Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Autostrada Est-Vest, foaie de parcurs.

In 2007 Consiliul Judetean Iasi aproba in unanimitate traseul Autostrazii Iasi - Tg. Mures. La momentul respectiv demersul parea ridicol. Organizarea teritoriului national cu tot ce presupune aceasta este atributul Guvernului si al Parlamentului Romaniei, dezvoltarea retelor de transport fiind responsabilitatea Ministerului Transporturilor si a structurilor din interior. Desigur, consultarea la nivel local trebuie sa existe. Este curios insa ca nu am auzit nimic de vreo consultare a autoritatilor locale din judetul Bistrita-Nasaud in privinta traseului viitoarei autostrazi Est-Vest atata timp cat in Planul National de Amenajare a Teritoriului (PNAT) adoptat prin Legea 363/2006 apar doua autostrazi paralele una de la Suceva la Dej si apoi la Satu-Mare si cea de-a doua de la Iasi la Targu Mures.

 De atunci insa politicienii ieseni s-au pus serios pe treaba si au tinut-o una si buna: autostrada Iasi-Targu Mures - prioritate nationala. Pentru asta s-au pus la cale negocieri intre partide, pentru asta liberalii ieseni au cerut Ministerul Transporturilor, pentru asta s-au pus de accord puscariabilii din zona Moldovei: Hrebenciuc si Fenechiu cu magnatii maghiari, stapanii padurilor de peste munti. Indiferent de cine s-a aflat la putere si cine in opozitie sau care partid le reprezenta interesele la nivel local si care la nivel central, toti au exercitat o presiune constanta pentru impunerea la nivelul constiintei publice nationale idea ca fara aceasta autostrada nu se poate. Intre timp s-au facut si s-au refacut studii de fezabilitate pe milioane de euro si in spatele sustinatorilor proiectului s-au aliniat diverse grupuri de interese, asociatii, uniuni profesionale, afaceristi, publicul local. Exista chiar si o pagina pentru sustinerea proiectului pe Facebook.

 In partile noastre cu blazarea si scepticismul specific ardelenesti si neincrederea funciara in orice proiect de infrastructura nationala, nu s-a intamplat nimic. Ba, sa nu uit am avut parte din 2008 pana in 2010 de o harjoneala penibila intre Consiliul Judetean si Primarie pe tema proiectului de centura a Bistritei, cu autorizatii date si apoi retrase. Apoi, cu un minunat traseu de "ocolire" a orasului prin padurea Codrisor si strandul municipal. Implicarea cetatenilor s-a concretizat printr-o dezbatere post factum dupa ce tema de proiectare fusese deja elaborata si intr-un inutil referendum local in 2013. Desigur ca nimeni nu-si poate imagina ca traficul major de tranzit intre Europa Centrala si Ucraina Centrala s-ar putea desfasura prin padurea Codrisor dar, cam asta este nivelul nostru si la atat s-a rezumat efortul bistritenilor de a fi inclusi in Master Planul de Transport si de a ramane in continuare pe traseul autostrazii.

 Asupra avantajelor incontestabile ale unei autostrazi care trece prin Bistrita, m-am exprimat si nu voi reveni. Voi spune insa ca nu cred ca Romania are nevoie si poate suporta doua autostrazi Est-Vest paralele, la distanta de aproximativ 100 de kilometri intre ele. Reteaua de autostrazi trasata de IPTANA inca din 1968 mi se pare si astazi cea mai corecta si adaptata nevoilor Romaniei si ea prevedea o singura autostrada Est-Vest prin nordul tarii, desigur cea pe traseul Suceava-Bistrita-Dej. Actualul PNAT a fost aprobat in perioada bulei imobiliare globale si in pregatirea companiei electorale din 2008 cand toate partidele incepeau promisiunile de la doua mii si ceva de kilometri de autostrazi realizate pe cincinal. In faza actuala este insa o certitudine, cel putin pentru urmatorii 50 de ani, ca vom ramane cu cea care se va face prima.

 Dar, sa revenim in actualitate. Imediat dupa alegerile prezidentiale Cristian Adomnitei declara nici mai mult nici mai putin ca: "Votul masiv al iesenilor pentru Klaus Iohannis este un vot pentru autostrada" si i-a cerut imperativ premierului Victor Ponta sa sprijine construirea autostrazii, schimband Master Planul de transport. "Oricat de nesuferit o sa par, voi cere Guvernului si noului presedinte ca acest proiect sa fie demarat. Timpul e scurt, vorbim de cateva saptamani, pentru ca Uniunea Europeana nu ne asteapta. Cer Guvernului, oricare ar fi el, sa faca autostrada" a mai declarat specialistul moldovenilor in numarat stelele de pe steagul UE.

In 5 decembrie la initiativa primarului PSD al Iasului are loc ultima mobilizare totala pentru autostrada. In cadrul unei dezbateri convocata la sediul primariei iesene, la care au participat sefii administrativi ai Iasului si parlamentarii judetului se propun printre alte metode de presiune strangerea de semnaturi si purtarea de banderole la sesiunile Parlamentului de care toti parlamentarii din zona Moldovei. Intre presedintele consiliului judetean si primarul Iasului a fost o adevarata competitie care striga mai tare si care bate primul cu pumnul in masa primului ministru.

 Cat a fost de lunga saptamana trecuta presa centrala a fost plina de articole in care se sustinea ca fara autostrada, Moldova este condamnata la saracie. Prin partile noastre lumea aproba superior si condescendent. Asa e. In Iasi in 2013 salariul mediu era de 1.411 lei, in Bistrita-Nasaud 1.119 lei; PIB/cap de locuitor: 5.403 Euro in Iasi, in Bistrita-Nasaud 4.809 Euro.

 La inceputul saptamanii trecute, luni, Federatia Operatorilor de Transport din Romania (FORT) solicita autoritatilor includerea autostrazii Targu Mures-Iasi-Ungheni, in Master Planul de Transport argumentand ca realizarea acestei sosele va genera o crestere cu circa 30% a turismului si a locurilor de munca si o majorare cu aproximativ 30% a exporturilor. Citat copios ca sustinator al proiectului a fost Ioan Rus, actualul ministru al transporturilor, ardelean serios, de-al nostru, din Cluj. Prin 2012 pe cand era aspirant la postul de guvernator regional colegii de partid din judetul nostru il prezentau drept garantia sigura si ultima a dezvoltarii Bistritei.

 Marti, de la tribuna Parlamentului un deputat iesean a sustinut o declaratie pe aceeasi tema. Miercuri, din puscarie fostul ministru al transporturilor, Relu Fenechiu, a trimis o scrisoare deschisa politicienilor din zona Moldovei prin care le cere sa cada de acord asupra sustinerii in comun a proiectului autostrazii Iasi-Targu Mures, astfel incat acesta sa fie inclus in Master Plan-ul pentru Transporturi.

 Reactia nu a intarziat sa apara din partea fostilor colegi din Guvern care imediat au transmis Bruxelului nominalizarea Autostrazii "Montana" intre Bors si Ungheni printre proiectele pentru care Romania solicita finantarea din Fondul European pentru Investitii Strategice al Comisiei Europene. Nu de alta dar pana se aproba si incep procedurile de contractare iese si expertul in transformatoare din inchisoare si numai bine se apuca de asfaltat.

 De ce toata aceasta agitatie acum? Versiunea revizuita a Master Planului General de Transport trebuia sa fie prezentata pana la 15 decembrie in Guvern, urmand ca Executivul sa aprobe forma finala a acestuia pana la sfarsitul anului. Cu doi ministri in guvern, situatie cu care e greu de crezut ca Bistrita se va mai intalni vreodata, noi am lipsit cu totul din aceasta dezbatere. Asa ca, foarte probabil, iesenii se vor alege in final cu autostrada dorita in timp ce noi vom ramane cu strategia noastra judeteana si, cine stie, poate vom avea prin 2020 mult asteptatul SPA de la Prundu-Bargaului.

 Odata aprobat Master Planul, Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud nu-i va ramane decat sa se impauneze cu noile semne de la intrarea in judet si cu proaspetii cetateni de onoare, Primariei sa viseze in continuare frumos la targul de Craciun de la Nurnberg in timp ce dragii nostri parlamentari vor putea sa-si reia conferintele de presa saptamanale in care se gratuleze reciproc pe marginea a tot felul de nimicuri.

 

Alexandru Marian Toniuc.

0 comentarii2485 vizualizări15 decembrie 2014
rss 2.0
rss 2.0