Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Despre Eminescu, in tara lucrului bine facut.

Azi de ziua lui Eminescu, inainte de a pleca la Bruxelles, Presedintele Klaus Iohannis s-a achitat de o nobila obligatie patriotica citind aproape doua randuri din poetul national despre ceea ce inseamna a fi un bun roman. Virtuozitatea poetului national l-a transformat intr-un adevarat etalon al candorii amorului pentru suflet si patrie; il citeaza cine vrea si cum poate. In tara lucrului bine facut doar nu era Domnul Iohannis sa ne citeasca din imparat si Proletar, pentru ca nu se cuvine sa spulbere sperantele romanilor din prima luna de mandat prezidential. In cadrul suetei cu oficialii Uniunii Europene probabil ca cel ce se doreste a fi un bun roman dupa standardele eminescene, cu sprijinul unei echipe intelectualo-basiste, va reda din articolele celui mai sensibil suflet al neamului, despre modul cum tratatele de liber schimb cu Austro-Ungaria ne-au transformat in piata de desfacere si sugrumau mestesugul autohton.

Cel putin pe fondul Pactului de la Cotroceni semnat recent, pentru alocarea a 2% din PIB pentru aparare, Eminescu ne-a oferit modele mai rationale si utile de recitit, decat cele trecute astazi in condica zilei de nastere a poetului, de natura sa promoveze vanitatea personala a unui politician, mai mult decat propasirea neamului. Costurile aliantelor si riscurile devastatoare de a fi angrenati in conflictele altora au fost teme predilecte ale publicisticii lui Eminescu.

"Noi in alianta cu oricine am fi, riscam totul. ... interesul nostru este ca amandoi vecinii sa fie egal de puternici, pentru ca sa-si tina cumpana; incolo, urmarind de sute de ani planurile lor de politica traditionala, ei se cearta, ei se-mpaca, si noi am trebui sa n-avem nici un amestec in aceasta.... ... Situatia noastra esceptionala ne invata ca una din conditiile de nu ale existentei, dar ale pacii si dezvoltarii noastre linistite, e ca sa traim in pace cu amandoi vecinii (Rusia, Austro-Ungaria) si sa lasam ca echilibrul intre puterile lor sa fie garantia neutralitatii noastre. ... actuala grupare a puterilor europene e departe de-a ne mai da de mai nainte siguranta unui succes oarecare, si pe noi numai siguranta ne-ar putea determina.

De ce numai siguranta? Pentru ca alte puteri risca in asemenea intreprinderi influenta, gloria sau chiar o mica parte, in genere contestabila, de teritoriu, iar noi riscam insasi viata statului nostru, insasi existenta nationala. ..." M. Eminescu, (Opere XI, Publicistica, 17 februarie - 31 decembrie 1881, Timpul, Editura Academiei RSR, Bucuresti 1984).


Antisociala marire a bugetului apararii vine in numele unei aliante in care avem statura unui soricel nici micar epoleti si care mentine Romania pe pozitia de bun client al concernelor producatoare de armament. O infrastructura rutiera la nivelul Europei interbelice, o economie fara perspectiva si un nivel de trai codas in Europa, apeleaza la bunul simt al politicienilor (desigur oximoron), mai mult decat la notiunea de buna guvernare a tarii. Retorica si pusca merg mana in mana. In general mixajul dintr-un limbaj belicos expresiv si inarmare sunt doar preliminarele pentru razboi. Sa ne consideram fericiti cu alegerea unui inhibat in fruntea ostirii care din lipsa de elocventa niciodata nu va putea prin Facebook declara razboi? Cu putina fantezie ne-am putea numi nu doar un membru NATO responsabil dar si ecologist, fiind fruntasi in reciclarea utilajului militar invechit al fidelilor nostri aliati.

Daca bine ne aducem aminte, romanii au ales recent un presedinte dascal care le-a promis ca se va adresa mai ales educatiei. Din lipsa de dialog cu tara nimeni nu a putut intreba daca aceasta educatie ne ofera carte sau ucenicie la lustruitul pustii.

 

Radu Golban.

2 commentarii2471 vizualizări15 ianuarie 2015
rss 2.0
rss 2.0