiile tehnice si marturiile unui ex-agent COINTELPRO. COINTELPRO este o organizatie legata de FBI-ul din SUA, a carei misiune era de a dezinforma si de a insela grupurile de activisti. Oficial, COINTELPRO a disparut in ’71, dar organizatia si-a schimbat doar numele. In prezent se mai adauga si modul conventional de infiltrare in grupurile activiste dar si in cele guvernamentale care presteaza pe Internet, pentru a ingropa bazaitul care deranjeaza si a "curata" forumurile.

La data de 18 iulie, dovezile de la Cryptome au fost postate mai intai pe Slashdot de catre un contributor mai vechi. Si, lucru ciudat, postarea a fost cenzurata. Aceasta este motivul pentru care subiectul mi-a atras atentia.

Acest document scoate la lumina zilei toate tehnicile folosite de catre guverne, dezinformatori, de catre cei care fac politica, etc. pe net dar si in viata reala, pentru a-si discredita adversarii si a ingropa subiectele sensibile.

Acest lucru este foarte raspandit in SUA, dar ar fi o greseala sa credem ca astfel de practici nu se regasesc si in Franta.

Este un document foarte instructiv si pe masura ce-l citeam realizam faptul ca eu devenisem deja dovada acestor manipulari. La televizor, in dezbaterile politice, in interviurile din ziare, dar cel mai tulburator in cadrul comentariilor de pe site-ul meu sau al altora sau pe Twitter. Fara a deveni paranoic, acum ma intreb daca unii oameni care tocmai au postat si semanat indoiala la unele din articolele mele mai "sensibile" sunt doar niste troli care se plictisesc sau agenti de dezinformare ?

Dar asta e putin important … Cititi acest document putin cam lung dar pasionant, care va va permite  sa "detectati" tentativele ulterioare de manipulare la care suntem toti supusi, fie atunci cand avem o opinie, fie ca simpli spectatori.

Tehnici pentru manipularea forumurilor pe Internet:

Exista mai multe tehnici dedicate controlului si manipularii  unui forum pe internet, indiferent de continutul sau de oamenii care discuta. Vom vedea fiecare tehnica si vom demonstra ca este suficient un numar minim de etape pentru a prelua in mod eficient controlul  unui "forum necontrolabil".

 

Tehnica 1 - "FORUMUL CULISANT" ("FORUM SLIDING" -  forum care "curge")

Daca a fost postat pe forum un subiect foarte sensibil, de natura critica, acesta poate fi rapid eliminat prin metoda "forumului culisant". In cadrul acestei tehnici, cei care manipuleaza forumul posteaza imediat, discret, un numar de "subiecte" care nu au legatura cu cel sensibil si care sunt lasate apoi sa stationeze, sa se invecheasca, impingand in jos subiectul sensibil, facandu-l astfel greu vizibil pe ecranul calculatorului. Ca sa se poata declansa "toboganul forumului culisant" si pentru a "spala" postarea critica, este nevoie de conturi false de pe care sa se posteze pe rand diverse subiecte, acoperind astfel manipularea facuta sub ochii publicului. Desi este dificil sau imposibil sa se cenzureze un mesaj sensibil, acum este pierdut intr-o mare de postari inutile si independente.

Tehnica 2 - RUPEREA CONSENSULUI ("CONSENSUS CRACKING") A doua tehnica eficienta este "ruperea consensului". Daca doriti sa distrugeti un consens, tehnica folosita este urmatoarea : de pe un cont fals, postati un mesaj. Acest mesaj apare ca fiind legitim si corect, dar partea sensibila este ca afirmatia are o ipoteza foarte fragila, fara dovezi care sa sustina ceea ce este scris. Dupa ce ati postat acest mesaj, prin alte conturi false introduceti lent raspunsuri in favoarea acestui subiect. Este imperios necesar sa fie reprezentate ambele parti, in asa fel incat cititorul neavizat sa nu poata determina care parte detine adevarul. Pe masura ce apar postarile si raspunsurile la ele, proba "forte" sau dezinformarea este incetul cu incetul atribuita dvs. Astfel, cititorul neavizat va avea  probabil, aceeasi pozitie ca si dvs. Daca pozitia cititorului neavizat este impotriva pozitiei dvs., cel mai probabil este ca ea sa fie ignorata. Cu toate acestea, in unele cazuri in care membrii forumului sunt foarte educati si pot contracara dezinformarea cu fapte reale si link-uri catre alte site-uri, se poate abandona "spargerea consensului" si demara un "forum culisant".

Tehnica 3 - "DILUAREA TEMEI" ("TOPIC DILUTION")

Diluarea temei este eficienta nu doar in locul forumului culisant, dar este si foarte utila pentru a indrepta atentia cititorilor catre probleme fara legatura cu subiectul, si non-productive. Este vorba de o tehnica critica si foarte utila cu scopul obtinerii unui CONSUM DE RESURSE. Implementand un flux continuu de postari fara legatura intre ele, distragand si perturband atentia (trolling), cititorii forumului constata ca productivitatea lor este stopata. Daca intensitatea diluarii graduale este suficient de puternica, cititorii vor inceta sa mai cerceteze si vor trece la modul de discutie simplificat, de tip "barfa". In acest mod faptele pot fi pur si simplu eliminate si inlocuite cu presupuneri si speculatii profane. Cu cat cititorii sunt mai putin informati, cu atat este usor si mai eficient sa se controleze intregul grup in directia dorita. Trebuie remarcat faptul ca trebuie facut un studiu pentru a determina capacitatile psihologice ale membrilor forumului precum si nivelul de educatie pentru a sti pana la ce nivel se poate "apasa pe buton". Mergand prea repede si prea departe "off topic", se poate declansa cenzura unui moderator al forumului.

Tehnica 4 - "COLECTAREA DE INFORMATII" Colectarea de informatii este foarte eficienta  pentru a determina nivelul psihologic al membrilor forumului si a strange toate informatiile care pot fi folosite impotriva lor. In cadrul acestei tehnici se posteaza intr-un mediu pozitiv un subiect  de tipul : "eu iti arat ceea ce am (ce pot, ce stiu), arata-mi si tu, la randul tau, ce poti (ce ai, ce stii)". Datorita numarului mare de raspunsuri furnizate este posibil sa se compileze si sa se construiasca mai multe informatii statistice. Ca exemplu se poate posta un subiect de tipul : "care este arma ta preferata", incurajand astfel membrii forumului sa-si spuna parerea. In acest fel, folosind procentajul inversat, este posibil sa se determine de pe forum cine detine o arma de foc sau cine o detine intr-o maniera ilegala. Aceeasi metoda poate fi folosita de un membru, postand orice intrebare de genul "care este tehnica ta preferata pentru …". Multumita acestor raspunsuri se pot studia diverse metode, iar altele se pot imbunatati.

Tehnica 5 - "TROLLINGUL  ENERVAT"

Statistic, exista intotdeauna un procent de membri pe forum mai predispusi la violenta. Cu scopul de a sti cine sunt acesti oameni, este necesar sa se posteze o fotografie pe forum, care va incita in mod deliberat o puternica reactie psihologica. In acest fel se poate identifica in mod eficient individul cel mai violent din grup si poate fi urmarit prin intermediul IP-ului sau. Pentru a realiza acest lucru, pur si simplu se posteaza un link catre un video cu un ofiter de politie care comite un abuz de putere impotriva unui individ nevinovat. Statistic, dintr-un milion de politisti din America, exista intotdeauna unul sau doi care pot fi prinsi intr-o ipostaza de abuz de putere, activitate care poate fi apoi folosita cu scopul strangerii de informatii - fara a fi nevoie de a mai "simula" un film fals. Aceasta metoda este extrem de eficienta, si cu cat clipul video este mai violent, cu atat metoda mai eficienta. Uneori este util sa "influentezi" forumul dandu-ti singur raspunsuri violente la propriile mesaje, batandu-ti joc de ceea ce cred autoritatile ! Facand acest lucru si demonstrand astfel ca nu iti este frica, ceilalti membri ai forumului, mai discreti si non-violenti, pot sa-si dezvaluiasca  adevaratele lor intentii. Acest lucru poate fi apoi utilizat in instanta in cazul in care urmeaza un proces.

Tehnica  6 - "CASTIGA CONTROLUL TOTAL"

Este important sa insisti si sa manipulezi in mod continuu pentru a obtine o pozitie de moderator al forumului. Odata ce ai obtinut aceasta pozitie, forumul poate fi controlat eficient si in liniste prin eliminarea postarilor nefavorabile - putand eventual ghida forumul spre un esec total, provocand o lipsa de interes din partea publicului. Aceasta este "victoria finala", deoarece forumul nu mai este atractiv pentru public, pentru ca nu mai este util pentru mentinerea libertatilor lor. In functie de nivelul de control pe care il detii, poti conduce in mod deliberat forumul spre victoria ta, prin cenzurarea postarilor, suprimarea  membrilor, deconectand in mod accidental forumul din online. In acest fel forumul poate fi ucis rapid. Cu toate acestea, nu este intotdeauna interesant sa se omoare un forum, intrucat poate fi transformat intr-un fel de "borcan cu miere" pentru a centraliza, absorbi si reorienta noii veniti, pentru ca apoi sa fie utilizati pentru nevoile si sub controlul tau.

 

CONCLUZIE 

Este bine sa iti amintesti mereu ca aceste tehnici sunt eficiente doar in cazul in care participantii la forum NU LE CUNOSC. Odata ce acestia au fost informati, operatiunea poate esua complet, iar forumul va deveni incontrolabil. In acest moment, alte alternative ar trebui sa fie luate in considerare, cum ar fi initierea unei false probleme judiciare pentru a inchide pur si simplu forumul si a-l deconecta din online. Acest lucru nu este de dorit, deoarece va impiedica organele de stat sa monitorizeze procentul din populatie care actioneaza contra ordinii publice. (mai bine zis, a celor care se opun falselor elite care distrug neamurile in sanul carora acestea s-au aciuiat - nb ). Se pot utiliza si dezvolta bineinteles si alte tehnici, iar pe masura ce dezvolti o noua tehnica de infiltrare si control, este imperativ sa le impartasesti cu coodonatorii domeniului.

 

 

 


Cele 25 de reguli ale  dezinformarii
 Nota: Prima regula si ultimele cinci (sau sase, in functie de situatie) nu sunt, in general, direct aplicabile de catre dezinformatorul traditional. Aceste norme sunt, in general, mai des folosite direct de catre dirijorii si actorii-cheie care fac planificarea strategica a unor conspiratii criminale.

1. Nu vedea nimic, nu auzi nimic, nu spune nimic. In ciuda faptului ca ai putea sti, nu vorbi - mai ales daca esti o persoana publica, un jurnalist, un politician, etc. Daca o fapta nu a fost raportata, inseamna ca ea nici nu s-a intamplat si deci, persona nu va trebui sa se confrunte cu aceasta problema.

2. Devino neincrezator si indignat. Evita discutarea problemelor-cheie, si in schimb concentreaza-te asupra problemelor secundare care pot fi utilizate pentru criticarea anumitor grupuri sau teme sacrosancte. Acest lucru este de asemenea cunoscut si ca subterfugiul : "Cum de indraznesti…".

3. Creaza, genereaza barfa. Evita sa vorbesti despre probleme in amanunt, nu tine cont de locuri sau de probe intr-o atmosfera plina de zvonuri pure si de acuzatii violente. Aceasta metoda functioneaza bine in special cand exista o presa tacuta, pentru ca publicul nu poate verifica faptele pe care aceste zvonuri le catalogheaza drept "discutabile". Daca poti stabili o relatie intre documentul / problema in cauza cu internetul, folositi-o pentru a-l cataloga drept "zvon" care provine de la "un grup de copii de pe internet", care nu poate avea nicio baza in realitate.

4. Utilizeaza un argument de tipul "sperietoare". Gaseste unul si creaza un element in argumentatia adversarului pe care il poti contracara cu usurinta pentru a te credibiliza si a ridiculiza adversarul. Fie creezi o problema a carei existenta o insinuezi bazandu-te pe interpretarea adversarului/sau a exagerarii adversarulu/sau gasesti ceva, pe loc, fie selectezi veriga cea mai slaba dintre aspectele cele mai vulnerabile. Amplifica-le impactul lor si distruge-le, discreditand astfel toate acuzatiile, atat pe cele reale cat si pe cele fabricate, evitand in acelasi timp sa vorbesti despre veritabilele probleme.

5. Inlatura-ti adversarii acordandu-le porecle si ridiculizandu-i.Aceasta metoda mai este cunoscuta drept stratagema "ataca mesagerul", cu toate ca si alte metode sunt variante ale acestei abordari. Adversarii sunt asociati cu nume putin onorante cum ar fi "nebun", "partizan al dreptei", "liberal", "partizan al stangii", "terorist", "obsedat de teoria comploturilor", "radical", "militian", "rasist", "fanatic religios", "deviant sexual", "alcoolic" si multe altele. Acest lucru va impiedica noii forumisti sa se alature adversarilor sai, temandu-se ca vor fi tratati in acelasi mod. Ca urmare, acestia nu vor vorbi despre problemele reale.

6. "Loveste si fugi".Dezinformatorul, pe orice forum public, poate sa-si atace scurt adversarul sau pozitia acestuia, apoi sa fuga inainte ca raspunsul sa fie publicat, sau pur si simplu sa-l ignore. Acest lucru functioneaza extrem de bine pe internet in mediile de tip semnale de la cititori catre editor, in care poate fi folosit un flux continuu de identitati noi pentru a evita explicarea criticilor si argumentelor. Faci pur si simplu o acuzatie sau lansezi un alt atac, nu vorbesti despre problemele reale si nu raspunzi niciodata, pentru ca in acest fel ai acorda credit punctului de vedere al adversarului. 

7. Motive de interogare (indoiala). Amplifica orice fapt care ar putea sugera ideea ca adversarul militeaza in favoarea unei alte parti. In acest fel vei evita discutarea problemelelor si vei obliga acuzatorul sa intre in defensiva.

8. Invoca autoritatea. Pretinde ca esti parte a autoritatii sau asociaza-te ei folosind limbajul si terminologia acesteia pentru a ilustra ca esti "cel care le stie pe toate". Discrediteaza problema fara a vorbi de fapt despre ea si fara a demonstra de ce, sau a cita vreo sursa.

9. Fa pe prostul. Nu conteaza argumentele sau dovezile care se pun pe masa, important este sa eviti discutarea lor sau sa le discreditezi, mentionand ca n-au niciun sens, nu contin nicio proba, nu sunt de niciun interes, sau sunt ilogice. Amesteca bine lucrurile pentru a obtine un efect maxim.

10. Asociaza criticile adversarului cu stirile vechi. Este un fel de derivat al argumentului "sperietoare", un fel de investitie pentru viitor in cazul in care problema nu poate fi usor controlata. Lucreaza anticipat pentru a mentine controlul. Astfel, dezinformatorul lanseaza un argument "sperietoare" si lasa apoi sa reiasa ca se va ocupa in curand de acesta in cadrul planului alternativ (planul B). Astfel, acuzatiile sau criticile care urmeaza, indiferent daca sunt valabile sau nu, vor fi in general asociate cu cele anterioare si considerate pur si simplu o reluare a lor, fara a mai fi necesar sa se ocupe de ele - este chiar mai bine daca adversarul este acelasi cu cel de la inceput.

11. Stabileste un plan B si bazeaza-te  pe el. Utilizeaza o problema minora sau un element real si scoate-o la "drumul mare" (fa-o publica). "Marturiseste" cu vigoare ca ai facut o eroare inocenta si ca adversarii tai au profitat de aceasta oportunitate, au amplificat-o si dirijat-o, dandu-i conotatii care implica lucruri necinstite si care, desigur, "nu exista". Unele persoane pot reveni mai tarziu cerand cu vigoare, public, "sa se puna capat acestui nonsens", deoarece s-a facut deja "ceea ce trebuia facut". Daca este bine realizata, aceasta tehnica il poate ajuta pe dezinformator sa castige simpatie si respect pentru ca a dat lucrurile in vileag si "si-a marturisit" greselile, fara a aborda insa alte probleme mult mai grave.

12. Enigmele nu au solutie. Dezinformatorul pretinde ca afacerea este prea complicata pentru a fi rezolvata, scotand in evidenta multitudinea de persoane si evenimente implicate. Acest lucru va face ca orice interes al altora pentru acea problema sa se piarda.

13. Logica de tip "Alice in Tara Minunilor". Evita sa discuti despre probleme, rationand invers sau utilizand o logica deductiva care neaga orice fapt real important.

14. Cere solutii complete. Evita sa vorbesti despre probleme, solicitand adversarilor rezolvarea completa a unui caz. Este o stratagema care functioneaza cel mai bine impreuna cu problemele de la punctul 10.

15. Fa ca faptele sa corespunda unor concluzii alternative. Acest lucru necesita o gandire creativa, cu exceptia cazului in care cazul a fost planificat in prealabil cu un plan B.

16. Fa ca sa dispara probele si martorii. Daca ele nu exista, inseamna ca nu exista o fapta, si deci nici o problema care sa fie abordata.

17. Schimba subiectul. In general, folosind una dintre celelalte stratageme enumerate  aici, gaseste o modalitate de a da discutia la o parte, prin comentarii mai ascutite si controverse, in speranta de a deturna atentia catre un subiect mai usor de gestionat. Aceasta functioneaza bine mai ales cu oameni care pot "dezbate" impreuna cu tine un subiect nou, polarizand discutia inspre altceva, in scopul evitarii dezbaterii problemelor-cheie.

18. Antagonizeaza si provoaca adversarii, dandu-le un atac emotional. Daca nu poti face nimic altceva, ia-te la cearta si bate-ti joc de adversarii tai, fortandu-i sa raspunda intr-o maniera emotionala, ceea ce ii va face sa arate ca niste oameni prosti si mult prea motivati. Nu numai ca astfel vei evita sa vorbesti despre problemele importante, dar daca raspunsul adversarului privind subiectul este emotional, vei putea mai tarziu sa eviti problema concentrandu-te pe : "oh, cat sunt de sensibili, cum sa ma incumet a-i critica ?".

19. Ignora dovezile prezentate si solicita dovezi imposibile. Este probabil o varianta a regulii de "a face pe prostul". In ciuda dovezilor care sunt prezentate de catre adversar pe un forum public, sustine ca probele nu sunt admisibile si cere probe imposibil de gasit pentru adversar (ele pot exista, dar nu sunt disponibile sau sunt cunoscute ca fiind ceva usor de distrus sau falsificat, ca o arma a crimei). Cu scopul de a evita complet discutarea problemelor, ar putea fi necesar sa discreditezi in mod categoric mass-media sau cartile, sa refuzi ideea ca martorii sunt acceptabili si chiar sa negi declaratiile facute de catre guvern sau alte autoritati.

20. Dovezi false. Introdu cat poti de repede noi dovezi false sau indicii proiectate si fabricate care sunt in conflict cu observatiile si argumentele partii adverse - un instrument practic pentru a neutraliza problemele sensibile sau pentru a impiedica concluziile. Aceasta functioneaza chiar mai bine pentru infractiunile pentru care faptele nu se pot distinge de dovezile false.

21. Apeleaza la un juriu de acuzare, un procuror special sau alt organism autorizat de ancheta. Rastoarna procesul in favoarea ta si neutralizeaza eficient problemele sensibile fara sa deschizi discutia. Dupa ce s-au adunat dovezile si declaratiile, trebuie sa fie pastrate secrete pentru a fi bine gestionate. De exemplu, daca esti in cardasie cu procurorul, juriului i se pot refuza pur si simplu si toate dovezile relevante se vor sigila, facandu-le inutilizabile pentru investigatii viitoare. Odata ce s-a ajuns la un verdict favorabil, problema poate fi considerata incheiata in mod oficial. In general, aceasta tehnica este aplicata pentru a transforma vinovatul in inocent, dar poate fi utilizata si pentru a sustine acuzatii atunci cand se insceneaza ceva contra victimei.

22. Fabrica un adevar nou. Creaza propriile grupuri de experti, autori, lideri sau oameni cu influenta capabili sa inventeze ceva nou si diferit prin cercetare stiintifica, investigatii sociale sau dovezi favorabile. In cazul in care ai neaparata nevoie sa abordezi problemele, o vei face profesionist, prin persoane autorizate.

23. Distrage atentia maselor cat se poate de mult. Daca cele de mai sus nu functioneaza, pentru a tine oamenii departe de problemele sensibile, sau pentru a preveni o acoperire mediatica nedorita a evenimentelor, cum ar fi de exemplu procesele, creaza povesti si mai mari (sau le trateaza-le ca si cum ar fi mari) pentru a indeparta  masele.

24. Tacerea critica. In cazul in care metodele de mai sus nu dau rezultate, ia in considerare eliminarea din circulatie a adversarilor prin solutii definitive cu scopul eliminarii in intregime a nevoii de abordare a problemei. Acest lucru poate fi realizat prin moartea, arestarea si detentia, santajul, distrugerea personalitatii adversarilor datorita scurgerilor de informatii, sau prin distrugerea lor financiara, emotionala sau provocandu-le daune grave de nivel medical.

25. Dispari. Daca esti detinatorul cheii secretelor sau daca esti supus unei presiuni prea mari si simti ca incepe sa devina periculos, paraseste zona.

 

CELE 8 TRASATURI ALE UNUI DEZINFORMATOR:

1)  Evitarea. Nu vorbeste niciodata despre probleme in mod direct si nici nu argumenteaza intr-o maniera constructiva. Evita de obicei citatele sau trimiterile la referinte. Insinueaza in schimb contrariul. Virtual, toata prezentarea sa insinueaza ca autoritatea in materie si expertii nu au nici o credibilitate.

2)  Selectivitatea. Tinde sa-si aleaga cu atentie adversarii, fie aplicand abordarea "loveste si fugi" impotriva comentatorilor simpli care ii sustin pe adversarii sai, fie se concentreza mai serios pe adversarii-cheie care sunt cunoscuti pentru abordarea directa a problemelor. In cazul in care cu un comentator comenteaza prea mult, dar fara succes, isi va schimba focalizarea pentru a-l include si pe acel comentator.

3)  Coincidenta. Dezinformatorul are tendinta de a aparea brusc cand se discuta un subiect controversat, desi n-a mai participat public la o discutie generala despre acesta. De asemenea, are tendinta de a disparea odata ce subiectul nu mai este interesant pentru mase. El este desemnat sa participe la discutie si pleaca atunci cand motivul dispare.

4)  Munca in echipa. Dezinformatorii tind sa functioneze in grupuri cu aceeasi opinie si/sau opinii complementare. Desigur, acest lucru se poate intampla in mod natural pe orice forum public, dar probabil ca va exista un schimb frecvent de opinii mai ales in cazul in care sunt implicati profesionistii. Uneori, un participant se va infiltra in tabara adversa pentru a deveni sursa unui argument de tip sperietoare sau va utiliza alte tehnici concepute sa reduca forta loviturii adversarului.

5)  Anti-conspirationist. Dezinformatorul isi exprima aproape intotdeuna un anumit dispret fata de "teoria conspiratiei" si in general fata de toti cei care nu cred ca JFK nu a fost ucis de LHO. Avand un astfel de dispret pentru teoreticienii conspiratiei, sa nu va intrebati de ce se concentreaza pe apararea singurului subiect, cel al conspiratiei, abordat intr-un nou grup. Unii ar putea crede ca dezinformatorul este acolo pentru a incerca sa demonstreze ca toata lumea e nebuna in legatura cu orice subiect, sau pur si simplu pentru a ignora grupul pentru care isi exprima un asemenea dispret. Sau, unii pot sa concluzioneze ca el are un motiv ascuns pentru care actiunile lor sunt ignorate.

6)  Emotii artificiale. Dezinformatorul are un  sentimentalism ciudat, "artificial", si o piele neobisnuit de groasa - o capacitate de a persevera si de a persista chiar si cand se confrunta cu un val de critici coplesitoare si intolerante. Aceasta tehnica vine dintr-un antrenament  de tipul celor de la serviciile de informatii, in care indiferent cat de relevante sunt dovezile, neaga totul si refuza sa reactioneze emotional sau sa se implice. Pentru un expert in dezinformare emotiile pot aparea ca artificiale. Oamenii obisnuiti, atunci cand raspund cu furie, de exemplu, isi  exprima animozitatea prin respingere. Dezinformatorul profesionist va avea in general probleme pentru a-si mentine imaginea, publicul fiind capricios in privinta pretinselor emotii si stilului de comunicare calm si impasibil. E doar o meserie si cateodata se pare ca nu sunt capabili sa-si "joace rolul". La un moment dat pot avea un acces de furie, apoi pot exprima un dezinteres total si din nou  un acces de furie (un yo-yo emotional). Avand pielea groasa, niciun val coplesitor de critici nu-l va descuraja sa-si faca meseria si va continua sa utilizeze aceleasi tehnici obisnuite, fara nicio ajustare. In mod obisnuit, un individ rational, primind  atatea critici, isi face cu adevarat griji despre ce pot crede ceilalti despre el si va incerca sa-si imbunatateasca stilul de comunicare sau pur si simplu va renunta.

7)  Incoerent. Dezinformatorul are, de asemenea, tendinta de a face greseli care tradeaza adevaratele sale motivatii. Acest lucru se poate datora faptului ca nici el nu stie cu adevarat subiectul sau pentru ca este un pic "freudian". Am observat ca, de multe ori, dezinformatorul citeaza pur si simplu informatii contradictorii care se neutralizeaza reciproc. De exemplu, unul dintre ei a pretins ca este un pilot al Fortelor Aeriene, insa stilul sau de scriere dovedea lipsa de educatie (ortografie, gramatica, stil incoerent) demonstrand astfel ca nu are studii superioare. Nu cunosc multi piloti ai Fortelor Aeriene fara diploma universitara. Un altul a declarat, printre altele, ca nu stie nimic despre un anumit subiect, sustinand ulterior ca este de fapt expert in materie.

8)  Timpul de raspuns. In cadrul grupurilor de stiri (newsgroups) s-a descoperit recent factorul "timp de raspuns". Exista trei moduri in care funcioneaza, mai ales cand guvernul sau o alta persoana cu o anumita putere este implicata intr-o operatiune de disimulare. 8.a) Orice postare pe un NG scrisa de un suporter care vizeaza adevarul poate duce la un raspuns imediat. Guvernul precum si alte persoane abilitate isi pot permite sa plateasca oameni care sa urmareasca discutia si sa gaseasca o oportunitate de a provoca avarii. Dezinformarea in NG se face numai daca cititorul o doreste. Este necesar un raspuns rapid, altfel vizitatorul poate sesiza adevarul. 8.b) Atunci cand este vorba de un dezinformator direct, prin e-mail de exemplu, intarzierea este necesara si va fi de obicei de minimum 48-72h. Acest lucru permite sa se formeze o echipa care sa se consulte cu privire la adoptarea unui raspuns strategic cu un bun efect si chiar sa "obtina permisiunea" sau instructiunile unei autoritati ierarhic superioare. 8.c) In exemplul 1 de mai sus, pentru grupuri noi, se va intalni adesea cazul in care se pun in aplicare mijloace mai puternice dupa intarzierea de 48-72h. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand solicitantul adevarului si comentariile sale sunt considerate mai importante si au potentialul de a dezvalui adevarul. Astfel, cel care dezvluie adevarul va fi atacat de doua ori pentru acelasi "pacat".

 

CUM SE POATE REPERA UN SPION:

O modalitate de a neutraliza potentialii activisti este de a le oferi posibilitatea apartenentei la un grup care face lucruri rele. De ce?

1)  Nu primeste raspunsuri la mesaje

2)  Isi iroseste o multime de timp

3)  Activistul este frustrat si descurajat

4)  Nu se realizeaza nimic bun

FBI si informatorii sai precum si politistii sub acoperire vor invada orice grup si vor stabili organizatii activiste de tip "bidon". Scopul lor este de a preveni aparitia de miscari reale, de exemplu pro-justitie sau pro-ecologice. Agenti vin in grupuri mici, medii sau mari. Pot proveni din diferite medii etnice. Pot fi barbati sau femei.

Dimensiunea unui grup sau a unei  miscari infiltrate nu este importanta. Potentialul de extindere al miscarii atrage spioni si sabotori. Aceasta brosura prezinta tehnicile utilizate de agenti pentru a incetini lucrurile, pentru a face ca operatiunile sa fie ratate, pentru a distruge miscarile si a supraveghea activistii. Munca agentului este de a impiedica activistii sa paraseasca un astfel de grup, pentru a-i tine sub control.

 

.

.

In anumite situatii, pentru a mentine controlul, agentul ii va spune activistului :

"Tu esti cel care divizeaza miscarea."

[Aici, am inclus motivele psihologice care fac ca aceasta manevra sa functioneze in controlarea oamenilor]

Aceasta va da nastere unui  sentiment de vinovatie. Multi oameni pot fi controlati prin culpabilizare. Agentii stabilesc relatii cu activistii prin intermediul unei deghizari bine cunoscute, precum cea a "dedicarii fata de cauza." Datorita devotamentului lor des proclamat (precum si a actiunilor facute pentru a-l dovedi), atunci cand critica activistii, el sau ea - fiind cu adevarat dedicati miscarii - sunt convinsi ca toate problemele sunt din vina LOR. Acest lucru se explica prin faptul ca cineva cu adevarat dedicat tinde sa creada ca toata lumea are o constiinta si ca nimeni n-ar disimula si nici n-ar minti facand-o "in mod special". E uimitor sa vezi cat de departe pot ajunge agentii cu manipularea unui activist, deoarece activistul va cauta in mod constant scuze in favoarea agentului care se declara in mod regulat drept fidel al cauzei. Desi il suspecteaza ocazional pe agent, ei isi vor pune ochelari de cal in timp ce rationeaza, facand asta inconstient - "nu o face in mod special " … "i-as putea ajuta prin a-l ierta si accepta"… etc.

Agentul ii va spune activistului :

"Esti un conducator !"

Acest lucru ii va permite activistului sa-si imbunateasca increderea in sine. Admiratia sa narcisista fata de propriile sale intentii altruiste/activiste va creste atat de mult incat el sau ea va admira in mod constient declaratiile altruiste ale agentului, care sunt in mod deliberat concepute pentru a le reflecta pe cele ale activistului. Este vorba despre o "falsa identificare rauvoitoare". Acesta este procesul prin care agentul va imita in mod constient sau simula un anumit comportament pentru a incuraja un activist sa se identifice cu el, sporind astfel vulnerabilitatea activistui in raport cu exploatarea sa. Agentul va stimula cele mai subtile concepte despre sine ale activistului.

Activistii si cei care au principii altruiste sunt mai vulnerabili la falsa identificare rauvoitoare, mai ales in timp lucrului cu agentul, cand interactiunile includ probleme legate de abilitatile, cunostintele sau autonomia lor.

Scopul agentului este de a creste empatie generala a activistului fata de agent, printr-un proces de identificare cu false auto-concepte legate de activist.

Cel mai comun exemplu al acestui proces este agentul care-l va complimenta pe activist pentru abilitatile sale, cunostintele si valoarea sa pentru miscare. La un nivel mai subtil, agentul va simula caracteristicile si manierismele activistului. Acest lucru va ajuta la promovarea identificarii prin mimica si sentimente de "infratire" (gemeni). Nu este ceva necunoscut pentru un activist, iubitor de a primi ajutorul si abilitatile de bun agent, ajungand in situatia de a lua in considerare incalcari etice si chiar un comportament ilegal, de fapt fiind in serviciul agentului care-l monitorizeaza.

"Simtul perfectiunii" [un auto-concept] este imbunatatit, si o legatura puternica de empatie este tesuta cu agentul prin imitatii si simulari ale propriei sale investitii narcisiste, a victimei. [Auto-concept] Este vorba, in cazul in care activistul o stie, in adancul sau, de propriul lui devotament fata de cauza, pe care il proiecteaza asupra agentului care "il reflecta".

Activistii vor fi pacaliti, gandind ca agentul le impartaseste sentimentele de identificare si legaturile. In configuratia unei miscari/activism rolurile sociale jucate de activisti in confruntarea vis-à-vis de societate/guvern, incurajezeaza procesul de separare intrapsihica continua, astfel incat "aliantele-gemeni" intre activist si agent pot face sectoare intregi ale perceptiei realitatii inaccesibile activistului. Ei, literalmente, "pierd contactul cu realitatea".

Activistii care isi neaga propriile investitii narcisiste [nu au o idee foarte buna despre propriile lor concepte si CARE sunt aceste concepte] si care in mod constient se percep ca "ajutoare" dotate cu un oarecare altruism sunt extrem de vulnerabili la simularile afective (emotionale) ale agentului de monitorizare.

Empatia este incurajata de activist, prin exprimarea vizibila a afectiunii. Prezenta lacrimilor, a tristetii, a dorintei, a remuscarii, a vinei, pot declansa in activistul orientat spre ajutorare un puternic sentiment de compasiune, in acelasi timp cu cresterea inconstienta a investitiei narcisiste in sine .

Exprimarea unor astfel de afectiuni simulate pot fi destul de irezistibile pentru cel caruia i se adreseaza, si dificil de deosebit de o emotie profunda.

Acest lucru poate fi de obicei identificat prin doua evenimente: in primul rand, activistul care si-a analizat propriile radacini narcisiste si este constient de potentialul sau de a deveni "dependent emotional", va fi capabil sa ramana calm si indiferent fata de aceste efuziuni emotionala din partea agentului.

In urma aceastei atitudini linistite si insensibile, al doilea eveniment se va intampla: agentul va reactiona prea repede la o astfel de expresie afectiva, lasand activistului o impresie de tipul "piesa s-a incheiat, cortina a cazut", iar inselaciunea, pentru moment, s-a incheiat. Atunci agentul se va indrepta rapid spre urmatoarea victima/activist.

Faptul este ca miscarea nu are nevoie de un lider, ea are nevoie de ANIMATORI (persoane care se ocupa de facut una-alta). "Urmati liderul" este o pierdere de timp.

Un agent bun va dori sa-si intalneasca victima cat mai des posibil. El sau ea va vorbi foarte mult fara sa spuna nimic. Unii se pot astepta la un atac violent prin discutii lungi si fara noima.

Unii agenti uzeaza de tehnici insistente, arogante sau defensive:

1)  Perturbarea ordinii de zi

2)  Deturnarea discutiei

3)   Intreruperi in mod repetat

4)   Falsa ignoranta

5)   Lansarea unei acuzatii nefondate impotriva unei persoane

Numirea cuiva drept rasist, de exemplu. Aceasta tactica este folosita pentru a discredita pe cineva in ochii altor membri ai grupului. Sabotorii Unii sabotori se pretind a fi activisti. Ei (sau ele) vor :

1)  Scrie pliante enciclopedice (in prezent, site-uri web)

2)  Printa pliante numai in limba engleza

3)  Organiza demonstratii in locuri de care nimeni nu este interesat

4)  Solicita finantarea din partea oamenilor bogati in loc de a cauta sprijin de la clasa de mijloc

5)  Face pancarte cu prea multe cuvinte confuze

6)  Complica problemele

7)  Formula revendicari eronate

8)  Compromite obiectivul

9)  Tine discutii interminabile care vor duce la pierdere de timp pentru toata lumea. Agentul poate insoti aceste discutii fara sfarsit cu bautura, droguri sau alte distractii, pentru a incetini activitatea activistilor.

Provocatorii

1)  Doresc sa stabileasca "liderii" pentru a-i pune pe pozitii, in scopul de a opri miscarea

2)  Sugereaza sa faca lucruri stupide, ilegale, pentru a crea probleme activistilor

3)  Incurajeaza militantismul

4)  Vor sa batjocoreasca autoritatea

5)  Incearca sa compromita valorile activistilor

6)  Incearca sa instige la violenta. Activismul vrea mereu sa fie non-violent.

7)  Incearca sa provoace o revolta printre oameni nepregatiti sa interpreteze raspunsul autoritatilor

Informatorii

1)  Vor ca toata lumea sa se inscrie undeva

2)  Pun o multime de intrebari (colectare de informatii)

3)  Vor sa stie la ce evenimente si-au planificat participarea activistii

4)  Incearca sa-l faca pe activist sa se apere, pentru a-i identifica convingerile, obiectivele si nivelul de angajament

Recrutarea

Activisti legitimi nu duc un dialog prelungit cu cei recrutati. Actiunile lor, credintele si obiectivele vorbesc de la sine. Grupurile care recruteaza dupa sistem misionar, militar sau de tip partid politic sunt miscari false sau miscari create de agentii.

Urmarirea

INTOTDEAUNA trebuie sa presupunem ca suntem sub supraveghere. In acest moment, daca NU ESTI sub supraveghere, nu esti un activist foarte bun!

Tactici de intimidare

Ei le folosesc.

Astfel de tactici includ calomnia, injuriile, amenintarile, apropierea de activistii nemultumiti sau ingrijorati pentru a-i convinge (prin tactici de psihologie descrise mai sus) sa se intoarca impotriva miscarii si sa depuna marturii false impotriva fostilor lor colegi. Ei vor planta substante ilegale la domiciliul activistilor si vor monta o arestare ; vor planta informatii false si vor inscena o "revelatie", vor trimite scrisori incriminatoare [e-mail] in numele activistilor, si mult mai multe. Vor face cam tot ceea ce societatea le va permite.

Aceasta brosura nu acopera toate tehnicile folosite de agentii pentru a sabota vietile activistilor sinceri si dedicati.

In cazul in care un agent este "expus", el sau ea va fi transferat(a) sau inlocuit(a).

COINTELPRO este inca in functiune astazi sub un nume de cod diferit. El nu mai apare in scripte pentru a se evita sa fie descoperita ilegalitatea ingradirii libertatii de informare.

Scopul programului de contraspionaj al FBI: expune, perturba, deviaza, discrediteaza si neutralizeaza persoanele pe care FBI-ul le considera opuse intereselor nationale. "Securitate nationala" se refera la securitatea asa cum este ea stabilita de catre FBI, pentru a preveni oamenii sa fie informati cu privire la lucrurile vicioase efectuate de acesta, cu incalcarea libertatilor civile ale persoanelor.

Pe scurt: 17 tehnici pentru a ingropa adevarul:

Acuzatii puternice si credibile de desfasurare a unor activitati criminale pot darama un guvern. Cand guvernul nu are o aparare eficienta si bazata pe dovezi, alte tehnici trebuie sa fie angajate. Succesul acestor tehnici depinde in mare masura de o presa cooperanta si complezenta mai degraba decat de o simpla opozitie simbolica.

1. Pastreaza tacerea. Ce nu apare la stiri nu s-a intamplat, nu exista.

2. Indignarea regizata. De asemenea, cunoscuta sub numele de stratagema "Cum de indraznesti ?".

3. Califica toate acuzatiile ca fiind "zvonuri" sau, mai bine, de "zvonuri zevzece". Daca, in ciuda lipsei de informatii, publicul este totusi la curent cu anumite fapte suspecte, acesata este numai datorita "zvonurilor". (In cazul in care acestia au tendinta de a crede "zvonurile", este, probabil, fiindca sunt pur si simplu "paranoici" sau "isterici").

4. Demoleaza argumentul sperietoare. Nu te ocupa decat de cele mai slabe aspecte ale celor mai slabe acuzatiii. Chiar mai bine, creaza propriul argument sperietoare. Inventeaza zvonuri nebunesti false (sau creaza povesti false) si lanseaza-le atunci cand par sa discrediteze toate acuzatiile, fie ele reale sau fanteziste.

5. Foloseste cuvinte precum "teoretician al conspiratiei", "scandalagiu", "morocanos", "nebun", "smintit", si, desigur, "barfitor", pentru a descrie scepticii. Asigura-te ca vei folosi verbe puternice si adjective atunci cand vei caracteriza acuzatiile, si expresii "mai rezonabile" in apararea guvernului si sustinatorilor sai. Trebuie sa fii atent spre a evita discutii deschise cu toate persoanele pe care le-ai calomniat.

6. Contesta motivatiile. Incearca sa marginalizezi criticii, sugerand cu tarie ca ei nu sunt cu adevarat interesati de adevar, ci servesc doar un scop politic sau doresc doar sa obtina  bani.

7. Invoca autoritatea. Aici presa controlata si falsa opozitie pot fi foarte utile.

8. Minimalizeaza acuzatiile ca fiind "vechea placa".

9. Scuipa numai jumatate din ce-ai de zis. Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de "marturisire si evitare".  In acest fel, poti da impresia de sinceritate si onestitate in timp ce iti  recunosti "greselile", dar numai pe cele fara consecinte, si niciuna penala. Aceasta stratagema necesita adesea existenta unui plan B, diferit de cel original.

10. Descrie infractiunile ca fiind, intr-adevar, incredibil de complexe, si dovezile, de negasit.

11. Foloseste rationamentul invers, prin metoda deductiva, ca o razbunare. Cu o deductie riguroasa, dovezile cele mai scandaloase isi pierd toata credibilitatea. Exemplu: Avem o presa complet libera. Daca exista dovezi care sa ateste ca scrisoarea de "sinucidere" a lui Vince Foster ar fi fost falsificata, ar fi spus-o.  Ei n-au dat aceasta stire, astfel incat nu exista nicio astfel de dovada.

12. Cere scepticilor sa rezolve complet crima. Exemplu: Daca Foster a fost ucis, cine l-a ucis, si de ce?

13. Schimba subiectul. Aceasta tehnica include crearea si/sau publicarea de distrageri.

14. Spune despre faptele incriminatoare usoare, dar nu mai face nimic in plus. Aceasta este adesea comparata cu tactica "musca si fugi".

15. Minte sincer, cu nerusinare. Una dintre cele mai eficiente modalitati de a face acest lucru este de a atribui "faptele" oferite publicului unei surse cu un nume plauzibil, dar anonima.

16. Pentru a extinde un pic mai mult punctele 4 si 5, fa astfel incat proprii acoliti "sa demaste ei insisi scandaluri si apere cauze populare". Sarcina lor este de a contracara adversarii reali si de a trage suturi pe tot terenul. O alternativa este sa platesti oameni bogati pentru asa ceva. Ei vor pretinde ca isi cheltuie banii lor proprii.

17. Inunda Internetul cu agenti. Acesta este raspunsul la intrebarea, "ce l-ar putea impinge pe cineva sa-si petreaca ore intregi pe forumuri de stiri de pe Internet pentru a apara guvernul si/sau presa si sa discrediteze critica autentica ?" Autoritatile nu au suficienti aparatori prin ziare, reviste, radiouri si televiziuni ? Unii ar putea crede ca refuzul de a publica scrisori critice si apelurile serioase sau interzicerea unor talk-show la radio este suficient ca si control, dar se pare ca nu este cazul.

 

http://deveghepatriei.wordpress.com

.

Material primit la redactie.

 

 

1 comentariu2492 vizualizări04 ianuarie 2014
rss 2.0
rss 2.0