Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 10 August 2022 - 14587
PARISUL SI LIBERTATEA DE EXPRIMARE.

In urma cu doua zile, orasul lumina Paris a fost martorul unor scene scoase parca din arhivele de razboi ale NATO. Un grup de nemultumiti, din motive religioase a luat viata  mai multor persoane care se aflau  ca din intamplare la sedinta de redactie al unui jurnal satiric francez. Mobilul atrocitatii l-a  constituit caricaturile cu tema religioasa, care faceau trimitere la marele Mahomed. Acest act terorist a fost ca o incoronare a avertismentelor si scandalurilor iscate de-a lungul vremii pe aceeasi tema, fara ca cineva sa ia in serios aceste semnale. Aroganta si nepasarea guvernelor occidentale care au apasat mai tare pe pedala drepturilor la libera exprimare  uitand de aspectul respectului fata de aproape, a dus la un final tragic.

Cei care erau in masura sa previna aceasta catastrofa, s-au prevalat de "dreptul jurnalistilor la libera exprimare", acceptand tacit  aruncarea in derizoriu a unei religii aflata in mare expansiune. Cei drept nici asemenea acte de razbunare nu-si aveau rostul, in nicio imprejurare, cu atat mai putin impotriva cetatenilor tarii care te-a adoptat. Apucaturi de maimuta proaspat coborata din palmier, care a pus laba pe prima ghioaga gasita in drum pentru a-si scutura blana paduchioasa. Desigur, in spiritul "dreptului la libera exprimare"!!!!  

          Pentru ca actul criminal a avut la baza convingeri religioase, se ridica intrebarea fireasca, oare unde se situeaza dreptul omului la cultura, la  religie si  care este relatia cu libera exprimare ? 

         Apropo de mult trambitatele drepturi ale omului, mie tare-mi miroase a istoria decaderii Imperiului Roman, iar prognozele privind expansiunea lumii musulmane vorbesc despre o jumatate de secol in care Europa va fi dominata de musulmani. Numele lui Mahomed este atat de sacru incat orice atingere poate provoca moartea, ca dovada in cazul in speta. Oare pe Isus cati il denigreaza fara nicio consecinta nefasta ??

Trebuie sa tinem cont de regula limitei in exprimare, altfel cuvintele pot lua forma unor rachete teleghidate sau gloante de AKM, asa cum s-a intamplat in capitala  multiculturala a Frantei.

Convingerile aproapelui  trebuiesc respectate, altfel nu se poate vorbi despre democratia atat de vehiculata in occident.

          Imi vin in minte cuvintele lui Willy Brandt , "razboiul nu este ultimul argument rezonabil, ci este ultimul argument stupid" .

 

         ANDA ORBAN .

3 commentarii2478 vizualizări08 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0