Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
Dr. Calin Georgescu: "In ultimii 25 de ani, sufletul romanesc a fost trecut prin sabie"

Dr. Calin Georgescu este unul dintre cei mai importanti experti romani in dezvoltare, si anume in dezvoltarea durabila. Intre 1997 si 2013 a fost director executiv al Centrului National pentru Dezvoltare Durabila din Romania, iar din anul 2013 este presedintele Clubului de la Roma (Centrul European de Cercetare din Viena, Austria). Clubul de la Roma este o denumire simbolica pentru o organizatie al carei scop este sa supuna atentiei intregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei. Acuzat ca urmareste regionalizarea si unificarea intregii lumi, in realitate Clubul s-a razvratit impotriva "ignorantei sinucigase" a omenirii cu privire la adevarata ei conditie. Dr. Calin Georgescu, desi detine o functie internationala atat de inalta, nu a uitat ca e roman, si inca unul dedicat cauzei nationale. A elaborat strategia de dezvoltare durabila a Romaniei pe urmatorii 30 de ani. Strategie din care nu s-a pus in opera nici macar un paragraf. Nu intamplator, d-l Georgescu a fost propus, la inceputul lui 2012, sa-l inlocuiasca pe Emil Boc in fruntea guvernului Romaniei, dar interese obscure s-au opus. A fost o sansa pierduta de toti romanii. Reproducem, in cele ce urmeaza, pledoaria de tip clasic, "prin noi insine", a domnului Georgescu, pentru schimbarea Romaniei.

 

"Acum, in Romania, omul devine «resursa umana»"

Ati detectat, in scrierile dv., "razboiul nevazut" din lume si din Romania. Cum arata acest razboi?

Criza actuala ofera unei umanitati ingenuncheate de atatea rele prilejul de a medita asupra propriei supravietuiri, pe unica sa planeta. Dupa ce a "imblanzit" natura, omul este supus acum manipularilor de tot felul, spre profitul celor care stau la carma si, mai ales, in spatele marilor corporatii. Nu se poate fura fara a controla mintea victimei. Discutam azi de un razboi dus la nivelul mintii. Este purtat de marile corporatii si de politica neoliberala care au creat si mentin in continuare criza. Lacomia marii finante a produs actuala instabilitate economica si sociala. Marile corporatii nu au nevoie de minti libere, ci de robotei care, motivati doar de cucerirea unei pozitii in ierarhie si de avantajele unei vieti luxoase, se inclina obedient la preceptele "politicilor corecte". Personal, sfidez corectitudinea politica de toate culorile. Spre exemplu, Nestlé controleaza peste 70% din apa imbuteliata din lume, printre care Périer, San Pelegrino, Vittel. Este o actiune neoliberala si postcoloniala care atenteaza la un drept fundamental al omului - accesul primar la apa. Poate fi un drept uman transformat in marfa, cu eticheta si pret?! Se pare ca da... In Romania, ca si in alte tari eliberate de comunism, cetateanul este stapanit prin frica. Ne este frica pentru ca nu mai avem credinta adevarata. Cand ne rugam si cerem ca Dumnezeu sa ne "dea" miracole, confundam credinta cu magia. Fara munca asidua si jertfa, nu-ti poti lua zborul catre orizontul demnitatii. Pasarea nascuta in colivie crede ca a zbura este o boala! De acest fapt s-a profitat dupa ’89 si asa s-a perpetuat mentalitatea ca, atat timp cat ai ce consuma, e bine. Burta plina sta mai presus de libertate! Spun inca o data: acum, in Romania, se traieste sub imperiul fricii. Cand nu ramai ferm in credinta crestineasca, se naste un gol prin care patrunde groaza de moarte. Si atunci omul devine "resursa umana" - un individ manipulat, fabricat prin inrobirea mintii. Alimentele procesate industrial contin substante care actioneaza subtil asupra sistemului nervos, imitand efectul drogurilor. Omul care mananca produse concentrate artificial devine dependent: in cautarea placerii, mananca tot timpul, fara sa se hraneasca. Mintea, sufletul si inima ii devin captive. Sistemul educationalde stat contribuie si el din plin la incatusarea mintii si a spiritului. Dupa ce sunt scoliti conform prejudecatilor cultivate de adulti, denumite eufemistic "programe nationale", elevii devin de-a dreptul incapabili sa gandeasca sau sa actioneze in alt mod decat cel pe care l-au impus formatorii lor… Eu, in acesti 25 de ani, am vazut in Romania doar promovarea maligna a incompetentei. O perioada in care sufletul romanesc a fost trecut prin sabie. De aceea, cred ca se impune urgent reprofesionalizarea Romaniei si restabilirea valorilor morale ireprosabile, de care, in istoria sa, poporul nostru a facut dovada prin fapte.

 

Ati identificat "reteta" si "cheia" succesului Romaniei: micul producator, taranul. Pe ce va bazati in acest scenariu?

A te baza pe micul producator, pe taranul care a dat identitatea romanilor, inseamna sa contracarezi asediul corporatiilor, care iti dicteaza ce sa mananci, ce sa bei, cu ce sa te imbraci, ba chiar si cum sa gandesti. Taranul isi organizeaza singur propria productie. Te salvezi tu, ca tara, si ii mai ajuti si pe altii care vor sa o faca si nu mai au cum. Micul producator contribuie la insanatosirea Romaniei. Gratie lui vom rezolva, in cea mai mare parte, problema somajului. Toata lumea va avea ceva de facut. Daca stii sa faci ceva cu mana ta, nu depinzi de nimeni, esti autonom. Acum, romanii bat drumurile Occidentului, slugarind prin straini, in loc sa munceasca si sa prospere in tara lor. Tot ce ar trebui sa facem, ca guvern national, ar fi sa promovam micul intreprinzator, breslele si meseriile larg raspandite, ajutate de o industrie performanta si nepoluanta. Actiuni precise, nu batut apa in piua pe marginea unor generalitati. Micul producator ne ofera, prin urmare, definitia succesului.

 

"Cei ce conduc Romania sunt facuti, nu nascuti. Sunt niste mutanti, o alta specie"

Ce "definitie" ne ofera politicienii care au condus tara in ultimii 25 de ani?

Pradatorii care au condus si conduc tara ignora viitorul si nu ne pregatesc pentru el; pe ei nu-i intereseaza decat prezentul, sa poata fura acum, cand mintea poporului este inca inrobita. Cei ce conduc Romania sunt facuti, nu nascuti. Ei sunt omul nou, creat inainte de ’89. Sunt niste mutanti, o alta specie! Din pacate, asistam la o disolutie totala a tarii. Iar intelectualii pastreaza o tacere complice. Rar gasesti un intelectual integru. Mare parte dintre cetatenii Romaniei pot fi comparati cu robii care servesc unui sistem mafiot. Politicienii, ca si intelectualii, cauta "sa vorbeasca frumos", ca sa nu "deranjeze", toti vor sa fie politic corecti. Oameni buni, nu mai priviti la culoarea cenusie ca la un simbol al cuminteniei, este timpul sa ne trezim! Totul s-a transformat intr-un imens crematoriu unde sunt incinerate libertatea si viitorul neamului romanesc. Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!

 

Dar "Ion" si "Gheorghe" sunt ignorati, statul roman asculta de alte "glasuri"... Care este contextul international in care Romania ar putea sa-si foloseasca atuurile proprii, naturale?

Se recunoaste la nivel european ca toate modelele de pana acum au erodat capitalul natural. Singura solutie este dezvoltarea durabila sau, mai corect spus, sustenabila, pentru ca vorbim de obiective pe termen lung. Dezvoltarea nu trebuie sa se faca prin epuizarea resurselor, ci la niveluri si in ritmuri care sa permita regenerarea acestora. Criza actuala este o criza de sistem, ea va continua mult timp de acum inainte, pana la schimbarea profunda a paradigmei economice mondiale. Consumul de resurse este problema pe termen scurt si lung a omenirii. Mare parte a ecosistemelor planetei sunt distruse. Unul din trei alimente pe care le avem pe masa se datoreaza contributiei albinelor. Disparitia acestor mici vietati poate duce la stingerea vietii. Polenizarea artificiala se practica deja in China, prima tara unde aceste insecte exceptionale aproape ca au disparut. Pe acest fond se duce o lupta apriga pentru ceea ce numim resurse strategice, adica apa si hrana, dar si energia verde. Or, Romania mai detine inca posibilitati importante de utilizare a acestor resurse. Stim ce urmeaza; intrebarea este daca suntem pregatiti sa intampinam acest val al schimbarii. Din pacate, in politica romaneasca postdecembrista, lipseste cu desavarsire o viziune pe termen lung. Lipseste harta viitorului. Daca Romania ar intelege ce sansa uriasa are in plina criza, ar face un salt gigantic, nu doar pentru refacerea ei, ci si pentru a ocupa o pozitie de lider imbatabil, cel putin in zona balcanica. Am putea restaura dreptatea sociala, apara suveranitatea tarii si conserva traditiile neamului romanesc. Sa nu uitam ca Romania nu este o tara oarecare. Noi, romanii, suntem o civilizatie. De aceea, necesitatile politicii externe ale Romaniei sunt, mai ales, pastrarea identitatii statului in fata atacului entitatilor non-statale, adica a corporatiilor si "investitorilor strategici" de genul fondurilor speculative. Romania are nevoie de un stat care isi serveste cu abnegatie cetatenii, si nu de unul care slugareste capitalul international. Consolidarea si dezvoltarea statului national unitar modern trebuie sa fie deviza noastra, asa cum a fost a inaintasilor nostri. Intarirea statului este esentiala in vremurile pe care le traim. Binomul stat-cetatean este cel pe care a functionat mare parte din istoria omenirii; daca un stat colapseaza, se produce si o prabusire a societatii, cetateanul fiind confruntat cu o situatie de anarhie ca cea din Somalia. Statul roman nu trebuie sa se indeparteze sub nici un motiv de radacinile sale si de istoria neamului. Cand statul serveste "corectitudinea politica" si trimite jandarmii sa-i bata pe truditorii pamantului care-si apara dreptul la apa si hrana - cum se intampla la Pungesti -, ne aflam deja in fata unei tradari de tara. Poporul nu mai poate ramane indiferent!

 

"200 de companii multinationale sunt mai puternice decat 150 de state la un loc"

Romanii din Pungesti si din alte localitati se lupta cu una sau mai multe corporatii. Acolo s-a ajuns deja la dictatura. Ce rol joaca politicul in acest context?

Corporatiile dicteaza la ora actuala politicului in cea mai mare parte a lumii. Urmarind doar propriul profit, ele ascund realitatea, subminand viitorul generatiilor tinere si privand natiunile de lideri autentici si de patrioti. 200 de multinationale sunt mai puternice decat 150 de state la un loc! Domeniul economic este condus de FMI, Banca Mondiala si Organizatia Mondiala a Comertului. Troica aceasta a dus la prabusirea economica si la dezastru ecologic in multe locuri din lume. In loc de politici economice serioase, romanilor li se ofera paine si circ: sa cumperi marfa altora si sa crezi ca traiesti bine. Aceasta, pe un fond de saracie si decadere morala fara precedent. Cantitatea de paine vanduta a scazut cu 25% fata de 1990, iar numarul cartilor, cu 85%. Sunt cifre care vorbesc de la sine despre starea precara si lipsa de viitor a Romaniei in actuala situatie. Romania are nevoie de o conducere capabila sa se opuna proiectelor geopolitice care vizeaza distrugerea statelor nationale si transformarea tarii intr-un teren de vanatoare economica (masacrarea faunei, vanatorile cu acte mai mult sau mai putin in regula sunt un capitol la fel de trist). Romania trebuie sa gaseasca o pozitie de echilibru intre fortele geopolitice globale si sa invete sa negocieze cu puterile lumii, avand ca ancora doar interesul national. Putem sa spunem, fara teama de a gresi, ca destabilizarea prezenta a Ucrainei, prin proteste violente dirijate, este pe punctul de a declansa un nou Razboi Rece intre Rusia si SUA. Un "razboi ascuns" mocneste deja in Asia, intre China si principalul aliat din Asia al SUA, Japonia. In acest nou context, extrem de tensionat, Romania, in loc sa fie un factor de stabilitate, apare, prin scandalurile politice la zi, ca un no man’s land, un fel de taram al nimanui care poate oricand exploda, aruncand in aer intreaga regiune sud-estica a Europei. Iata de ce, mai mult ca oricand, avem nevoie de lideri respectati pe plan international, capabili sa intareasca statalitatea Romaniei si sa gaseasca alte surse de finantare decat vanzarea pe nimic a bogatiilor naturale si activelor natiei. In prezent, tara se afla intr-o situatie atat de jalnica, incat sunt aplaudate chiar si investitiile "europene" in gropi de gunoi, pompos numite "sistem integrat de management al deseurilor", amenajate in satele cele mai pitoresti si cu mare potential agro-turistic (vezi cazul comunei Farcasa din judetul Maramures). Practic, Romania se afla sub asediul marilor corporatii. Actiunea de la Pungesti este relevanta. Statul apara o corporatie impotriva propriilor sai cetateni. Oamenii sunt batuti in curtea lor. Este mai rau decat intr-un razboi impotriva unei puteri straine! De cateva luni, statul isi terorizeaza cetatenii care nu se pleaca in fata interesului celor fara de tara. A luat cumva UE pozitie fata de aceasta incalcare flagranta a celor mai importante drepturi ale omului, fata de o actiune criminala fara precedent?

 

"Romania este o tara prea bogata, cu un pamant prea fertil, ca sa fie pastrata fara lupta!"

Unde se afla astazi tara noastra pe harta financiara si economica a lumii?

Romania are nevoie de un sistem financiar care sa-i apartina, de o politica monetara care sa raspunda nevoilor specifice si de o politica fiscala dictata de realitatile noastre. In tara noastra batranii sunt umiliti, copiii nu au viitor, pamantul este vandut strainilor, iar credinta stramoseasca este calcata in picioare - iata realitatea! Dezastrul este bagat sub pres. Se dau cifre, care de care mai umflate. Una sunt cifrele, alta economia reala. De pilda, se tot scrie ca am iesit din criza. Cum sa iasa din criza statul roman, cand cheltuielile cu bunurile si serviciile au atins, in 2013, nivelul din 2008, anul in care se arunca cu bani in stanga si in dreapta?! Cheltuielile bugetului general consolidat, cu bunuri si servicii, au atins in 2013 nivelul de 6,2% din PIB, apropiate de cele din 2008, cand au insemnat 6,5% din PIB. Se impune o simpla constatare: Romania nu va prospera decat prin introducerea disciplinei financiare. Astazi, Romania este o tara in faliment, care traieste pe datorie.

 

Ce fel de stat este statul roman de azi? Care sunt deciziile pe care le poate lua, cu privire la propria dezvoltare?

Statul roman actual este un stat slab. Actioneaza conform unor mituri si prejudecati, ia decizii importante pe baza de wishful thinking (gandirea deziderativa ce distorsioneaza realitatea in functie de propriile dorinte). Societatea romaneasca difera de economiile mature din Europa, in sensul ca, daca in Europa se schimba un guvern, nu se intampla nimic grav, economia merge inainte, structura institutionala functioneaza. Pe cand in Romania nu avem management performant, iar managementul inseamna viziune, perspectiva. Statul roman actual nu mai exista, pentru ca nu mai functioneaza institutional. Accidentul aviatic din Muntii Apuseni este o dovada a inexistentei statului.

 

Ati afirmat ca redresarea statului nu se poate face decat prin patriotism in limitele adevarului, reluand formula interbelica "prin noi insine". Mai putem invoca acest concept in epoca globalizarii?

Totul ne este permis, dar nu totul ne este si de folos, spunea Sfantul Apostol Pavel. Si mai spunea ca omul intreg, puternic, chiar daca totul ii este permis, nu se va lasa stapanit de tot ceea ce-i este ingaduit. Totul, dar absolut totul se face doar semanand dragoste, nu ura si tradare. Lucrurile au mers prea departe din cauza modului total inadecvat de conducere a tarii in ultimii 25 de ani. Cei care au detinut puterea au urmarit doar interesele lor, personale si de grup, si nu cele ale tarii. Or, nu ai cum sa fii de folos tarii tale daca nu o iubesti si daca nu-i vrei binele! Formula "prin noi insine" nu poate fi transpusa in practica de catre cei care dusmanesc Romania. Sunt tari importante care, in ultimii 20 de ani, s-au dezvoltat spectaculos pe baza modelului "prin noi insine". In anii ’70, Finlanda era la coada tarilor scandinave, acum este in fruntea lor. La mijlocul anilor ’90, economia Rusiei a fost aproape ruinata de globalisti, cu retetele lor neoliberale, dar si-a revenit spectaculos cand tara a adoptat modelul "prin noi insine". Japonia, Norvegia, Polonia, Ungaria sunt alte exemple graitoare de tari care nu au cedat presiunilor "terminatorilor" internationali si au reusit sa prospere economic. A ne dezvolta prin noi insine inseamna in primul rand a investi in om. Or, aceasta a lipsit cu desavarsire. Romanul trebuie lasat sa faca ce poate el mai bine, nu ce cred de cuviinta niste functionari de la Bucuresti sau Bruxelles, si atunci toata tara va inflori. De ce oare romanii sunt foarte apreciati in multe locuri importante din lume, iar in tara lor nu au un loc de munca? In acest sens, exemplul istoric pasoptist ne sta la indemana. Este greu, dar se poate! Insufla-i tanarului mandria pentru istoria neamului sau! Cand ne vorbea profesorul la scoala de Mihai Viteazul, de Stefan cel Sfant, intram in pielea lor ca eroi si doream, noi, copiii, sa facem la fel pentru tara noastra. Numai asa va deveni tanarul responsabil. Din pacate, istoria este minimalizata; pur si simplu s-a taiat panglica istoriei, s-a intrerupt legatura cu eroii si martirii neamului, uitandu-se ca fiecare generatie faureste istoria celor urmatoare.

 

"Capitalul gigantic al Romaniei este dat de resursele naturale"

Vorbiti, alaturi de multi alti futurologi, de marea criza alimentara si a apei. Dar Chevron foreaza pentru gaze de sist in Dobrogea, unde exista un fluviu subteran de apa dulce, cat Dunarea. Nu va fi pusa aceasta resursa in pericol?

Criza apei si a hranei, din zona anilor 2020, va fi mult mai serioasa si mai devastatoare decat criza economico-financiara de acum. Suntem pregatiti sa o intampinam? Aceasta este intrebarea. Aurul Romaniei nu este cel mineral, ingropat sub munte, ci stratul subtire de sol fertil, la care se adauga apa si conditiile geomorfologice exceptionale ale tarii noastre. Politic vorbind, e nevoie sa stii sa canti la orga, adica pe mai multe claviaturi simultan, ca sa poti conduce o tara. Pentru ca o decizie gresita se poate rasfrange negativ in alte locuri. Preventia, anticiparea ne stau la indemana. Cunosc resursa uriasa de apa din Dobrogea. Sigur ca poate sa fie afectata, si inca grav, daca se permite aceasta afacere a Chevron, extrem de nociva, adevarat atentat la adresa vietii. Este un exemplu tipic de actiune de-a dreptul criminala a unei corporatii. Wall Street-ul este numai minciuna, lipsit de strategie si de viziune, un urias cu picioare de lut. Exemplul Californiei este graitor in acest sens: desi, in ultimii doi ani, in toata California, persista o seceta devastatoare, politicul a permis demararea forarilor pentru gaze de sist.

 

In context economic global, cu ce valori naturale vine Romania in concertul natiunilor?

Romania este o tara prea bogata, cu un pamant prea fertil, ca sa fie pastrata fara lupta! Stiintific, din 9 regiuni bio-geografice ale Terrei, Romania detine 5, avand cea mai importanta eco-regiune la nivel global. Mai mult de jumatate din Carpati, cei mai salbatici ca natura, sunt in tara noastra. Peste jumatate din carnivorele mari ale Europei sunt in Romania. Avem apoi Delta Dunarii, zonele umede si padurile - un tezaur. Capitalul gigantic al Romaniei este dat de resursele naturale. Si, in special, de baza genetica pura pe care o are, fiind printre foarte putinele tari din Europa care detin asa ceva. Daca numesc doar cele 220.000 de ha de padure virgina, apoi cernoziomul ciocolatiu, cel mai productiv dintre toate tipurile de sol, aflat cu predilectie in Dobrogea, se poate vedea capacitatea sigura de a dezvolta durabil tara. Nu poti avea dezvoltare durabila fara fundamentul dat de resursele naturale pure. Sub acest aspect, Romania se inscrie in zona marilor negociatori, fiind un potential multiplicator genetic pentru tarile care au doar resurse financiare, dar nu si pe cele naturale. Sau au padure, dar nu au codru. Lumea occidentala este disperata sa aiba hrana si apa de foarte buna calitate pentru cetatenii ei. Doar astfel isi asigura continuitatea ca neam. Toti sunt constienti de pericolul alimentatiei industriale, plina de E-uri si aducatoare de boli pe care medicina actuala nu le poate trata.

 

"Taranul roman reprezinta nu doar sansa redresarii Romaniei, ci insasi speranta renasterii lumii occidentale"

Intre factorii care submineaza identitatea romaneasca si viitorul natiunii romane ati numit distrugerea taranimii. Ce mai reprezinta taranii? Mai sunt ei un element identitar al romanilor?

Taranul roman reprezinta gena autentica a civilizatiei mileniului actual. El reprezinta nu doar sansa redresarii Romaniei, ci insasi speranta renasterii lumii occidentale, care incearca cu disperare sa-si indrepte nesabuintele trecutului. Taranul roman a fost in mare parte distrus de febra consumista si de supermarketurile care s-au inmultit enorm la nivelul intregii tari. Apoi a fost redus la tacere, fiindu-i atacat cadrul natural, de care depinde existenta sa. A fost jefuit orbeste, s-a vandut pe nimic resursa naturala primara. Prin urmare, eu nu as promova industria alimentelor bio, ci gospodaria taraneasca traditionala. Prin ea am ajunge la bio in mod natural. Romania, tara bio! Cu ea as cuceri lumea toata! Rosia romaneasca - cultiva aceasta rosie in Germania. Pune-l pe neamt sa o faca! Ei bine, nu poate, cu toata tehnologia lui, pentru ca nu are pamantul tarii noastre, care este cel mai roditor. Si, peste asta, este un pamant sfant. Daca se pune la punct agricultura taraneasca traditionala, exporturile de grane romanesti se vor face nu pe bani, ci contra aur.

 

In acest caz, de ce nu sprijina bancile din Romania taranimea?

Cum sa sprijine bancile esenta dezvoltarii noastre, cand peste 80% din ele sunt straine? Nu au nici un interes sa o faca. Decapitalizarea bancilor romanesti s-a facut cu buna stiinta. Dezbaterea politica cea mai frecventa din societatea romaneasca este cea legata de putere. Problema este ca, atunci cand detii puterea si nu stii ce sa faci cu ea sau nu ai cu cine sa faci ceea ce ti-ai propus, intri in impas. Iesirea din aceasta dilema nu poate fi data decat prin cultivarea profesionalismului autentic. Acelasi lucru este valabil si in cadrul sistemului bancar. Romania este poligon de incercari pentru sistemul bancar international. La filialele din tara noastra, bancile-mama trimit cadre de conducere slab pregatite profesional, dispuse la experimente, care duc o politica de jecmanire a populatiei, si nu de dezvoltare. S-a ajuns la situatii absurde: daca "economisesti" la o banca, ajungi sa retragi, la sfarsit, mai putin decat ai depus! Romania ar trebui sa aiba o institutie de credit agricol, asa cum a propus Take Ionescu in documentul "Romania in anul 3000", inca din 1920. Ce oameni, ce viziune, ce daruire fata de tara!

 

Se stie ca ati elaborat Strategia de dezvoltare durabila a Romaniei. Cum ar trebui sa fie si ce puncte ar trebui sa alcatuiasca aceasta strategie?

In primul rand, trebuie sa gandesti Adevarul, sa spui Adevarul si sa iubesti Adevarul. Cheia succesului in dezvoltarea tarii sta in dragoste, unire, intarirea familiei si micul producator. Restul sunt detalii. Strategia tarii se poarta in inima si are cateva puncte, care incap pe o pagina:

1. Intarirea legislativa si constitutionala a statului. Legi administrate eficient de functionari in a caror autoritate populatia sa aiba incredere.

2. Lansarea cercetarii si dezvoltarii cu implicarea universitatilor.

3. Politici monetare si fiscale ferme. Nivelul taxelor sa fie scazut. Pastrarea monedei nationale este un mare atu, care nu trebuie neglijat. Si sub nici o forma nu trebuie aderat la moneda euro!

4. Dezvoltarea cailor de transport.

5. O politica externa regionala si globala de promovare a concilierii.

6. Transformarea unui handicap in avantaj de nisa economica: agricultura romaneasca. Protectia padurilor si conservarea mediului. Dezvoltarea durabila - concept national.

7. Securitatea persoanei: strategia de sanatate bazata pe preventie, hrana sanatoasa, educatie prin miscare, politica demografica stabila.

 

Romania detine Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila (SNDD) inca din 2008, dar nu s-a pus in practica nici o propozitie din acest document. SNDD este un pas spre civilizatie, este strategia interesului comun, care ar trebui sa primeze asupra confruntarilor politice si momentelor electorale. SNDD stabileste cadrul de manifestare a ambitiei de dezvoltare, care nu poate fi programata si garantata decat pe termen lung. Dificultatile in elaborarea documentului nu au constat in introducerea de idei noi, ci in efortul de a scapa de cele vechi. Un ultim aspect esential este politica demografica, neglijata total de toate fortele politice din tara. Pierderea demografica a insumat, intre 1990 si 2014, peste 3 milioane de oameni. Aceasta a facut sa avem 19 milioane de cetateni acum, iar consecintele pe viitor, daca nu se iau masuri imediate, vor fi dramatice.

 

 

"Lasitatea conduce Romania! Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!"

V-ati opus economiei extractive. Guvernantii actuali se grabesc sa demareze o serie de proiecte miniere, crezand ca asta va genera dezvoltare si locuri de munca. Ce propuneti in schimb?

Pe plan economic, avem nevoie de masuri pentru a pune in valoare avantajele competitive reale de care mai dispune Romania, prin consolidarea capitalului national, intarirea regimului proprietatii si incurajarea initiativei antreprenoriale. Aceasta inseamna o economie civica, moleculara, care tine cont de faptul ca prosperitatea unei natiuni depinde de prosperitatea fiecarui individ in parte. Cu alte cuvinte, nu am nevoie de 5 latifundiari in agricultura, ci de 500.000 de tarani vigurosi care sa dezvolte o tara intreaga. Nu am nevoie de o economie extractiva cum este acum, in care doar se vand resursele naturale si activele existente. Daca iti vinzi tot ce ai in casa, unde ajungi, cum mai traiesti? Este nevoie sa produci, deci intrebarea care ar trebui pusa fiecarui roman este: ce stii sa faci? Un proiect minier sanatos nu inseamna sa vindem resursele pe nimic, ci sa folosim noi resursele - asta inseamna proiect valabil. Prin noi insine! Mina de la Rosia Montana se poate deschide si exploata numai de catre Romania, apeland la tehnologia clasica si prietenoasa cu mediul, dand de lucru la toata lumea printr-o investitie de numai 100 de milioane de euro. Dar se vrea asa ceva? S-a vorbit mult despre reforma statului, a clasei politice. Dupa 25 de ani, exista impresia ca se urmareste doar o redistribuire a puterii si dobandirea de avantaje pentru cei care o detin. Acum, mai mult ca oricand, avem nevoie de un dialog real, de o conciliere nationala.

V-ati declarat ingrijorat ca statul roman s-a privatizat. Ce presupune aceasta privatizare?

Dupa 1990, statul roman s-a privatizat si nu mai poate raspunde corpului social, pentru ca nu mai are ce vorbi cu el decat atunci cand ii cere voturile. Cine detinea, inainte de 1989, controlul informativ al obiectivelor economice a trecut din barca comunista in cea a capitalismului extractiv, insusindu-si, prin "privatizare", ceea ce detinea sub control in comunism. Si nimeni nu spune nimic. Lasitatea conduce Romania! Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!

 

"Romania este un vultur inchis intr-o colivie"

Astazi, toti politicienii nostri sunt profesori, de regula la universitati private. Ce parere aveti despre nivelul stiintific al acestor universitati?

Conducatorii vremelnici ai Romaniei au distrus tara. Iar putinii profesori adevarati pe care ii mai avem au mainile legate. Scoala romaneasca actuala este in suferinta. Daca vrei sa inrobesti o tara, ii distrugi educatia. Asa s-a si intamplat. Daca ai educatie performanta, esti, ca popor, liber. Romania este un vultur inchis intr-o colivie, din care nu poate sa-si intinda aripile, sa zboare. Universitatile particulare ar trebui desfiintate, fara exceptie. Sunt doar o industrie de diplome fara acoperire, urmarind doar profitul si spalarea creierelor. Au fost viciate, evident, si universitatile de stat. La Medicina, inainte de ’89, se tragea linia sub ultimul intrat la 9,80. Acum se intra si cu 4. Cum sa mai comentezi asa ceva? Manuale alternative? O samavolnicie! Istoria poporului roman este cumva alternativa? Geografia tarii este cumva alternativa? Mama ta este alternativa? Avem cumva alternative sau dileme cu privire la adevarurile morale? Mai toti politicienii nostri, da, sunt "profesori" - nu de gimnaziu, nu de liceu, ci profesori universitari. De unde pana unde? Pe vremea lui Spiru Haret, ca sa obtii titlul de profesor, treceai prin examene foarte dure, trebuia sa inveti pedagogie, iar la final numirea era semnata de Rege. Astazi, invatamantul superior din Romania scoate pe banda rulanta absolventi interesati doar de diploma. Se citeste foarte putin. 1,5% din adolescenti citesc cel mult 2 carti pe an. Camera Deputatilor a votat 28 de milioane de euro pentru cumpararea de stick-uri de memorie pentru calculatoarele scolare, in conditiile in care 50% din scoli nu au apa calda si caldura. Totul este absurd in Romania!

 

Analizand sfertul de veac de cand suntem liberi, ce puteti spune? Am castigat sau nu libertatea? Am ajuns sa iubim competitia intre valori, sansa de a alege?

Competitia mintilor din Occident a fost transformata in Romania intr-o cursa nebuna dupa profit. Societatea s-a transformat intr-una de consum, supusa unei manipulari masive. S-a inlocuit stiinta cu miturile si s-a pledat pentru libertate fara responsabilitate, spre a acoperi fraudele. Sub toga catorva profeti din tara asta se ascund frauda si manipularea cea mare. Romania nu este o tara libera atata timp cat presa, in cea mai mare parte, este dirijata. Multi si-au vandut, pentru 30 de arginti, si sufletul, si tara. Daca vrei sa-i inveti pe oameni sa fie liberi, invata-i o meserie. Or, in Romania nu mai sunt meseriasi, sunt doar afaceristi.

 

"Rosia Montana si gazele de sist nu sunt proiecte, ci afaceri murdare, antinationale si jefuitoare de suflete"

La capitolul "realizari", in cei 25 de ani de democratie, consemnam alarmati retrocedarile de proprietati, facute pe baza legii restitutio in integrum. Cat si cum s-a retrocedat?

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba", spunea parintele Arsenie Boca. Pentru pamantul tarii, eroii neamului si-au dat viata, iar contemporanii nostri isi vand sufletul pentru un pumn de arginti. Institutia proprietatii este dinamitata in Romania. Democratie fara proprietate privata nu exista, iar proprietatea privata fara institutia care sa o inregistreze si sa o apere, si anume cadastrul general, nu exista nici ea. De 25 de ani, nu a fost pusa ordine in cadastrul general, pentru ca este nevoie de haos. Unde este haos este si interes, pentru ca, in toti acesti ani, statul a retrocedat paduri, terenuri, ape, cladiri, in valoare de peste 60 de miliarde de euro! Legea 247 si Legea 1 din 2000 au distrus padurile tarii. Inca mai sunt valabile ordonante ale lui Horthy, din 1940.

 

In acest context, cum vor ajuta proiectele Rosia Montana si gazele de sist, in caz de realizare, economia romaneasca?

In primul rand, nu sunt proiecte, ci afaceri murdare ale celor de la Gold Corporation si Chevron, in stransa legatura cu clasa politica romaneasca ticaloasa. Iar Chevron este unul din cei mai mari poluatori privati din istorie, urmat de Exxon si British Petroleum. Sunt afaceri antinationale si jefuitoare de suflete, pentru ca i-au aruncat pe oameni in razboi, roman contra roman, in propria lor tara. Nu au nici o substanta stiintifica si sunt total non-ecologice si distrugatoare de vieti prin consecintele ulterioare. S-a scris mult pe tema asta, dar eu va spun un lucru: aceste intentii nu se vor pune in aplicare. Punct. Si Rosia Montana, si Pungesti sunt pamant romanesc si asa vor ramane! Iar cei ce le apara sunt eroi. Nu vorbesc de ecologie aici, n-am ce vorbi, eu discut despre pamantul meu, care nu este al generatiei mele, ci al urmasilor mei si al urmasilor urmasilor mei, in veacul vecilor! Cea mai jalnica este prestatia clasei politice. Pe 2 decembrie trecut, la Pungesti, se loveau romanii pe romani cu ciomegele, dar in Bucuresti era bal cu toalete de mii de euro, purtate de cocotele politice si corporatiste. Este gretos! Si un ultim aspect: unde este pozitia BOR fata de situatia de la Pungesti? Cum au fost sustinuti cei cativa preoti si monahi care s-au opus cu mare curaj faradelegilor? Din pacate, la noi, romanii, tacerea este un narav vechi al clerului.

 

Este pamantul tarii de vanzare? Se pare ca politicienii si unii proprietari romani nu au nimic impotriva vanzarii pamantului catre straini.

Pamantul tarii este sfant prin eroii, martirii si sfintii pe care ii adaposteste in adanc, spunea parintele Iustin Parvu. Nu este de vanzare nimanui si nicicand. Cu toate acestea, de la 1 ianuarie, politicienii romani au dat drumul sa se vanda! Daca nu iubesc glia strabuna si nu au lucrat niciodata pamantul, cum sa-l apere? La fel este si cu oamenii: iti dai afara copiii din casa? Este o lupta teribila pentru putere. Or, o tara care are 12% analfabeti si inca pana la 20% analfabeti stiintific, persoane care citesc, dar nu inteleg nimic, este usor de manipulat. Guvernantii au nevoie de o masa amorfa, care sa puna stampila pe buletinul de vot; in acest scop, populatia este instrumentata sa raspunda pavlovian la pomeni electorale gen ulei, zahar si pui.

 

Ce ati dorit sa spuneti prin afirmatia facuta intr-o conferinta: "romanii au uitat sa traiasca vertical"?

Ne-am uitat traditiile si de unde am venit. Suntem vanduti corporatiilor, care vor doar sa cheltuiesti, fara sa intelegi de ce. Oamenii nu mai au exemple tari de virtute, si atunci isi iau lumea in cap. Nu exista un proiect comun, ci doar planuri individuale. Fiecare pentru el. Pierderea verticalitatii vine din lipsa noastra de dragoste fata de pamantul nostru si de intelegere a rostului neamului romanesc. Spre exemplu, SUA au transmis de curand ca investitorii americani vor veni in Romania numai daca se va semna un nou acord cu FMI si va fi votata o legislatie permisiva pentru exploatarea gazelor de sist. Cat tupeu trebuie sa ai, ca sa faci o asemenea declaratie? Si cata slugarnicie ca sa o accepti? Dar "brazii se frang, nu se indoiesc", spunea un erou al neamului, Ion Gavrila Ogoranu. Eu zic ca romanii nu vor sta indaratul gratiilor, pana ce batranetea si rutina vor pune stapanire pe ei, iar vitejia va ramane amintire si dorinta neimplinita. Pentru mentinerea verticalitatii, familia este de baza. Si aici s-a sapat adanc, pentru distrugerea ei. Peste 2 milioane de romani lucreaza in afara tarii si trimit bani acasa. Dar acasa au ramas familii distruse, divorturile s-au inmultit peste masura, ca si copiii abandonati si oamenii bolnavi sufleteste si moraliceste.

 

"Constiinta poporului roman nu suporta politica publica a tradarii si inrobirii"

De ce credeti ca Romania este o tara "condamnata la neputinta"?

Statul nu pune in practica ce spune sau ce spune legea. Prin urmare, increderea in institutiile statului este zero. Daca ai o lege, iti mai trebuie una care sa o puna in aplicare. Cum sa ai incredere in cineva care te fura si te umileste permanent? Politicul in Romania stapaneste bine arta manipularii si a dezinformarii, pentru a se mentine la putere. Se schimba doar politicienii, ei intre ei, pentru ca in spate au acelasi scop anticrestin. Iar efectele se vad nu doar in saracia si umilinta traite de romani in tara, ci si in afara tarii. De multa vreme, "roman" este in Occident un calificativ depreciativ, si nu denumirea unui neam demn de stima. Suprematia politicului este in Romania un semn de pierdere a orientarii crestine. Omul a pierdut nadejdea mantuirii, iar politica a devenit un fel de mantuire sociala. Compromisul in gandire si vorba, nepasarea in fapta au deschis drum liber absurdului in societatea romaneasca.

Ce nadejde aveti in refacerea Romaniei? Cum vedeti viitorul ei?

Sunt oameni pregatiti in aceasta tara sa faca istorie, si nu spectacol ieftin. La ora actuala, in Romania este un soi de vaicareala cronicizata. Trebuie facuta diferenta intre vaicareala si atitudine. Toti se vaicaresc ca nu au bani, se plang de ticalosia clasei politice, dar nu ies in strada pentru unire si schimbare. Nu puneti, ne indeamna Mantuitorul, petic de postav nou la haina veche, pentru ca se rupe, si nici vin nou in burduf vechi, pentru ca se crapa. Schimbarea, ca sa fie efectiva, trebuie sa fie totala. Constiinta poporului roman nu suporta politica publica a tradarii si inrobirii. Sa luam aminte, vremea refacerii se apropie! Speranta este mare numai pentru cel ce are credinta mare. Chiar daca hotii si impostura par astazi de neinvins, greu de inlaturat, chiar daca par ca sporesc zilnic in putere, chiar daca avem impresia ca a disparut credinta, viitorul Romaniei va fi demn si luminos, pentru ca pe dedesubtul viiturii rau mirositoare de acum curge fluviul credintei stramosesti. Trebuie doar sa indraznim!

 

.

 

Material primit la redactie.

0 comentarii2464 vizualizări25 septembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0