Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
De ce nu este primita Romania in spatiul SCHENGEN?

O analiza dramatica, de exceptie, a unui roman din America.

In aceste zile mass media si o parte a cercurilor politice sunt excesiv de inflamate si agitate ca urmare a deciziei unor oficiali occidentali de a mai tine Romania pe tusa, o mana, si de a nu fi primita in spatiul Schengen la data stabilita anterior. Intamplarea imi aduce aminte, intr-un fel, de cele intamplate la primirea Rmaniei in NATO. Si atunci s-a procedat aproape identic, invocandu-se faptul ca nu am fi pregatiti pentruun astfel de pas.

In naivitatea lor, multi "ziaristi" si "oameni politici" au dat crezare argumentelor invocate de factorii decidenti din Occident.

Realitatea, si atunci, dar si acum, este (si a fost) cu totul alta. Ratiunile si motivele adevarate nu au nimic de a face cu cat de pregatita sau nepregatita ar fi Romania pentru un asemenea pas. Doar aparent decisiv. Caci, daca am avea conducatori devotati interesului national si nu niste vechili pe mosia altora, tara noastra ar fi benefciat demult si de vize de libera circulatie in SUA, dar si de primirea in toate organizatiile vest-europene, ca si de un tratament adecvat.

Privind, obiectiv, situatia Romaniei la momentul primirii in NATO si UE, trebuie sa recunoastem ca tara noastra era departe de standardele tarilor ce urmau a ne fi parteneri. Dar pana la primirea propriu zisa, clasa politica romaneasca post decembrista jucase pe sarma nu pentru satisfacerea asteptarilor, nevoilor si intereselor romanilor, ci ale firmelor straine, facand, constient sau nu, din Romania nu doar hinterlandul Apusului, ci o veritabila colonie. Prin privatizari oneroase, in conditii impuse din Occident, dar si prin obligarea la retrocedari, nu doar nejustificate, in cea mai mare parte, dar si complet ilegale (ca sa nu mai spunem ca, in multe cazuri, s-au incalcat nclusiv acorduri internationale, aruncand tara noastra la stuatia dinainte de 1918, cand Ardealul era stapanit de grofii si nemesii unguri) Romania si-a pierdut treptat economia[1], resursele petroliere si de gaze naturale, agricultura, padurile, terenurile etc., incapute, toate, pe mainile unor straini, care au inceput si continua sa ne trateze, la noi in tara, ca pe niste sclavi, lipsiti de drepturi si de demnitate. Dupa ce au realizat suficiente achizitii pe nimic, din avutia acestei tari, agentii politici ai noilor stapani ai Romaniei si-au dat acordul pentru primirea tarii noastre in structurile europene si euroatlantice.

Nu de dragul tarii noastre, desigur, ci pentru a-si proteja, prin mijloace militare, diplomatice si politice comunitare, propriile interese si proprietati din si in Romania. Inclusiv spre  a descuraja, prin recurgerea la potentialul militar comunitar, orice reactie locala fata de jefuirea nemaiintalnita a unei tari intregi.

Desigur, ca se vor gasi unii care sa nu fie de cord cu acest punct de vedere. Probabil si pentru ca, in calitatea de sclavi in vreo redactie finantata din afara, intra in obligatiile lor profesionale sa-si apere stapanii de orice atacuri venite din partea romanilor.

Intrarea noastra in NATO si in UE a adus acestui popor, dupa cum se vede, o fericire nemaiintalnita. Caci acum poate circula, flamand si umilit, prin toata Europa in incercarea de a gasi acolo, caci in Romania[2] nu (mai) are (absolut) nici o sansa, o slujba care sa-i permita sa nu moara de foame[3]. Romanii pot fi mandri si fericiti ca, prin sacrificarea lor de catre Occident, au contribuit si contribuie inca la transferarea la ei a inflatiei devastatoare, a saraciei si somajului, a preturilor celor mai ridicate din Europa, dar si a celor mai mici salarii de pe continent. Acestea sunt marile si adevaratele castiguri ale integrarii Romaniei in NATO si UE.

Comisarii noii Uniuni Sovietice (Europene), principalii si singurii vinovati de toate nenorocirile ce se petrec azi in Romania, inclusiv de coruptia la cote inalte si la cele mai inalte niveluri, invoca, iata, din nou, ca Romania nu e pregatita spre a fi admisa in spatiul Schengen. Prin sustinere unor politicieni mediocri si corupti, autoritatile vest europene nu urmaresc decat sa elimine oice surprize din partea clasei politice romanesti fata de politica spoliatare vest-europeana. Caci deciziile sunt luate de oamenii lor. Ei i-au ales, nu poporul roman, si tot ei ii sustin, desi stiu de multa vreme c sunt incompetenti si corupti. Dar pacatele lor sunt invocate nu pentru a-i pedepsi pe vinovati, ci pentru a culpabiliza o tara si a tranti usa in nas unui intreg popor.

Se pare ca recenta decizie de neprimire a Romaniei in spatiul Schengen[4] are si alte motive. Deocamdata necunoscute opiniei publice. Poate ca se doreste santajarea in conti-nuare a poporului roman in chestiuni vitale. Poate ca vest europenii nu au distrus complet aceasta tara si este nevoie de noi presiuni si amenintari pentu ca elita politica, tradand interesul national, sa le faca jocurile.

Daca am avea o clasa politica demna si responsabila, avand in vedere santajul la care suntem supusi, ar trebui sa decida iesirea Romaniei din UE. Oricum UE nu a adus Romaniei, pana acum, nimic favorabil. Trebuie sa demonstram "partenerilor" nostri vest europeni ca gresesc  atunci cand isi permit sa ne trateze ca pe niste cetateni de rangul doi sau trei. In plus, cred ca diplomatia romaneasca trebuie sa actioneze in interesul romanilor si pentru promovarea si apararea intereselor lor, renuntand la atitudinea umila si slugarnica fata de diversi trepadusi europeni.

In acelasi timp, revine clasei politice si diplomatia sarcina regandirii unei noi strategii pe plan extern, inclusiv de realizare de acorduri de cooperare si colaborare cu acele state care sa ne asigure accesul la materii prime si resurse energetice vitale si pe ale caror piete sa putem desface serviciile si produsele romanesti in conditii reciproc avantajoase. In plus, in cazul in care, prin decizia aberanta pe cale a fi luata, vor fi aduse atingeri intereselor romanilor si demnitatii tarii, cer clasei politice aflatala putere sa aplice un tratament similar cetatenilor din tarile care actioneaza pe fata impotriva Romaniei. Occidentalii vor trebui sa constientizeze ca in Romania traieste un popor demn, nu doar niste mancatori de lebede. Un popor care pretinde acelasi tratament, ca toate celelalte popoare din perimetrul U.E., iar daca decidentii vest europeni i-l refuza nejustificat, este decis sa iasa dintr-o structura ce nu e cu nimic superioara vechii Uniuni Sovietice sau si mai vechilor imperii decedate la inceput de secol XX.

Avand in vedere atitudinea dispretuitoare a vest europenilor fata de Romania, dar mai ales atitudinea umila si slugarnica a clasei politice romanesti in cvasitotalitatea ei, ma gandesc din ce in ce mai serios sa revin in politica activa pentru a actiona pentru a determina poporul roman sa paraseasca U.E. in conditiile in care aceasta intelege sa ne trateze nu doar abuziv, ci si jignitor.

[1] Un fost director de la renumita firma britanica Rolls Royce, aflat in Romania pentru actiuni de caritate, mi-a atras atentia asupra erorii enorme facute de autoritatile romane in privinta privatizarii. El era ingrozit de ideea ca  tara accepta sa privatizeze domenii ce tin strict de secuitatea noastra nationala: resursele energetice si de gaze naturale, telefonia, serviciile postale, reteaua de tranporturi, inclusiv feroviare si aeriene etc. Pe buna dreptate prietenul meu britanic observa ca in caz de conflict militar, Romania s-arafla in situatia deloc comoda de a nu mai putea opune rezistenta sau de a-si organia propria aparare. In plus, el era oripilat de lipsa unei legfislatii cooerentesi ferme in domeniul financiar si bancar. El prevedea, inca de la inceputul anilor 90 ai secolului trecut, ca, foarte curand, Romania, controlata de banci straine si domiata de capitalul strain, va ajunge in situatia de a nu mai putea asigura resurse financiare pentru sanatate, invatamant, cercetare stiintifica, aparare etc., in conditiile in care beneficiile sunt exportate. Din nefericire pentru poporul roman, toate predictiile interlocutorului meu s-au indeplinit cu supra de masura, iar Romania a ajuns in pragul falimentului total, fiind adusa, de o clasa politica incompetenta, dar si de "investitorii" straini, in situatia de a nu mai avea din ce plati salarii si pensii. Iar acesta, se pare, este doar inceputul.

[2] De aceea au si fost cumparate intreprinderile romanesti: sa puna capat oricarei concurente si sa permita practicarea unor preturi mai ari decat oriunde, chiar si atunci cand produsele oferite sunt de ceea ma proasta calitate, nu o data chiar rebuturi imposibilde desfacut pe pietele interne ale  producatorilor vest europeni. In plus, prin inchiderea intreprinderilor romanesti s-a dat masiv de lucru firmelor straine, creandu-senoi locuri de munca, pe seama trimiterii in somaj a sute de mii de romani.

[3] Dupa 1990, treptat, sute de mii de romani, cu o inalta calificare, cu studii superioare si doctorate au fost obligatii sa plece in Occident. Putini dintre ei au juns sa munceasca in domeniile in care erau calificati. Sunt azi la marile universitati europene si nord americane numerosi romani, care se remarca prin competentele si talentul lor. Prin acest exod de creiere, Romania nu a pierdut numai specialistii de care ar nevoie pentru dezvolarea ei viitoare, ci si sute de miliarde de lei repezentand cheltuielile facute de stat c pregatirea lor. Asadar, Romania nu a fost furata doar de avutia sa materala, ci si de valorile ei umane!

[4] In realitate, este vorba de amanarea acceptarii Romaniei. In fapt, este un tratament discriminatoriu, inadmisibil si intolerabil, aplicat unui stat membru al U.E. Lipsa, eventuala, de reactie din partea Ministerului de Externe si a Presedintelui tarii ar incuraja autoritatile de la Bruxelles sa-si continue actiunea impotriva Romaniei si in viitor. De aceea, trebuie spus, raspicat si ferm, ca daca se doreste introducerea unui regim discriminatoriu, Romania isi rezerva dreptul de a iesi din aceasta Uniune, care nu a adus cetatenilor ei decat iluzii, dar si mizerie si saracie. Invit partidele politice responsabile sa inceapa demersuri, in acest sens, in deplin acord cu vrerea unei mari parti a populatiei, sa inceapa actiuni concrete pentru recastigarea demnitatii nationale, a independentei si integritatii teritoriale a tarii.

Scris de Dr. Dan BRUDASCU Joi, 23 Decembrie 2010 23:13.

 

http://www.gandaculdecolorado.com/editorial/10-editorial/1716-de-ce-nu-este-primit-romania-in-spaiul-schengen

0 comentarii2457 vizualizări26 decembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0