Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
TRAGEDIE IN STIL BISTRITEAN.

Vorba cantecului, "s-au vazut, s-au placut si s-au luat". Asa s-a intamplat cu ani in urma acestui eveniment fericit, cand doi tineri bistriteni si-au unit destinele spre bucuria parintilor lor. Viata parea ca le surade si ca nici un nor nu o sa le umbreasca fericirea. EA lucra in invatamant, iar EL era un transportator de marfuri si contribuia esential la bunastarea familiei. Iubirea lor s-a concretizat in venirea pe lume a unui baietel si a unei fetite care au devenit lumina ochilor celor doi parinti. Bucurie fara margini in familiile celor doi tineri, bunicii nu mai stiau cum sa-si dezmierde nepoteii care cresteau repede ca Fat Frumos din lacrima. Cine se gandea atunci ca acele lacrimi ale bucuriei se vor transforma mai tarziu in lacrimi ale deznadejdii si durerii fara margini.                                                                                                                                               Tanara educatoare, din dorinta de a-i avea pe copii cat mai aproape, a incercat si din pacate a si reusit sa-si indeparteze parintii si socrii. Un fel de egoism atroce care a ros incet, incet din temelii acea fundatie de piatra ale casei lor. Asa se face ca EL, la indicatiile pretioase ale EI nu si-a mai vizitat parintii, neglijandu-i tot mai mult. Vremea a trecut pe nesimtite si tot pe nesimtite a intervenit intre cei doi raceala!!  Ba mai mult, EL, prin natura serviciului a fost obligat sa stea departe de cei dragi, carora le  trimitea tot mai multi bani, asta ca sa compenseze lipsa lui din sanul familiei. Cand s-a ivit momentul, EL le-a asigurat restului familiei un domiciliu stabil in Spania, acest El Dorado al multor familii de romani, astfel ca EA si copii puteau de-acum sa fie aproape de capul familiei. O bucurie fara margini ii penetra pe membri familiei cand EL, la final de saptamana, era prezent cu bani frumosi la domiciliul lor spaniol de unde isi luau zborul spre destinatii exotice. Desi EA era o "intretinuta", datorita sotului unic aducator de venituri, traia pe picior mare!

Povestea stramba se pare ca de aici si-a avut originea. Avand prea multa libertate de actiune si sub aripa ocrotitoare a  sotului iubitor, EA a schimbat macazul si a trecut la vanatoare de iluzii. Prima de acest gen s-a materializat in "agatarea" unui cetatean roman, din Gherla, un familist aflat in Spania, tot in cautare de venituri substantiale in favoarea celor de acasa. Doamne, cat este de mica lumea, s-au vazut, s-au placut si.....se iubesc, fosta invatatoare parasindu-si domiciliul  conjugal si mutandu-se cu copii cu tot in casa pusa la dispozitie de catre cel care la randul lui si-a uitat atributiile de familist. Colac peste pupaza, EA intr-o buna zi l-a reclamat pe EL ca nu le trimite bani copiilor. Organele spaniole nestiind motivele adevarate ale acestui caz, s-au infatisat la apartamentul sotului pe care l-au arestat si acuzat ulterior de agresiune fizica.

Colac peste pupaza, aceleasi organe, prin hotarare judiciara i-au interzis sa se mai apropie de cei dragi la mai putin de 600 m. Mare tragedie pe capul lui EL care a incercat sa se obisnuiasca cu gandul ca intre EL si copii s-a inaltat un gard invizibil al injustitiei si al nedreptatii. A continuat sa munceasca zi si noapte prin "cele strainataturi" sa castige bani, bani multi pentru cei pe care inca ii mai iubea dar si incerca sa-i uite. Sa uite de rana produsa in sufletul  lui de tata iubitor! Ca totul sa intre in normal, iar familia sa nu sufere, EL chiar i-a facut cadou mamei-cuc o masina, ca EA sa nu se deplaseze "per pedes apostolorum " in deplasarile ei cotidiene, scurtand astfel timpul care o despartea de puii ei.

             In ciuda acestor dovezi de dragoste parinteasca, EL a fost pus la colt de catre sotia-cuc, cea care a uzat de media, prieteni si noi cunostinte spre a-l pune pe EL la coltul infamiei. In fata dovezilor evidente, EL a incercat sa se obisnuiasca cu noua soarta, continuand cu si mai multa ravna sa stoarca bani din piatra seaca, cu gandul ca poate, poate, soarta ii va surade totusi. La singura intalnire avuta cu cei mici, EL a fost pus in fata unui fapt incredibil si cu o rezonanta care lasa profunde urme in inima oricarui om. Intalnirea, care se astepta sa fie una de impacare, a devenit una care punea punct unei situatii fara iesire. Dupa doar cateva luni de la parasirea cuibului de catre mama-cuc, a patra persoana (concubinul din Gherla ) a fost cea pe care cei mici au retinut-o pe retina lor inca in formare de circumvolutiuni. Asa se explica raspunsul fetitei de trei anisori care l-a intrebarea tatalui daca stie cine este el, i-a raspuns....cu numele concubinului mamei-cuc.

                    Norii negri au inceput sa se risipeasca odata cu apropierea sarbatorilor de iarna, cand s-a aflat ca cei doi copii si mama fugara se vor intoarce in tara pentru cateva zile. Momentul revenirii in tara, a generat valuri, valuri de discutii, s-au creat scenarii pentru justificarea sosirii acasa la bunici cu un "strain ". Au fost prezentate variante cat mai plauzibile si non-conforme cu realitatile de pe teren, tocmai bune de inghitit in loc de galustele traditionale servite in seara de Craciun in mijlocul familiei. Strainul binevoitor a fost ridicat in slavi si i s-a urat numai bine pentru gestul onorabil de a-i aduce pe cei trei acasa, laudatul intru domnul neincapandu-si in pene de bucurie. 

                 Odata sosirea fiind "clasificata", au urmat alte probleme organizatorice care tineau de modul in care mama-cuc urma sa-si petreaca noaptea de cumpana intre ani. Parintii ei au acceptat sa ramana cu cei mici, ca EA, sa-si poata petrece revelionul cu.... chipurile.....fostii colegi de scoala. Cine s-ar fi gandit ca in doua familii din Romania, nori  negri ca in Dostoievski  apasa crunt si nemilos pe sufletul unor nevinovati .

Despre venirea acasa, au aflat si parintii fiului parasit si cum era firesc, s-au deplasat la cuscrii nevinovati si nestiutori pentru a-si vedea nepotii. Reactia initiala a celor mici a fost una de respingere, ca urmare a indoctrinarii acestora de catre mama-cuc. Dupa imprietenirea fireasca dintre cele doua tabere si intrebarile care se isca in asemenea ocazii, bunicii au trecut la constatari mult mai tragice. Constatari ce tineau de starea jalnica a sanatatii psihice si fizice a celor doi nepoti "spanioli". Aflat in evidenta criza de sanatate, baietelul a fost prezentat de urgenta unui medic pediatru care i-a prescris tratamentul adecvat situatiei in care acesta se afla. In acest timp, EA, mama-cuc se afla pe ringul de dans al unui local de pe alte meleaguri, in bratele concubinului asteptat la randu-i de familia iubitoare din Gherla. Cate asemanari in toata aceasta poveste, mama-cuc in bratele iubitului in timp ce ala micu' se afla in bratele medicului pediatru.

Dupa noaptea dintre ani, mama-cuc a revenit ca o mama buna... de dans, si-a certat parintii pentru ca au acceptat sa-i lase pe fostii socrii in anturajul nepotilor si ca o femeie care si-a facut treaba pana la capat, s-a imbarcat in masina concubinului "binevoitor", in intentia de a parasi grabnic si nestiuta de nimeni tara care a pregatit-o, care i-a dat de lucru in invatamant si unde l-a gasit pe tatal copiilor ei aflat de Revelion in drum spre tara, dupa o cursa istovitoare facuta pe drumurile Europei.

Surpriza mare a venit de unde se asteptau cel mai putin. De la vama romana, unde in timp ce EA se balansa in bratele iubitului in noaptea de Revelion, vamesii departe de familiile lor isi desfasurau activitatea fara rabat.

Nici prin cele mai negre ganduri nu au crezut ca vor fi opriti la iesirea din Romania. EA, mama-cuc si balerinul-concubin erau cu actele in regula, deci fara motive de retinere, insa vamesii aflati la datorie au avut ceva de spus  in ceea ce priveste soarta celor mici. Neexistand acordul tatalui parasit, vamesii au tras-o pe mama-cuc pe dreapta pana la reglementarea situatiei. Degeaba au fost invocate motive  ce tineau de prezente la  termene fixe in Spania, vamesii au procedat conform cartii si i-au interzis mamei-cuc parasirea Romaniei. Acum, parasita si de concubinul din Gherla, mama-cuc isi varsa oful pentru cele intamplate pe diverse retele de socializare, unde isi prezinta soarta in chip personal, evitand sa-si dezvaluie  tragedia  in lumina adevarata a evenimentelor.

       Iata unde duce goana dupa aur a romanilor, goana dupa imbogatire sau pur si simplu iubirea si incredera fara margini fata de omul de langa tine.

       Este un caz din pacate nu izolat, zeci de copii au ramas orfani dupa plecarea parintilor in strainatate pentru a-si asigura un trai mai bun, au ramas cu sechele dupa zeci de divorturi, accidente irecuperabile si pentru ce ?   Pentru ca fiul ori fiica sa fie c-o "treapta mai domn."-idealul tuturor parintilor sanatosi la cap si suflet.

 .

           V. Sangeorzan.

 

 

 

 

3 commentarii2464 vizualizări05 ianuarie 2014
rss 2.0
rss 2.0