Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Marti 09 August 2022 - 14587
IRES drege busoiocul dupa Lazaroiu: De la Alba ca Zapada a lui Diaconescu la marul cel rosu al lui Ponta.

Institutul Roman de Evaluare si Strategie al sociologului Vasile Dancu a lucrat serios in ultimele saptamini pentru a scoate "afara" un sondaj de opinie. In principiu, sondajul  arata ca etnia roma este departe de a fi iubita in Romania. Inca de la inceput, sondajul clarifica modul in care se raporteaza majoritatea populatiei tarii la etnia roma. 54% au o parere proasta si foarte proasta despre romi, doar 28% avand o parere buna sau foarte buna. 18% spun ca le este teama cand vad un rom. In privinta insusirii sau trasaturii pe care o asociaza cuvantului rom sau tigan, doua raspunsuri s-au detasat: "om normal / ca toti oamenii" – 10% si "furturi" – 8%. Majoritatea insusirilor mentionate sunt negative: cersetorie, lipsa de cultura, inselatorie, lene, mizerie, lipsa de educatie, rautate, saracie, smecheri, uratenie, infractionalitate, inferioritate, violenta. Singura caracteristica pozitiva mentionata este "buni meseriasi / muzicanti".

 

PSD e pe val, PDL in  cadere libera

 

Asa cum era de asteptat, IRES confirma situatia existenta pe esicherul politic romanesc, cu un PSD aflat in plin avant si energie, dar cu un PDL cotat cu 18 la suta, desi ultimul CSOP dadea PDL la 15 la suta din dorinta unor virtuali electori. Noul sondaj IRES arata ca daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

PSD le-ar castiga cu 38%, urmat de PNL – 22% si PDL – 18%. Un alt partid care ar mai intra in parlament ar fi Partidul Poporului, creditat cu 10%. Cu 3% din voturi, UDMR ar cadea victima participarii la guvernare, la fel ca UNPR – 2%. PRM este tinut la colt de IRES, fiindu-i acordate doar 5 procente. In ciuda crizei economice, 80% dintre romani considera integrarea Romaniei in UE drept un lucru bun. Sondajul IRES a fost realizat in intervalul 31 august – 1 septembrie, pe un esantion de 1.231 de indivizi majori si are o eroare maxim tolerata de +/- 2,8%.

Predictii

 

Dupa Alba ca Zapada si cei sapte pitici ai consilierului prezidential Lazaroiu, acesta invocand rezultatele unui sondaj de opinie, potrivit caruia intentiile de vot ar distribuite astfel: 26%, 26%, 20%, 15%, 7%. Cu toate ca nu atribuie procentele, consilierul prezidential sugereaza ca ierarhia este PSD, PNL, Partidul Poporului ( formatiunea lui Dan Diaconescu), urmat de PDL cu 15%, IRES incearca sa dreaga busuiocul. Oarecum fortata, cresterea la 38 la suta a PSD nu vine decat sa aduca ingrijorari mari in tabara PNL, acolo unde, Antonescu viseaza sa duca partidul la peste 30 la suta, asta pentru a discuta cu PSD de la egal la egal si cat se poate de amical atunci cand se vor imparti finctiile pe la Guvern si deconcentrate. Iar, cum electoratul PNL nu e la fel de disciplinat ca cel al PSD, liberalii vor avea serios de muncit pentru a scoate procentele mult visate. PDL nu se simte prea bine, dar asta o stiu si liderii acestei formatiuni politice. Mai mult, vicepresedintele PDL, deputatul Ioan Oltean nu pare chiar deloc ingrijorat, desi, scaderea de la aproappe 40 de procente in decembrie 2009 la 18 procente in august 2010, ar trebui sa fie un serios semnal de alarma pentru formatiunea politica care asigura guvernarea. Tinuta la limita supravietuirii politice, formatiunea politica condusa de Corneliu Vadim Tudor primeste de la Dancu doar 5 procente, fapt cat se poate de explicabil: recentul protocol de colaborare semnat intre PRM si PSD la nivelul unor organizatii judetene. Cat despre procentele UDMR, lucrurile sunt cat se poate de clare: efectul de bumerang a guvernarii.

Intentionat am lasat la final cele 10 procente ale asa-zisului Partid al Poporului condus de Dan Diaconescu. Cota mare pe care ar avea pe piata este explicabila in felul urmator: pregatirea noului partid prezidential si care va fi rezultatul fuziunii dintre UNPR si acest partid care inca nu exista legal si oficial.

PSD : in crestere, mai ales ca Guvernul Boc 5 va cere un nou imprumut de la FMI

PNL: creste mai ales in orasele mari

PDL: scade

PRM: se va mentine aproape de cele 5 procente necesare reintrarii in Parlament

UDMR: scade

UNPR: nu se poate impune

 

 

Alin Cordos.

0 comentarii3143 vizualizări06 septembrie 2010
rss 2.0
rss 2.0