Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Strainul salvator in mitologia politica .

Domnul Klaus Iohannis a profitat de mitul germanului organizat, eficient si disciplinat, afirma intr-un interviu recent istoricul Lucian Boia, comparandu-l pe presedintele ales cu Carol I. Auto-dispretul, auto-flagelarea si auto-orientalizarea sunt elementele obsedante din istoria sa mitologizanta. Sub forma de studiu de caz din domeniul psihanalizei ar avea un loc mai fericit in lumea occidentala la muzeul Siegmund Freud din Viena, decat sub parafa de istoric, preocupat de insinuarea mitul civilizator al germanitatii prin ratiuni perimate. Paradoxul "Boia", adica confuzia reproducerii si analizei unor date istorice cu conceptii arhaice si ineptii darwiniste trebuie privit mai cu atentie.

Leitmotivul obsesiv al Domnului Boia este simptomatic la o intreaga auto-definita elita romaneasca, pe deplin provinciala, chiar si dupa normele vestice la care aspira, incapabila sa genereze un set de valori proprii decat abjectii fata de majoritatea populatiei, tanjind in schimb dupa mantuirea teutona. Romanilor sau unei elite dispretuitoare se datoreaza subdezvoltarea economica, politica si sociala a tarii? Mai bine de un secol si jumatate de proslavire a virtutilor germane, dupa criterii etnice, enoriasii acestui curent scot in Romania de la naftalina idei penibile, josnice si periculoase. Andrei Plesu, Teodor Bachonsky, Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu, Horea Roman Patapievici, Radu Carp, Cristian Tudor Popescu si multi alti germanofili au ramas prizonierii unui mit clocit fara a cunoaste adevaratele valori germane. In ciuda burselor la studii in lumea civilizata opteaza in baza unor pseudo argumente discriminatorii pentru «statul Iohannis» cu inversunarea si anacronismul fratilor musulmani in lupta lor pentru infaptuirea "statului ISIS".

Cata fericire ca afirmativului "mandru de a fi roman" ii s-a alaturat mai nou si diminutivul "Mindruta" (Lucian), care explica cum in exteriorul Carpatilor gasesti numai hoti si oameni pe care nu-i duce capul incat sa se prinda cum functioneaza lumea. Argumentatiile de tip apartheid la adresa poporului roman nu-si au locul intr-o tara cu o vocatie europeana. Lectia germana pentru elite consta tocmai in responsabilitatea acestora fata de propriul popor, de al educa si de a-l forma, oferindu-i protectie fata de riscurile economice, gandind la modele pentru un viitor prosper al intregii natiuni si nu in a te face aliat cu proprii sai dusmani sau defaimandu-l.

Exponentii germanofili din Romania bat pasul pe loc la nivelul colonialismului continental german din secolul al 19-lea a carui motivatie izvora dintr-un amalgam de idei nationaliste si primitive care formau baza imperialismului moral german de-a lungul argumentelor bine cunoscute: harnicie, punctualitate, spirit de organizare, seriozitate etc. Propaganda de a orienta Bucurestiul spre Berlin avea la baza ideea de a convinge romanul, asa zis lenes, ca nu se poate autoguverna, gospodari si ca numai prin suzeranitate isi va atinge fericirea. Daca teoria "cotropirii pasnice" a Berlinului asa usor s-a putut strecura in inima unei paturi privilegiate a societatii romanesti, atunci nu mai trebuie sa ne minunam de ce imaginea Romaniei in strainatate este atat de deplorabila si de ce ne-am transformat de buna voie intr-o semi-colonie. Aproape unic la nivel mondial este auto-ponegrirea si auto-bizantinizarea tarii peste hotare de catre politicieni si autori de tot felul.

Dar cum se explica acest comportament defectuos la unii romani de a-si denigra propria imagine si de a se pune voluntar in cea mai proasta lumina? Auto-flagelarea si umilinta fata de elementele straine ar putea fi expresia de teologie politica pe un fond cultural ancorat in idea de a primi, marturisindu-si pacatele, drept rasplata, recunostinta unui stapan strain. Astfel privind lucrurile, integrarea Romaniei in structurile euroatlantice este in perceptia unora doar un blazon gaunos si nu o oportunitate pentru a dezvolta o gama proprie de idei puse in slujba interesului national. Avand la baza rationamentul pasiv de supus al unor valori si puteri externe, democratia romaneasca si statul roman au sanse ingrijorator de diminuate pentru a supravietui. Fapt fara precedent in istoria universala a alegerilor democratice sunt recentele alegerile prezidentiale fara campanie electorala, care a dublat efectul ploconirii fata de strainatate prin mistificarea votului din diaspora.

De un secol si jumatate am optat pentru un regionalism politic necompetitiv inspirat dintr-o gandire fanariota care asigura pe spinarea unei majoritati batjocorite, injosind-o si ponegrind-o, respectul nejustificat unei dominatii straine. Asadar procesul de auto-invinovatire la romani este un act de dominatie culturala ai dusmanilor neamului, prin care din interiorul tarii se desfasoara exact in numele progresului si al unei misiuni civilizatorii, destramarea Romaniei ca stat si natiune. Pentru a ne feri de pericolul acestei diversiunii culturale si de procesul de auto-colonizare, trebuie sa privim mai critic distantat mitologizarile rusinoase de tip Boia. Comparatia dintre Domnul Klaus Iohannis si Regele Carol I, perceputa ca un gest de servilitate fata de presedintele ales al Romaniei nu schimba nici locul in istorie al regelui si nici nu-i aduce un plus de prestigiu presedintelui.

 

Pentru Bistritanews.ro

Ec. dr. Radu Golban.

0 comentarii2478 vizualizări09 decembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0