Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Duminica 19 Mai 2024 - 14587
Salarii de Romania, preturi de Luxemburg.

Mai sunt doar doua zile lucratoare pana se aplica supraaciza pe carburanti si inca nu e clar in ce fel ii va ajuta Guvernul pe transportatori in asa fel incat aplicarea noii taxe sa nu aduca scumpiri in lant foarte mari. Oricum pentru ceilalti soferi benzina si motorina se vor scumpi cu peste 40 de bani si vor ajunge sa coste mai mult decat in Luxemburg, o tara in care salariul mediu e de 9 ori mai mare decat in Romania.

Conform Digi 24, introducerea supraaccizei de 7 eurocenti pe litrul de carburant va scumpi benzina si motorina cu 41 de bani pe litru.

Cel mai ieftin sortiment de benzina va costa in loc de 5,88 de lei pe litru cat este acum 6,29 de lei. Iar cel mai ieftin sortiment de motorina va costa in loc de 5,98 - 6,39 de lei pe litru.

Astfel, un litru de benzina va ajunge sa coste 1,33 de euro, iar cel de motorina 1,38 de euro.

Cu aceste valori, vom avea practic printre cei mai scumpi carburanti din Europa. Vom plati mai mult decat bulgarii, polonezii, lituanienii sau luxemburghezii. Asta, desi puterea de cumparare a romanilor este cu mult sub cea a celorlalti europeni.

Cu salariul mediu pe economie, de exemplu, un roman poate cumpara 270 de litri de benzina, adica de doua ori mai putin decat in Estonia si de aproape 10 ori mai putin ca in Luxemburg. Doar vecinii bulgari stau mai prost decat noi. Pot cumpara doar 252 de litri de carburant cu salariul mediu.

Tara noastra ocupa deja locul al doilea in UE in ceea ce priveste scumpirea carburantilor in primele trei luni ale acestui an. Benzina s-a scumpit cu circa 3 procente din cauza schimbarii modului de calcul a accizelor. Romania este devansata in topul scumpirilor doar de Cipru, acolo unde pretul unui litru de carburant a crescut cu 6,5%. In alte 10 state europene, carburantii s-au ieftinit de la inceputul lui 2014.


Carburanti scumpi, putere de cumparare mica

tara /salariu mediu/ carburanti

Bulgaria / 327 euro / 252 litri

Romania / 360 euro / 270 litri

Estonia / 737 euro / 567 litri

Luxemburg / 3.030 euro / 2.525 litri.

.

 

Material primit la redactie.

.

Foto - Marius Chiuzan - (preturi in Belgia, la Waterloo)

 

0 comentarii2912 vizualizări29 martie 2014




rss 2.0
rss 2.0