Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Fundamentalismul islamic si cultul bocitulului in UE.

Un serial de caricaturi blasfemiatoare si o replica atroce si condamnabila cutremura Europa. Cu acest act terorist, insa, ipocrizia lumii occidentale si-a descoperit numitorul comun: apararea dreptului la opinie. De la bocitul arhaic pe malul Dambovitei pana la solidaritatea selectiva fata de victime politice, sub forma de slalom urias printre cadavrele din Orientul Mijlociu pana in Ucraina, Europa ne indica in ciuda altor probleme mult mai persistente, nucleul dur al unitatii. O adevarata solidaritate a pixului in numele dreptului la exprimare incearca sa cucereasca inimile europenilor, sugerandu-le ca adevarata provocare nu este coaja de paine uscata din farfuria lor, ci dreptul de a visa la un curcan umplut, alias valori europene.

Ingramadeala persoanelor publice din tara la bocit cu tot arsenalul de batiste si lumanari s-ar inscrie perfect in seria spectacolului "Romani au talent". In sfarsit putem, cot la cot cu Europa, injura un adversar comun, simtindu-ne prin analizele de risc terorist si pe la noi o platosa a libertatii. Supralicitarea lacrimilor merge mana in mana cu supraestimarea rolului de molusca al Bucurestiului in acest conflict si vine pe un val al fatarniciei care este de natura sa instrumentalizeze politic victimele umane ale atacurilor islamiste. Ce ar fi Parisul duminica, 11 ianuarie, daca nu ar participa si Domnul Presedinte Klaus Iohannis. Daca spiritul de fraternizare electorala al diasporei exprimat recent la alegeri a ramas in viata, atunci in mod sigur comunitatea romaneasca din Franta va fi portdrapelul manifestatiei pentru libertatea pixului. Putem fi mandri ca am dovedit fata de atacurile de la Paris cel mai mare grad de afectiune si batiste pe cap de locuitor din Europa.

Speram ca sub aspectul de redistribuire sociala pe care il asigura jelitul profesional al babelor, pentru asi completa pensia printr-o norma plina la cimitir, sa ne cada si noua o margica de Europa in poala, semnandu-ne in toate cartile de condoleante? Dorim, cu pixul in mana sa ne transformam in niste conchistadori pentru apararea libertatii de opinie? Jalnic cand nu ai dupa ce bea apa, sa aperi ceva de care oricum, nu ai pe deplin parte. Cred ca apararea dreptului la opinie in Romania este un lucru necesar chiar fara un pericol fundamentalist musulman. Si mai tragic ar fi schimbul de paradigma care s-ar petrece stilizandu-l pe Domnul George Maior in primul caricaturist sau lector al tarii.

Duplicitatea batranului continent fata de victimele unor agresiuni armate, in functie de oportunitatile sau preferintele politice este de natura sa atraga dispret si sa decimeze credibilitatea Europei in lume. Pana a ajunge sa aparam valori sau sa oferim din oficiu deja carne de tun pentru a ne face placuti, trebuie sa lamurim niste aspecte. Sangele din Donetsk sau Fasia Gaza are acelasi miros dulceag si pateaza hainele si suflete doar la fel ca si cel varsat la Paris. Chiar daca nu se pune problema sa pierdem din grandoarea natiei, precum risca sa-o piarda Franta ca natiune dezbinata, noi traducem liber "Grande Nation" cu a ne da grande. Sansa Romaniei in lume este fie de a renunta la poalele de bocitoare, fie de a le falfai pentru orice cauza umanitara ca sa se vada si lenjeria rosie.

Indiferent cat de violent sau eficient va raspunde Europa la actele teroriste islamiste, noi trebuie sa ne pastram calmul si sa cladim pe vechile relatii cordiale cu lumea islamica. A ne inrola in alianta ipocritilor, ne va transforma intr-o tinta vie a unui conflict care nu ne apartine. Riscul pentru noi este ca pe un val de militarism sa mai pierdem o generatie si sa triem pentru achizitia costisitoare de tunuri mai eficient bolnavii sapand gropi si tineretul imbracandu-l in uniforme spoliate. Mai intai sa depasim duplicitatea la noi acasa, decat sa ne asiguram simpatia cuvenita unui Patrocle pentru latratul la Inalta Poarta a vestului.

Radu Golban.

 

0 comentarii2464 vizualizări12 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0